Zapamiętaj złote proporcje. Makaron do rosołu wyjdzie jak u babci
Nie ma lepszego dodatku do zupy niż domowy makaron. Dawniej robiła go każda gospodyni, ale dziś częściej sięgamy po gotowce. Pora wrócić do tego przepisu i samemu stworzyć pyszne nitki.
Kiedy w domu na obiad był rosół lub pomidorowa, w ruch szła wielka, drewniana stolnica. To właśnie na niej babcia zagniatała szybko ciasto na domowy makaron. Chociaż sklepowe półki uginają się pod ciężarem gotowych makaronów we wszystkich kształtach, jakie sobie wymarzysz, to ten przygotowany własnoręcznie bije je na głowę. Wystarczy zapamiętać odpowiednie proporcje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak zrobić domowy makaron?
Zrobienie domowego makaronu jest naprawdę satysfakcjonujące i na dodatek naprawdę proste. Najważniejsza jest złota proporcja: 2 jajka, 2 żółtka, 250 g mąki pszennej. Oczywiście możesz te ilości proporcjonalnie zwiększać czy zmniejszać, w zależności od potrzeb. Dodatkowe żółtka nadają piękny, intensywny kolor makaronu oraz sprawiają, że staje się delikatniejszy i gładszy.
Przygotowanie makaronu warto zaplanować nieco wcześniej niż nalewanie zupy do talerza. Ciasto po zagnieceniu musi bowiem odpocząć. Dzięki temu będzie łatwiejsze do rozwałkowania i będzie zachowywało swój kształt.
Przepis na makaron
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 250 g mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Na blacie lub stolnicy usyp kopczyk z mąki. Zrób w nim wgłębienie.
- Wbij do wgłębienia jajka oraz żółtka i delikatnie roztrzep je widelcem.
- Stopniowo zagarniaj mąkę z brzegu kopczyka do środka, mieszając z jajkami.
- Dokładnie wyrób ciasto przez co najmniej 10-15 minut. Początkowo ciasto może być twarde i suche, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne.
- Uformuj kulę, owiń folią i odstaw na co najmniej 30 minut. Najlepiej, aby ciasto odpoczywało przez godzinę.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Każdą część rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Możesz to również zrobić w maszynce do makaronu. Pamiętaj, aby ciasto lekko podsypywać mąką, jeśli zaczyna się kleić.
- Płaty zawiń w roladki i pokrój przy pomocy ostrego noża w paski.
- Następnie rozwiń paski i luźno ułóż na blacie lub desce, aby lekko przeschły.
Jak ugotować domowy makaron?
Domowy makaron gotuje się znacznie krócej niż ten ze sklepu. Nie musiał być suszony ani konserwowany, więc jego struktura jest delikatniejsza i szybciej wchłania wodę. Zawsze używaj dużego garnka i dużej ilości wody. Makaron potrzebuje przestrzeni, by swobodnie się poruszać i nie sklejać. Przyjmuje się, że na 100 gramów makaronu powinien przypadać co najmniej 1 litr wody. Nie zapomnij o solidnym posoleniu wody. Sól to nie tylko kwestia smaku makaronu, ale także zapobieganie jego klejeniu się. Woda powinna być słona jak morska.
Gdy woda mocno bulgocze, wrzuć makaron i delikatnie zamieszaj. Gotuj przez około 3-4 minut, w zależności od grubości. Odcedź i dodaj do zupy lub ulubionego sosu. Smacznego!