PrzepisDietaRegularne jedzenie jajek pomaga zrzucić oponkę. Musisz pamiętać o jednym

Regularne jedzenie jajek pomaga zrzucić oponkę. Musisz pamiętać o jednym

Jajka to dobry wybór na śniadanie.
Jajka to dobry wybór na śniadanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Jablonska

18.05.2024 12:56, aktual.: 18.05.2024 16:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajka już kilka lat temu pozbyły się fałszywej łatki, że podnoszą cholesterol. Zyskały teraz sławę jako produkt, który uławia odchudzanie. Czy zawsze tak jest? Czy dzięki nim można stracić kilogramy? Wszystko to wyjaśnia ekspertka.

Na diecie redukcyjnej wiele produktów nie jest polecanych. Nie dotyczy to jajek, które są dobrym pomysłem już od śniadania. Podczas odchudzania można je jeść na wiele sposobów – na twardo, na miękko, sadzone, wykorzystywać je do szakszuki czy omletu.

Nawet codziennie

Dietetycy uważają, że możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Nie trzeba się martwić o cholesterol, bo podnoszą go w sposób nieznaczny. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne (jedno ugotowane ma 155 kcal.) to nie są tuczące, a to dlatego, że bardzo sycą. Ważne jest jednak, byśmy nie zajadali się tymi smażonymi na boczku czy serwowanymi z majonezem. Bo to właśnie te składniki sprawiają, że waga rośnie, a nie same jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chodzi o białko

Jajka są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest jednocześnie łatwo przyswajalne. Dlatego to nieodłączny element diety wysokobiałkowej, ale też każdej diety redukcyjnej. Zawierają też potrzebny nam cholesterol oraz mnóstwo witamin – D, A, E oraz z grupy B, jod, fosfor, wapń oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Najlepiej jeść je w formie jajka sadzonego, na miękko, omletów czy jajecznicy. Przygotowane w takiej postaci mają więcej wartości odżywczych. Są zdrowsze od ugotowanych na twardo, bo długa obróbka cieplna sprawia, że tracą sporo wartości.

Zdaniem ekspertki

Na temat jajek wypowiedziała się prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, wybitna biochemiczka i specjalistka z dziedziny żywienia człowieka. Ewa Stachowska kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Opowiedziała na swoim profilu na Instagramie o badaniu, którego celem było sprawdzenie, w jaki sposób jedzenie jajek i tu zaznaczyła, że chodzi o całe jajka, wpływa na masę ciała.

No i wyniki są fascynujące, bo okazuje się, że u osób zdrowych rzeczywiście jedzenie takich jaj, szczególnie na diecie redukcyjnej, bardzo pomaga w redukcji masy ciała – powiedziała ekspertka.

Wzrost masy ciała

Zaznaczyła jednak, że te fascynujące wyniki dotyczą osób, które nie mają problemów ze zdrowiem. Przy chorobach, takich jak cukrzyca czy stan przedcukrzycowy, zespół metaboliczny - duża ilość jajek w diecie powodowała wzrost masy ciała. To wykazało badanie.

Czyli krótko mówiąc, kiedy chorujesz, masz różne schorzenia, rzeczywiście jedz te jaja w rozsądnych ilościach i sięgaj po inne produkty zawierające i białko i dobre tłuszcze, dlatego, że jedzenie dużej ilości jajek, powyżej 12. tygodni, nie będzie sprzyjało redukcji masy ciała. Kiedy jesteś zdrowy – jaja są fantastycznym wyborem także na diecie redukcyjnej – radzi profesor Stachowska.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także