Kulinarna Stolica Polski - nowa odsłona najpyszniejszego serwisu z kuchnią regionalną

Rosół z domowym makaronem czy kartacze ze skwarkami? Pyry z gzikiem, a może roladę śląską z modrą kapustą? Teraz to ty decydujesz, który smak zasługuje na tytuł Kulinarnej Stolicy Polski. WP rusza z nowym serwisem, który rozgrzeje nie tylko żołądki, ale i serca.

Kulinarna Stolica PolskiKulinarna Stolica Polski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Serwis KulinarnaStolicaPolski.wp.pl to nowa kulinarna inicjatywa Wirtualnej Polski, która wciąga użytkowników w apetyczną podróż po 16 województwach. W ramach projektu każdy może zagłosować na swoje ulubione danie regionalne, odkryć przepisy, obejrzeć filmowe instrukcje krok po kroku oraz poczytać historie o daniach, które często znane są tylko lokalnie.

Kulinarna Stolica Polski - inspiracje i przepisy

To nie tylko zabawa – to też wyjątkowe archiwum smaków z całej Polski. Redakcja kulinarna przygotowała selekcję potraw reprezentatywnych dla każdego regionu, a użytkownicy mogą nie tylko głosować, ale też dzielić się swoimi wariacjami i wspomnieniami. W łatwym formularzu mogą przesyłać najlepsze przepisy i swoje zdjęcia do nich. Są tu potrawy z dzieciństwa, kuchenne perełki z zeszytów babci, a także dania o nazwach, które brzmią jak zagadki: "parzybroda", "prażucha", "ślepe ryby". Każde z nich skrywa smak lokalnej tożsamości.

Za co kochamy polską kuchnię regionalną?

Polska kuchnia regionalna wyróżnia się bogactwem smaków i różnorodnością potraw, które odzwierciedlają tradycje poszczególnych regionów. Każda część kraju ma swoje unikalne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wielką wartością polskiej kuchni są lokalne składniki – świeże warzywa, mięsa i produkty mleczne, które nadają potrawom autentyczny charakter. Dzięki temu dania zachowują swój niepowtarzalny smak i aromat. Kuchnia regionalna to także wspomnienia rodzinnych spotkań i świąt, podczas których tradycyjne potrawy łączą ludzi przy wspólnym stole. To właśnie te emocje i smaki sprawiają, że polska kuchnia cieszy się niesłabnącą sympatią.

Wejdź na kulinarnastolicapolski.wp.pl, zagłosuj i sprawdź, jak smakuje Polska poza twoim talerzem. A może to właśnie twój region zasłuży na tytuł kulinarnej stolicy?

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat