Zamiast ogórków, włóż ją do słoików i zamarynuj. Smakują obłędnie
Robisz własne przetwory na zimę? Jeśli tak, musisz koniecznie poznać przepis na marynowaną cukinię. Dzięki jednej przyprawie nadasz jej genialnego smaku.
13.08.2023 | aktual.: 13.08.2023 23:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W sierpniu mamy prawdziwy wysyp sezonowych owoców i warzyw. Oprócz ogórków czy śliwek, w tym okresie możemy cieszyć się smakiem cukinii. Warto też zrobić małe zapasy na zimę i zamarynować zielone warzywo.
Zanim jednak to zrobisz, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Dzięki niemu dowiesz się, co trzeba dodać do słoika z cukinią, aby wzbogacić jej smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynowa cukinia z tajnym składnikiem
Jeśli chcesz, aby marynowana cukinia domowej roboty wyróżniała się smakiem, nie zapomnij dodać do niej konkretnej przyprawy. W końcu nie ma nic gorszego w kuchni od mdłej i nijakiej potrawy.
Z dzisiejszym patentem masz pewność, że domowe przetwory z cukinią na pewno takie nie będą. A wszystko to zasługa curry. Wyrazista przyprawa w genialny sposób podkreśli smak domowych przetworów.
Nie trać więc ani minuty i od razu zabieraj się do pracy. Gwarantuję, że nie pożałujesz. Kiedy i w jakiej porcji dodać orientalną przyprawę do słoika? Sprawdzony przepis już na ciebie czeka!
Marynowa cukinia z curry krok po kroku
Składniki:
- 3 kg cukinii,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka sztuk ziela angielskiego,
- kilka sztuk liścia laurowego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- 1,5 l wody,
- ⅓ szkl. curry,
- 400 g cukru,
- 300 ml octu 10 proc.,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i osuszenia cukinii. Następnie podziel je w plasterki. Jeśli wolisz, możesz podzielić warzywa w ćwiartki lub paski.
- Teraz przygotuj cebule. Obierz je i pokrój w piórka. Nie zapomnij również o czosnku, który polecam podzielić w cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki, oprócz tych, które wchodzą w skład zalewy, ułóż w wyparzonych słoikach.
- Kolejny etap pracy to przygotowanie domowej zalewy. W tym celu połącz w garnku na palniku wodę, cukier, ocet, curry oraz sól.
- Każdy słoik wypełnij zalewą, po czym szczelnie zakręć.
- Jesteś już prawie na mecie. Na koniec zostaje pasteryzacja, a potem już tylko czekanie na pyszne domowe przetwory. Smacznego!
Już wiesz, jak w prosty i szybki sposób podkręcić smak domowych przetworów. Taki dodatek to prawdziwe złoto, które pomoże stworzyć niezapomniane posiłki. Jeśli znasz inne ciekawe patenty, napisz mi o tym. Z przyjemnością przetestuje nowe receptury w swojej kuchni!