Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Są kulinarnym symbolem Himalajów, ale nie trzeba organizować dalekiej wyprawy, by poznać ich smak.
Pierożki momo to danie, które związane jest z kuchnią Tybetu, Nepalu i Bhutanu. NA pierwszy rzut okaz mogą przypominać pierożki gyoza lub nawet polskie uszka, ale ich smak jest zdecydowanie niepowtarzalny. Pod cienkim, bardzo delikatnym ciastem skrywa się mocno przyprawiony farsz. Całość gotuje się na parze i podaje z prostymi sosami. To pyszna gratka dla miłośników pierogów, którym znudziły się już tradycyjne ruskie.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Tybetańskie pierożki
Momo to pierogi tradycyjnie wypełnione mięsem, charakterystyczne dla kuchni regionów górskich, gdzie panuje surowy klimat. Początkowo, ze względu na buddyjskie tradycje w Tybecie, pierogi te często nadziewano mięsem z jaka (szczególnie popularne w Tybecie) lub koziną. Dziś sięga się też po inne, przystępniejsze dla turystycznego podniebienia gatunki. Najpopularniejszą wersją jest momo z mielonym mięsem wołowym lub kurczakiem, zawsze intensywnie doprawionym. Nie może tam zabraknąć dużej ilości kolendry, imbiru i cebuli, a obok pierożków podawany jest specjalny sos chili.
Przepis na momo
Składniki:
Farsz
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 cebula,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 łyżki startego imbiru,
- 3-4 ząbki posiekanego czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki bulionu lub wody.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z solą, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto.
- Owiń je folią i odstaw na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
- W dużej misce połącz wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszaj. Rób to przez kilka minut, aby mięso wchłonęło przyprawy i stało się kleiste.
- Ciasto rozwałkuj i podziel na bardzo cienkie kółka o średnicy około 7-8 cm.
- Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę farszu.
- Formuj pierogi, zamykając brzegi ciasta w charakterystyczne sakiewki lub półksiężyce z drobnymi fałdami. Ważne jest, aby ciasto było szczelnie zamknięte.
- Sitka w garnku do gotowania na parze lub parowar posmaruj delikatnie olejem, aby pierogi się nie przykleiły.
- Gotuj momo na parze przez 15-20 minut, aż ciasto będzie przezroczyste i miękkie.
Do pierożków możesz przygotować sos na pomidorów, prażonych nasion sezamu, czosnku, chili i soku z cytryny. Gotowe pierożki możesz też obsmażyć, aby zyskały chrupiącą skórkę. Świetnie smakują także jako dodatek do bulionu, zastępując np. makaron w rosole. Smacznego!