PrzepisNiewiarygodnie pyszna kawa na upały z owocową niespodzianką. 1 dodatek cieszy szczególnie

Niewiarygodnie pyszna kawa na upały z owocową niespodzianką. 1 dodatek cieszy szczególnie

Kawa, kto z nas jej nie lubi. Jedni pija ja bez żadnych dodatków lub dodają tylko mleko. Inni z nas lubią traktować jak deser. Dziś przychodzimy właśnie z ta druga propozycja. Czyli letni deser wiśniowy z dodatkiem kawy. Idealna na upalne dni, zapewni nam mnóstwo doznań smakowych. Jest to najlepsza kawa na upały! Sprawdź poniżej jak ją wykonać.

Niewiarygodnie pyszna kawa na upały z owocową niespodzianką. 1 dodatek cieszy szczególnie
Paulina

22.07.2022 | aktual.: 15.09.2023 13:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obraz

Letnia kawa na upały z wiśniami

Składniki:

  • 150 gram wiśni,
  • 0,5 szklanki wina czerwonego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • cukier do smaku,
  • 2, 5 szklanki schłodzonego mleka,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 4-5 kostek lodu

Dodatkowo:

  • bita śmietana do podania,
  • kakao do dekoracji,
  • świeże wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sos wiśniowy

Przygotowane wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy z nich ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy około 10- 15 minut na małym ogniu. Jeśli owoce zmiękną, dodajemy mąkę. Wcześniej rozpuścić ją w niewielkiej ilości wody. Otrzymaną mieszaninę z wody i maki wlewamy do gotujących się wiśni. Powstały sos umieszczamy w szklankach. Możemy go wcześniej dosłodzić, jeśli chcemy. Pozostawiamy wszystko do ostygnięcia.

Kawa

Następnie szykujemy kawę, można zrobić to wcześniej, by napar nam wystygł. Kostki lodu umieszczamy w blenderze kielichowym, maskujemy i dodajemy zimną kawę. Całość też można posłodzić, ale nie jest to konieczne. Uzyskaną mrożoną kawę wylewamy na zimny sos wiśniowy. Wierzch szklanek dekorujemy bitą śmietaną i wisienką. Całość posypujemy kakao. Podajemy od razu po udekorowaniu.

Obraz

Właściwości kawy

O kawie można znaleźć wiele pozytywnych, jak i negatywnych opinii. Wszystko zależy od tego z kim mamy do czynienia, ponieważ każdy z nas inaczej metabolizuje kawę oraz zmaga się z różnymi dolegliwościami. Natomiast samo spożywanie kawy niesie za sobą ogrom pozytywnych właściwości. Głownie mogą na niej skorzystać osoby narażone na choroby serca, ponieważ kawa:

  • obniża ryzyko chorób układu krwionośnego
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca
  • pozwala żyć dłużej

Natomiast jeśli lubisz kawowe desery, to zachęcamy do przygotowania naszych kultowych shake'ów:

kawakawa na zimnowiśnie