Obłędne roladki z cukinii od Strzelczyka. Obiad robi wrażenie, a przygotujesz w 10 minut

Jest Tomasz Strzelczyk? To jest i coś niebywale pysznego. Tym razem mistrz sztuki kucharskiej pokazał, jak przyrządzić doskonałe roladki z cukinii. To prawdziwe niebo w gębie, które przygotujesz w ekspresowym czasie.

Tomasz Strzelczyk i jego arcydzieło z cukinii!Tomasz Strzelczyk i jego arcydzieło z cukinii!
Źródło zdjęć: © YouTube

Są w Polsce tacy kucharze, którym ufamy bezgranicznie. Oczywiście nie jest to uczucie bezwarunkowe. Zanim się na to zdobędziemy, musimy takiego specjalistę uważnie obserwować i testować jego przepisy do znudzenia. Problem w tym, że w przypadku Tomasza Strzelczyka żadnego "znudzenia" nie ma. Znamy go od lat i z pełną szczerością uważamy, że każdy jego przepis to absolutny hit. Tak - ten facet to naprawdę krajowa czołówka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

I to nie jest tak, że Strzelczyk musi jeszcze komukolwiek coś udowadniać, bo jego doprowadzony do perfekcji kucharski warsztat jest powszechnie znany. A jednak nowe receptury kucharza są równie dobre, co te sprzed lat. Przykład? Zobacz, jak doskonale pyszne roladki z cukinii przygotował i sam się przekonaj, że ten człowiek zwyczajnie się nie myli. A jeśli przejadły ci się już placki z cukinii, to poznasz od razu nowy sposób na ciekawe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Powodzenia!

Tomasz Strzelczyk prezentuje: roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 mięsiste pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich,
  • 4 jajka,
  • mąka pszenna do obtaczania,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Tomasz Strzelczyk zaprezentował popisowe roladki z cukinii
Tomasz Strzelczyk zaprezentował popisowe roladki z cukinii © YouTube
  1. Cukinie umyj i odkrój końcówki. Następnie pokrój je w miarę cienkie plastry. Przełóż je do naczynia, posyp solą i pieprzem i odstaw. W tym czasie z warzywa wypłynie nadmiar wody, a cukinia stanie się bardziej elastyczna.
  2. W drugiej misce połącz starty ser z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na trzeci talerz wysyp mąkę, a na czwarty wbij jajka i wymieszaj z tymiankiem.
  4. Cukinie panieruj teraz najpierw w mące, a następnie w jajku. Podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odsącz plastry z tłuszczu.
  5. Cebule i czosnek drobno posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Połącz te składniki, dopraw solą i pieprzem. Po około 5 minutach odlej z nich nadmiar wody i zastąp go łyżeczką octu balsamicznego.
  6. Czas na finał, czyli formowanie roladek. Tomasz Strzelczyk instruuje: najpierw posmaruj plastry mieszanką majonezowo-serową. Następnie wyłóż do środka pomidory z czosnkiem i cebulą. Zawiń roladki i zepnij je wykałaczkami. Podawaj na zimno lub podgrzane w piekarniku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥