Obłędne roladki z cukinii od Strzelczyka. Obiad robi wrażenie, a przygotujesz w 10 minut
Jest Tomasz Strzelczyk? To jest i coś niebywale pysznego. Tym razem mistrz sztuki kucharskiej pokazał, jak przyrządzić doskonałe roladki z cukinii. To prawdziwe niebo w gębie, które przygotujesz w ekspresowym czasie.
13.08.2023 10:53
Są w Polsce tacy kucharze, którym ufamy bezgranicznie. Oczywiście nie jest to uczucie bezwarunkowe. Zanim się na to zdobędziemy, musimy takiego specjalistę uważnie obserwować i testować jego przepisy do znudzenia. Problem w tym, że w przypadku Tomasza Strzelczyka żadnego "znudzenia" nie ma. Znamy go od lat i z pełną szczerością uważamy, że każdy jego przepis to absolutny hit. Tak - ten facet to naprawdę krajowa czołówka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I to nie jest tak, że Strzelczyk musi jeszcze komukolwiek coś udowadniać, bo jego doprowadzony do perfekcji kucharski warsztat jest powszechnie znany. A jednak nowe receptury kucharza są równie dobre, co te sprzed lat. Przykład? Zobacz, jak doskonale pyszne roladki z cukinii przygotował i sam się przekonaj, że ten człowiek zwyczajnie się nie myli. A jeśli przejadły ci się już placki z cukinii, to poznasz od razu nowy sposób na ciekawe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Powodzenia!
Tomasz Strzelczyk prezentuje: roladki z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 2 mięsiste pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich,
- 4 jajka,
- mąka pszenna do obtaczania,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj i odkrój końcówki. Następnie pokrój je w miarę cienkie plastry. Przełóż je do naczynia, posyp solą i pieprzem i odstaw. W tym czasie z warzywa wypłynie nadmiar wody, a cukinia stanie się bardziej elastyczna.
- W drugiej misce połącz starty ser z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
- Na trzeci talerz wysyp mąkę, a na czwarty wbij jajka i wymieszaj z tymiankiem.
- Cukinie panieruj teraz najpierw w mące, a następnie w jajku. Podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odsącz plastry z tłuszczu.
- Cebule i czosnek drobno posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Połącz te składniki, dopraw solą i pieprzem. Po około 5 minutach odlej z nich nadmiar wody i zastąp go łyżeczką octu balsamicznego.
- Czas na finał, czyli formowanie roladek. Tomasz Strzelczyk instruuje: najpierw posmaruj plastry mieszanką majonezowo-serową. Następnie wyłóż do środka pomidory z czosnkiem i cebulą. Zawiń roladki i zepnij je wykałaczkami. Podawaj na zimno lub podgrzane w piekarniku. Smacznego!