Niewiarygodnie pyszna kawa na upały z owocową niespodzianką. 1 dodatek cieszy szczególnie

Kawa, kto z nas jej nie lubi. Jedni pija ja bez żadnych dodatków lub dodają tylko mleko. Inni z nas lubią traktować jak deser. Dziś przychodzimy właśnie z ta druga propozycja. Czyli letni deser wiśniowy z dodatkiem kawy. Idealna na upalne dni, zapewni nam mnóstwo doznań smakowych. Jest to najlepsza kawa na upały! Sprawdź poniżej jak ją wykonać.

Obrazek
Paulina

Obrazek

Letnia kawa na upały z wiśniami

Składniki:

  • 150 gram wiśni,
  • 0,5 szklanki wina czerwonego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • cukier do smaku,
  • 2, 5 szklanki schłodzonego mleka,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 4-5 kostek lodu

Dodatkowo:

  • bita śmietana do podania,
  • kakao do dekoracji,
  • świeże wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sos wiśniowy

Przygotowane wiśnie dokładnie myjemy, usuwamy z nich ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy około 10- 15 minut na małym ogniu. Jeśli owoce zmiękną, dodajemy mąkę. Wcześniej rozpuścić ją w niewielkiej ilości wody. Otrzymaną mieszaninę z wody i maki wlewamy do gotujących się wiśni. Powstały sos umieszczamy w szklankach. Możemy go wcześniej dosłodzić, jeśli chcemy. Pozostawiamy wszystko do ostygnięcia.

Kawa

Następnie szykujemy kawę, można zrobić to wcześniej, by napar nam wystygł. Kostki lodu umieszczamy w blenderze kielichowym, maskujemy i dodajemy zimną kawę. Całość też można posłodzić, ale nie jest to konieczne. Uzyskaną mrożoną kawę wylewamy na zimny sos wiśniowy. Wierzch szklanek dekorujemy bitą śmietaną i wisienką. Całość posypujemy kakao. Podajemy od razu po udekorowaniu.

Obrazek

Właściwości kawy

O kawie można znaleźć wiele pozytywnych, jak i negatywnych opinii. Wszystko zależy od tego z kim mamy do czynienia, ponieważ każdy z nas inaczej metabolizuje kawę oraz zmaga się z różnymi dolegliwościami. Natomiast samo spożywanie kawy niesie za sobą ogrom pozytywnych właściwości. Głownie mogą na niej skorzystać osoby narażone na choroby serca, ponieważ kawa:

  • obniża ryzyko chorób układu krwionośnego
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca
  • pozwala żyć dłużej

Natomiast jeśli lubisz kawowe desery, to zachęcamy do przygotowania naszych kultowych shake'ów:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia