Zapamiętaj złote proporcje. Makaron do rosołu wyjdzie jak u babci

Nie ma lepszego dodatku do zupy niż domowy makaron. Dawniej robiła go każda gospodyni, ale dziś częściej sięgamy po gotowce. Pora wrócić do tego przepisu i samemu stworzyć pyszne nitki.

Domowy makaron przygotujesz w prosty sposóbDomowy makaron przygotujesz w prosty sposób
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy w domu na obiad był rosół lub pomidorowa, w ruch szła wielka, drewniana stolnica. To właśnie na niej babcia zagniatała szybko ciasto na domowy makaron. Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem gotowych makaronów we wszystkich kształtach, jakie sobie wymarzysz, to ten przygotowany własnoręcznie bije je na głowę. Wystarczy zapamiętać odpowiednie proporcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały

Jak zrobić domowy makaron?

Zrobienie domowego makaronu jest naprawdę satysfakcjonujące i na dodatek naprawdę proste. Najważniejsza jest złota proporcja: 2 jajka, 2 żółtka, 250 g mąki pszennej. Oczywiście możesz te ilości proporcjonalnie zwiększać czy zmniejszać, w zależności od potrzeb. Dodatkowe żółtka nadają piękny, intensywny kolor makaronu oraz sprawiają, że staje się delikatniejszy i gładszy.

Smak domowego makaronu jest niepowtarzalny.
Smak domowego makaronu jest niepowtarzalny. © Unsplash | Joanna Derks

Przygotowanie makaronu warto zaplanować nieco wcześniej niż nalewanie zupy do talerza. Ciasto po zagnieceniu musi bowiem odpocząć. Dzięki temu będzie łatwiejsze do rozwałkowania i będzie zachowywało swój kształt.

Przepis na makaron

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 250 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Na blacie lub stolnicy usyp kopczyk z mąki. Zrób w nim wgłębienie.
  2. Wbij do wgłębienia jajka oraz żółtka i delikatnie roztrzep je widelcem.
  3. Stopniowo zagarniaj mąkę z brzegu kopczyka do środka, mieszając z jajkami.
  4. Dokładnie wyrób ciasto przez co najmniej 10-15 minut. Początkowo ciasto może być twarde i suche, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne.
  5. Uformuj kulę, owiń folią i odstaw na co najmniej 30 minut. Najlepiej, aby ciasto odpoczywało przez godzinę.
  6. Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Każdą część rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Możesz to również zrobić w maszynce do makaronu. Pamiętaj, aby ciasto lekko podsypywać mąką, jeśli zaczyna się kleić.
  7. Płaty zawiń w roladki i pokrój przy pomocy ostrego noża w paski.
  8. Następnie rozwiń paski i luźno ułóż na blacie lub desce, aby lekko przeschły.

Jak ugotować domowy makaron?

Domowy makaron gotuje się znacznie krócej niż ten ze sklepu. Nie musiał być suszony ani konserwowany, więc jego struktura jest delikatniejsza i szybciej wchłania wodę. Zawsze używaj dużego garnka i dużej ilości wody. Makaron potrzebuje przestrzeni, by swobodnie się poruszać i nie sklejać. Przyjmuje się, że na 100 gramów makaronu powinien przypadać co najmniej 1 litr wody. Nie zapomnij o solidnym posoleniu wody. Sól to nie tylko kwestia smaku makaronu, ale także zapobieganie jego klejeniu się. Woda powinna być słona jak morska.

Gdy woda mocno bulgocze, wrzuć makaron i delikatnie zamieszaj. Gotuj przez około 3-4 minut, w zależności od grubości. Odcedź i dodaj do zupy lub ulubionego sosu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko