Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado

Są kulinarnym symbolem Himalajów, ale nie trzeba organizować dalekiej wyprawy, by poznać ich smak.

Pierożki momo pochodzą z TybetuPierożki momo pochodzą z Tybetu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierożki momo to danie, które związane jest z kuchnią Tybetu, Nepalu i Bhutanu. NA pierwszy rzut okaz mogą przypominać pierożki gyoza lub nawet polskie uszka, ale ich smak jest zdecydowanie niepowtarzalny. Pod cienkim, bardzo delikatnym ciastem skrywa się mocno przyprawiony farsz. Całość gotuje się na parze i podaje z prostymi sosami. To pyszna gratka dla miłośników pierogów, którym znudziły się już tradycyjne ruskie.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tybetańskie pierożki

Momo to pierogi tradycyjnie wypełnione mięsem, charakterystyczne dla kuchni regionów górskich, gdzie panuje surowy klimat. Początkowo, ze względu na buddyjskie tradycje w Tybecie, pierogi te często nadziewano mięsem z jaka (szczególnie popularne w Tybecie) lub koziną. Dziś sięga się też po inne, przystępniejsze dla turystycznego podniebienia gatunki. Najpopularniejszą wersją jest momo z mielonym mięsem wołowym lub kurczakiem, zawsze intensywnie doprawionym. Nie może tam zabraknąć dużej ilości kolendry, imbiru i cebuli, a obok pierożków podawany jest specjalny sos chili.

Przepis na momo

Składniki:

Farsz

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • 3-4 ząbki posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki bulionu lub wody.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z solą, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Owiń je folią i odstaw na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
  3. W dużej misce połącz wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszaj. Rób to przez kilka minut, aby mięso wchłonęło przyprawy i stało się kleiste.
  4. Ciasto rozwałkuj i podziel na bardzo cienkie kółka o średnicy około 7-8 cm.
  5. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę farszu.
  6. Formuj pierogi, zamykając brzegi ciasta w charakterystyczne sakiewki lub półksiężyce z drobnymi fałdami. Ważne jest, aby ciasto było szczelnie zamknięte.
  7. Sitka w garnku do gotowania na parze lub parowar posmaruj delikatnie olejem, aby pierogi się nie przykleiły.
  8. Gotuj momo na parze przez 15-20 minut, aż ciasto będzie przezroczyste i miękkie.

Do pierożków możesz przygotować sos na pomidorów, prażonych nasion sezamu, czosnku, chili i soku z cytryny. Gotowe pierożki możesz też obsmażyć, aby zyskały chrupiącą skórkę. Świetnie smakują także jako dodatek do bulionu, zastępując np. makaron w rosole. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis