Wirtualna Polska

Koniec z gotowaniem słoików z przetworami. Wypróbuj sprytny sposób na pasteryzowanie w zmywarce

Koniec z gotowaniem słoików z przetworami. Wypróbuj sprytny sposób na pasteryzowanie w zmywarce

Pasteryzowanie w zmywarce (Adobe)

Latem przygotowujemy różne przetwory i chcemy, by były dobre jak najdłużej. W tym celu musimy wykonać jeden proces, czyli pasteryzację. Dzięki niemu nasze dżemy, ogórki i konfitury przetrwają nawet kilka lat. Niewiele osób wie, że istnieje pasteryzowanie w zmywarce.

Wirtualna Polska

Czym jest pasteryzacja? To sposób na konserwację żywności. Najczęściej robimy to w garnku. Wkładamy słoiki na wyłożone bawełnianą ściereczką dno, wlewamy wodę i gotujemy przez 20 minut. Możemy też wykorzystać do tego piekarnik lub… zmywarkę. Brzmi dziwnie? Podpowiemy, w jaki sposób to zrobić i jakie efekty przyniesie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Dlaczego pasteryzacja to dobry pomysł?

Dzięki niej pozbędziemy się bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów.  Uchronimy produkty przed pleśnieniem. Co ważne, nie możemy wrzucać do słoików spleśniałych owoców i warzyw. Odcinanie chorej części (a potem pasteryzacja) nic nie pomoże, zainfekowane jest całe warzywo (a niekiedy cała partia). Niektóre gatunki pleśni mogą wywołać nowotwory.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Istotne są również te fakty:

  • Duże słoiki potrzebują więcej czasu,
  • dżemy pasteryzujemy krócej niż warzywa w zalewie.

Zastanawiacie się, co możecie pasteryzować? Na pierwszą myśl przychodzą owocowe przetwory, jak konfitury, soki lub dżemy. Warto też zakonserwować ogórki, cukinię, dynię, kapustę lub grzyby.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Przetwory- pasteryzowanie w zmywarce (Pixabay)

Przetwory- pasteryzowanie w zmywarce (Pixabay)

Pasteryzowanie w zmywarce?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

To niesamowicie prosta sprawa! Ten patent sprawdzi się w wielu sytuacjach, szczególnie kiedy masz dużo przetworów do zrobienia. Co trzeba zrobić? Najpierw połóż słoiki pokrywą do dołu i ustaw moc zmywarki na 70 lub 75 stopni. Włącz urządzenie i poczekaj do momentu, w którym cykl się skończy. Kiedy słoiki będą już zimne, poustawiaj je w spiżarni lub piwnicy wieczkami do góry.

Pasteryzowanie w zmywarce może się nie udać, jeśli nie posiadamy takiego sprzętu. Na szczęście w praktycznie każdym domu jest piekarnik i on również pomoże w procesie pasteryzacji. Słoiki ustaw na blaszce, żeby się nie dotykały. Dolej trochę wody i wstaw całość do piekarnika. Ustaw temperaturę na 130 stopni i piecz przez 40 minut. Wyłącz urządzenie i poczekaj, aż przetwory ostygną. Potem poustawiaj je w jakimś suchym i chłodnym miejscu.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×