Obłędne roladki z cukinii od Strzelczyka. Obiad robi wrażenie, a przygotujesz w 10 minut

Jest Tomasz Strzelczyk? To jest i coś niebywale pysznego. Tym razem mistrz sztuki kucharskiej pokazał, jak przyrządzić doskonałe roladki z cukinii. To prawdziwe niebo w gębie, które przygotujesz w ekspresowym czasie.

Tomasz Strzelczyk i jego arcydzieło z cukinii!Tomasz Strzelczyk i jego arcydzieło z cukinii!
Źródło zdjęć: © YouTube

Są w Polsce tacy kucharze, którym ufamy bezgranicznie. Oczywiście nie jest to uczucie bezwarunkowe. Zanim się na to zdobędziemy, musimy takiego specjalistę uważnie obserwować i testować jego przepisy do znudzenia. Problem w tym, że w przypadku Tomasza Strzelczyka żadnego "znudzenia" nie ma. Znamy go od lat i z pełną szczerością uważamy, że każdy jego przepis to absolutny hit. Tak - ten facet to naprawdę krajowa czołówka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

I to nie jest tak, że Strzelczyk musi jeszcze komukolwiek coś udowadniać, bo jego doprowadzony do perfekcji kucharski warsztat jest powszechnie znany. A jednak nowe receptury kucharza są równie dobre, co te sprzed lat. Przykład? Zobacz, jak doskonale pyszne roladki z cukinii przygotował i sam się przekonaj, że ten człowiek zwyczajnie się nie myli. A jeśli przejadły ci się już placki z cukinii, to poznasz od razu nowy sposób na ciekawe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Powodzenia!

Tomasz Strzelczyk prezentuje: roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 mięsiste pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich,
  • 4 jajka,
  • mąka pszenna do obtaczania,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Tomasz Strzelczyk zaprezentował popisowe roladki z cukinii
Tomasz Strzelczyk zaprezentował popisowe roladki z cukinii © YouTube
  1. Cukinie umyj i odkrój końcówki. Następnie pokrój je w miarę cienkie plastry. Przełóż je do naczynia, posyp solą i pieprzem i odstaw. W tym czasie z warzywa wypłynie nadmiar wody, a cukinia stanie się bardziej elastyczna.
  2. W drugiej misce połącz starty ser z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na trzeci talerz wysyp mąkę, a na czwarty wbij jajka i wymieszaj z tymiankiem.
  4. Cukinie panieruj teraz najpierw w mące, a następnie w jajku. Podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odsącz plastry z tłuszczu.
  5. Cebule i czosnek drobno posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Połącz te składniki, dopraw solą i pieprzem. Po około 5 minutach odlej z nich nadmiar wody i zastąp go łyżeczką octu balsamicznego.
  6. Czas na finał, czyli formowanie roladek. Tomasz Strzelczyk instruuje: najpierw posmaruj plastry mieszanką majonezowo-serową. Następnie wyłóż do środka pomidory z czosnkiem i cebulą. Zawiń roladki i zepnij je wykałaczkami. Podawaj na zimno lub podgrzane w piekarniku. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają