Niektórzy dodają je do ogórków kiszonych. Mało kto wie, że opóźniają procesy starzenia

Pomimo tego, że sezon na wiśnie rozpocznie się w połowie lipca, to liście wiśni możesz już zbierać i wykorzystać. Mają one niezwykle cenne właściwości i ciekawe zastosowanie. Poznaj najważniejsze z nich.

ObrazekLiście wiśni - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Wiele osób sięga w lecie po sezonowe owoce. Jednak warto zwrócić też uwagę na takie produkty i składniki, obok których większość przechodzi obojętnie. Do takiej kategorii zaliczają się m.in. liście wiśni. Pomimo tego, że same wiśnie są zdrowe i pełne wartości, to w przypadku ich liści sytuacja wygląda równie dobrze, a może nawet lepiej. Zobacz, co możesz z nich przyrządzić i w pełni wykorzystaj sezon na wiśnie.

Dlaczego liście wiśni to dobry pomysł na wykorzystanie w kuchni?

Liście wiśni (fermentowane i suszone) były znane już w medycynie ludowej i powszechnie wykorzystywane. Obecnie najczęściej stosuje się je w przetworach, tj. kiszone ogórki czy nalewki. Jednak można również przygotowywać z nich herbatki i napary. A korzyści i zastosowań jest o wiele więcej.

Obrazek
Warto sięgnąć po liście z wiśni letnią porą - Pyszności; Foto Canva.com

Liście wiśni - właściwości

Liście wiśni kryją w sobie wiele cennych właściwości leczniczych - taką wiedzę przekazali nam nasi przodkowie. Zawierają związki fenolowe, które posiadają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo, obecność polifenoli przyczynia się do skutecznego usuwania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia organizmu. Dawniej wierzono, że napary z liści wiśni mogą łagodzić bóle reumatyczne, wspomagać pracę nerek, działają napotnie w czasie przeziębień oraz chronić układ pokarmowy.

Obrazek
Zbieranie wiśni - Pyszności; Foto Canva.com

Należy jednak pamiętać, że liście wiśni są trujące, ponieważ zawierają cyjanowodór. Przyjmowane w niewielkich ilościach nie stanowią zagrożenia, ale regularne spożywanie może być niebezpieczne dla organizmu. Czy zatem warto sięgać po te liście? Ich właściwości są interesujące, ale powinny być stosowane z umiarem i rozwagą. Ważne jest świadome podejście i konsultacja z profesjonalistą przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii opartej na liściach wiśni.

Jak wykorzystać liście wiśni w swojej kuchni?

Zastanawiasz się, do czego wykorzystać liście wiśni w swojej kuchni? Jak zostało to wcześniej wspomniane, można je dodać do ogórków, soków czy nalewek. Liście wiśni są często stosowane w kiszeniu ogórków, podobnie jak liście winogron, porzeczki czy dębu. Dodają one wyjątkowego smaku kiszonce i mogą zapobiec jej zbyt szybkiemu rozmiękaniu. Dzięki zawartym w liściach garbnikom, ogórki zachowują chrupkość i doskonałą konsystencję.

Obrazek
Kiszenie ogórków - Pyszności; Foto Canva.com

Wystarczy dodać jeden lub dwa umyte liście do słoików z kiszonkami. Liście wiśni sprawdzą się także przy robieniu nalewki lub soku z aronii, neutralizując jej gorzki smak.

Pamiętaj! Należy zachować umiar i ostrożność przy korzystaniu z liści wiśni, zarówno świeżych, jak i suszonych.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia