Pieczone owoce do słoików. Mało kto wie, że tak można, a to pyszny letni deser na zimę

Kochasz owocowe przetwory? Jeśli tak, to mamy dla ciebie wyjątkową propozycję. Będziesz mógł cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku. I nie są to soki, dżemy, czy konfitury, ale pieczone owoce do słoików. To prawdziwy hit, który już na stałe zagości w twoim domu i będziesz w taki sposób przygotowywać owoce co roku. Zobacz, jakie to smaczne i proste.

ObrazekPieczone owoce do słoików - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli chodzi o sezonowe owoce, które przygotowuje się na zimę, to jest naprawdę dużo sposobów na przedłużenie ich smaku i właściwości. Najczęściej praktykowaną opcją są przede wszystkim dżemy, konfitury i soki. W przypadku, gdy zależy ci na tym, by wyciągnąć z popularnych owoców jeszcze więcej, to warto wykorzystać piekarnik. Pieczenie owoców to sposób na nieco inne przetwory, które zachwycą twoją rodzinę. Unoszący się zapach będzie przypominał pieczenie ciasta.

Pieczone owoce - które sezonowe owoce nadają się do pieczenia?

Owoce o mniejszej zawartości wilgoci oraz nieco słodsze zazwyczaj są uznawane za najlepsze. Dzięki temu ich aromat i smak znacznie się poprawiają. Gęsty miąższ i delikatna skórka zapewniają, że po upieczeniu owoce nie rozpadają się i zachowują swoją integralność po obróbce cieplnej. W takim przypadku, do pieczenia idealnie nadają się śliwki, gruszki, brzoskwinie, mirabelki, maliny, nektarynki, czereśnie i borówki.

Obrazek
Sezonowe owoce zachwycają swoim niepowtarzalnym smakiem - Pyszności; Foto Canva.com

Jak upiec owoce i zachwycać się ich smakiem przez długi czas?

Podczas obróbki cieplnej, warzywa i owoce karmelizują się, co znacząco poprawia ich smak. Nie ma konieczności dodatkowego przyprawiania, ponieważ naturalna słodycz pojawia się podczas pieczenia, co sprawia, że są gotowe do jedzenia bezpośrednio. To samo dotyczy owoców. Pieczone maliny, truskawki, gruszki czy śliwki doskonale komponują się z większością deserów. Po upieczeniu można je również wykorzystać jako pyszny chutney do mięsa lub warzyw, wystarczy je zblendować z odrobiną octu balsamicznego i oliwy.

Obrazek
Pieczenie owoców pozwoli cieszyć się ich najlepszym smakiem - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli chcesz zachować je w całości, upiecz je w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez około godzinę, najlepiej z termoobiegiem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Następnie przełóż je do słoików i zakręć. Umieść słoiki w garnku z wodą, wyściełanym ściereczką i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw na blacie do ostygnięcia. Dzięki tym prostym krokom można cieszyć się upieczonymi owocami w różnych formach, zarówno jako dodatek do deserów, jak i w postaci pieczony owoców w słoikach.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇