Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado

Są kulinarnym symbolem Himalajów, ale nie trzeba organizować dalekiej wyprawy, by poznać ich smak.

Pierożki momo pochodzą z TybetuPierożki momo pochodzą z Tybetu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pierożki momo to danie, które związane jest z kuchnią Tybetu, Nepalu i Bhutanu. NA pierwszy rzut okaz mogą przypominać pierożki gyoza lub nawet polskie uszka, ale ich smak jest zdecydowanie niepowtarzalny. Pod cienkim, bardzo delikatnym ciastem skrywa się mocno przyprawiony farsz. Całość gotuje się na parze i podaje z prostymi sosami. To pyszna gratka dla miłośników pierogów, którym znudziły się już tradycyjne ruskie.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Tybetańskie pierożki

Momo to pierogi tradycyjnie wypełnione mięsem, charakterystyczne dla kuchni regionów górskich, gdzie panuje surowy klimat. Początkowo, ze względu na buddyjskie tradycje w Tybecie, pierogi te często nadziewano mięsem z jaka (szczególnie popularne w Tybecie) lub koziną. Dziś sięga się też po inne, przystępniejsze dla turystycznego podniebienia gatunki. Najpopularniejszą wersją jest momo z mielonym mięsem wołowym lub kurczakiem, zawsze intensywnie doprawionym. Nie może tam zabraknąć dużej ilości kolendry, imbiru i cebuli, a obok pierożków podawany jest specjalny sos chili.

Przepis na momo

Składniki:

Farsz

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 łyżki startego imbiru,
  • 3-4 ząbki posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki bulionu lub wody.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę z solą, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Owiń je folią i odstaw na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
  3. W dużej misce połącz wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszaj. Rób to przez kilka minut, aby mięso wchłonęło przyprawy i stało się kleiste.
  4. Ciasto rozwałkuj i podziel na bardzo cienkie kółka o średnicy około 7-8 cm.
  5. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę farszu.
  6. Formuj pierogi, zamykając brzegi ciasta w charakterystyczne sakiewki lub półksiężyce z drobnymi fałdami. Ważne jest, aby ciasto było szczelnie zamknięte.
  7. Sitka w garnku do gotowania na parze lub parowar posmaruj delikatnie olejem, aby pierogi się nie przykleiły.
  8. Gotuj momo na parze przez 15-20 minut, aż ciasto będzie przezroczyste i miękkie.

Do pierożków możesz przygotować sos na pomidorów, prażonych nasion sezamu, czosnku, chili i soku z cytryny. Gotowe pierożki możesz też obsmażyć, aby zyskały chrupiącą skórkę. Świetnie smakują także jako dodatek do bulionu, zastępując np. makaron w rosole. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki