Niektórzy dodają je do ogórków kiszonych. Mało kto wie, że opóźniają procesy starzenia
Pomimo tego, że sezon na wiśnie rozpocznie się w połowie lipca, to liście wiśni możesz już zbierać i wykorzystać. Mają one niezwykle cenne właściwości i ciekawe zastosowanie. Poznaj najważniejsze z nich.
09.07.2023 05:30
Wiele osób sięga w lecie po sezonowe owoce. Jednak warto zwrócić też uwagę na takie produkty i składniki, obok których większość przechodzi obojętnie. Do takiej kategorii zaliczają się m.in. liście wiśni. Pomimo tego, że same wiśnie są zdrowe i pełne wartości, to w przypadku ich liści sytuacja wygląda równie dobrze, a może nawet lepiej. Zobacz, co możesz z nich przyrządzić i w pełni wykorzystaj sezon na wiśnie.
Dlaczego liście wiśni to dobry pomysł na wykorzystanie w kuchni?
Liście wiśni (fermentowane i suszone) były znane już w medycynie ludowej i powszechnie wykorzystywane. Obecnie najczęściej stosuje się je w przetworach, tj. kiszone ogórki czy nalewki. Jednak można również przygotowywać z nich herbatki i napary. A korzyści i zastosowań jest o wiele więcej.
Liście wiśni - właściwości
Liście wiśni kryją w sobie wiele cennych właściwości leczniczych - taką wiedzę przekazali nam nasi przodkowie. Zawierają związki fenolowe, które posiadają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo, obecność polifenoli przyczynia się do skutecznego usuwania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia organizmu. Dawniej wierzono, że napary z liści wiśni mogą łagodzić bóle reumatyczne, wspomagać pracę nerek, działają napotnie w czasie przeziębień oraz chronić układ pokarmowy.
Zobacz także
Należy jednak pamiętać, że liście wiśni są trujące, ponieważ zawierają cyjanowodór. Przyjmowane w niewielkich ilościach nie stanowią zagrożenia, ale regularne spożywanie może być niebezpieczne dla organizmu. Czy zatem warto sięgać po te liście? Ich właściwości są interesujące, ale powinny być stosowane z umiarem i rozwagą. Ważne jest świadome podejście i konsultacja z profesjonalistą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii opartej na liściach wiśni.
Jak wykorzystać liście wiśni w swojej kuchni?
Zastanawiasz się, do czego wykorzystać liście wiśni w swojej kuchni? Jak zostało to wcześniej wspomniane, można je dodać do ogórków, soków czy nalewek. Liście wiśni są często stosowane w kiszeniu ogórków, podobnie jak liście winogron, porzeczki czy dębu. Dodają one wyjątkowego smaku kiszonce i mogą zapobiec jej zbyt szybkiemu rozmiękaniu. Dzięki zawartym w liściach garbnikom, ogórki zachowują chrupkość i doskonałą konsystencję.
Wystarczy dodać jeden lub dwa umyte liście do słoików z kiszonkami. Liście wiśni sprawdzą się także przy robieniu nalewki lub soku z aronii, neutralizując jej gorzki smak.