PrzepisPrzekąskiObłędne roladki z cukinii od Strzelczyka. Obiad robi wrażenie, a przygotujesz w 10 minut

Obłędne roladki z cukinii od Strzelczyka. Obiad robi wrażenie, a przygotujesz w 10 minut

Tomasz Strzelczyk i jego arcydzieło z cukinii!
Tomasz Strzelczyk i jego arcydzieło z cukinii!
Źródło zdjęć: © YouTube
13.08.2023 10:53

Jest Tomasz Strzelczyk? To jest i coś niebywale pysznego. Tym razem mistrz sztuki kucharskiej pokazał, jak przyrządzić doskonałe roladki z cukinii. To prawdziwe niebo w gębie, które przygotujesz w ekspresowym czasie.

Są w Polsce tacy kucharze, którym ufamy bezgranicznie. Oczywiście nie jest to uczucie bezwarunkowe. Zanim się na to zdobędziemy, musimy takiego specjalistę uważnie obserwować i testować jego przepisy do znudzenia. Problem w tym, że w przypadku Tomasza Strzelczyka żadnego "znudzenia" nie ma. Znamy go od lat i z pełną szczerością uważamy, że każdy jego przepis to absolutny hit. Tak - ten facet to naprawdę krajowa czołówka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

I to nie jest tak, że Strzelczyk musi jeszcze komukolwiek coś udowadniać, bo jego doprowadzony do perfekcji kucharski warsztat jest powszechnie znany. A jednak nowe receptury kucharza są równie dobre, co te sprzed lat. Przykład? Zobacz, jak doskonale pyszne roladki z cukinii przygotował i sam się przekonaj, że ten człowiek zwyczajnie się nie myli. A jeśli przejadły ci się już placki z cukinii, to poznasz od razu nowy sposób na ciekawe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Powodzenia!

Tomasz Strzelczyk prezentuje: roladki z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 mięsiste pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka tymianku lub ziół prowansalskich,
  • 4 jajka,
  • mąka pszenna do obtaczania,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Tomasz Strzelczyk zaprezentował popisowe roladki z cukinii
Tomasz Strzelczyk zaprezentował popisowe roladki z cukinii© YouTube
  1. Cukinie umyj i odkrój końcówki. Następnie pokrój je w miarę cienkie plastry. Przełóż je do naczynia, posyp solą i pieprzem i odstaw. W tym czasie z warzywa wypłynie nadmiar wody, a cukinia stanie się bardziej elastyczna.
  2. W drugiej misce połącz starty ser z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na trzeci talerz wysyp mąkę, a na czwarty wbij jajka i wymieszaj z tymiankiem.
  4. Cukinie panieruj teraz najpierw w mące, a następnie w jajku. Podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec odsącz plastry z tłuszczu.
  5. Cebule i czosnek drobno posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę. Połącz te składniki, dopraw solą i pieprzem. Po około 5 minutach odlej z nich nadmiar wody i zastąp go łyżeczką octu balsamicznego.
  6. Czas na finał, czyli formowanie roladek. Tomasz Strzelczyk instruuje: najpierw posmaruj plastry mieszanką majonezowo-serową. Następnie wyłóż do środka pomidory z czosnkiem i cebulą. Zawiń roladki i zepnij je wykałaczkami. Podawaj na zimno lub podgrzane w piekarniku. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także