PoradyZamiast ogórków, włóż ją do słoików i zamarynuj. Smakują obłędnie

Zamiast ogórków, włóż ją do słoików i zamarynuj. Smakują obłędnie

Marynowanie cukinii
Marynowanie cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Taras Grebinets
13.08.2023 20:14, aktualizacja: 13.08.2023 23:55

Robisz własne przetwory na zimę? Jeśli tak, musisz koniecznie poznać przepis na marynowaną cukinię. Dzięki jednej przyprawie nadasz jej genialnego smaku.

W sierpniu mamy prawdziwy wysyp sezonowych owocówwarzyw. Oprócz ogórków czy śliwek, w tym okresie możemy cieszyć się smakiem cukinii. Warto też zrobić małe zapasy na zimę i zamarynować zielone warzywo.

Zanim jednak to zrobisz, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dzięki niemu dowiesz się, co trzeba dodać do słoika z cukinią, aby wzbogacić jej smak. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynowa cukinia z tajnym składnikiem

Jeśli chcesz, aby marynowana cukinia domowej roboty wyróżniała się smakiem, nie zapomnij dodać do niej konkretnej przyprawy. W końcu nie ma nic gorszego w kuchni od mdłej i nijakiej potrawy. 

Z dzisiejszym patentem masz pewność, że domowe przetwory z cukinią na pewno takie nie będą. A wszystko to zasługa curry. Wyrazista przyprawa w genialny sposób podkreśli smak domowych przetworów.

Nie trać więc ani minuty i od razu zabieraj się do pracy. Gwarantuję, że nie pożałujesz. Kiedy i w jakiej porcji dodać orientalną przyprawę do słoika? Sprawdzony przepis już na ciebie czeka!

Cukinia
Cukinia© Adobe Stock | volff

Marynowa cukinia z curry krok po kroku

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • kilka sztuk liścia laurowego,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • 1,5 l wody,
  • ⅓ szkl. curry,
  • 400 g cukru,
  • 300 ml octu 10 proc.,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i osuszenia cukinii. Następnie podziel je w plasterki. Jeśli wolisz, możesz podzielić warzywa w ćwiartki lub paski.
  2. Teraz przygotuj cebule. Obierz je i pokrój w piórka. Nie zapomnij również o czosnku, który polecam podzielić w cienkie plasterki.
  3. Wszystkie składniki, oprócz tych, które wchodzą w skład zalewy, ułóż w wyparzonych słoikach.
  4. Kolejny etap pracy to przygotowanie domowej zalewy. W tym celu połącz w garnku na palniku wodę, cukier, ocet, curry oraz sól. 
  5. Każdy słoik wypełnij zalewą, po czym szczelnie zakręć
  6. Jesteś już prawie na mecie. Na koniec zostaje pasteryzacja, a potem już tylko czekanie na pyszne domowe przetwory. Smacznego!

Już wiesz, jak w prosty i szybki sposób podkręcić smak domowych przetworów. Taki dodatek to prawdziwe złoto, które pomoże stworzyć niezapomniane posiłki. Jeśli znasz inne ciekawe patenty, napisz mi o tym. Z przyjemnością przetestuje nowe receptury w swojej kuchni!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także