Kulinarna Stolica Polski - nowa odsłona najpyszniejszego serwisu z kuchnią regionalną

Rosół z domowym makaronem czy kartacze ze skwarkami? Pyry z gzikiem, a może roladę śląską z modrą kapustą? Teraz to ty decydujesz, który smak zasługuje na tytuł Kulinarnej Stolicy Polski. WP rusza z nowym serwisem, który rozgrzeje nie tylko żołądki, ale i serca.

Kulinarna Stolica PolskiKulinarna Stolica Polski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Serwis KulinarnaStolicaPolski.wp.pl to nowa kulinarna inicjatywa Wirtualnej Polski, która wciąga użytkowników w apetyczną podróż po 16 województwach. W ramach projektu każdy może zagłosować na swoje ulubione danie regionalne, odkryć przepisy, obejrzeć filmowe instrukcje krok po kroku oraz poczytać historie o daniach, które często znane są tylko lokalnie.

Kulinarna Stolica Polski - inspiracje i przepisy

To nie tylko zabawa – to też wyjątkowe archiwum smaków z całej Polski. Redakcja kulinarna przygotowała selekcję potraw reprezentatywnych dla każdego regionu, a użytkownicy mogą nie tylko głosować, ale też dzielić się swoimi wariacjami i wspomnieniami. W łatwym formularzu mogą przesyłać najlepsze przepisy i swoje zdjęcia do nich. Są tu potrawy z dzieciństwa, kuchenne perełki z zeszytów babci, a także dania o nazwach, które brzmią jak zagadki: "parzybroda", "prażucha", "ślepe ryby". Każde z nich skrywa smak lokalnej tożsamości.

Za co kochamy polską kuchnię regionalną?

Polska kuchnia regionalna wyróżnia się bogactwem smaków i różnorodnością potraw, które odzwierciedlają tradycje poszczególnych regionów. Każda część kraju ma swoje unikalne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wielką wartością polskiej kuchni są lokalne składniki – świeże warzywa, mięsa i produkty mleczne, które nadają potrawom autentyczny charakter. Dzięki temu dania zachowują swój niepowtarzalny smak i aromat. Kuchnia regionalna to także wspomnienia rodzinnych spotkań i świąt, podczas których tradycyjne potrawy łączą ludzi przy wspólnym stole. To właśnie te emocje i smaki sprawiają, że polska kuchnia cieszy się niesłabnącą sympatią.

Wejdź na kulinarnastolicapolski.wp.pl, zagłosuj i sprawdź, jak smakuje Polska poza twoim talerzem. A może to właśnie twój region zasłuży na tytuł kulinarnej stolicy?

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟