Na patelnię z jajkami wlewam wodę. Podpatrzyłem trik u szwagierki i żałuję, że nie znałem go wcześniej

Jajka sadzone to klasyka śniadaniowego stołu, która zachwyca prostotą i smakiem. Jednak ich idealne przygotowanie może być wyzwaniem - płynne żółtko i białko, które rozpływa się po patelni, to częste problemy. Na szczęście istnieje prosty trik, który odmieni sposób smażenia jajek sadzonych!

Na patelnię z jajkami wlewam wodę. Podpatrzyłem trik u szwagierki i żałuję, że nie znałem go wcześniejNa patelnię z jajkami wlewam wodę. Podpatrzyłem trik u szwagierki i żałuję, że nie znałem go wcześniej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy przypuszczałeś, że smażenie jajek sadzonych może być bardziej widowiskowe niż się wydaje? Istnieje prosty trik, który pozwala na przygotowanie idealnych jajek na patelni, bez konieczności ich przewracania. To rozwiązanie, które sprawia, że białka pozostają doskonale ścięte, a jajka są niezwykle smaczne. Chcesz poznać sekret? Podpatrzony od mojej szwagierki trik zapewni ci idealne jajka za każdym razem!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Idealne jajka sadzone bez przewracania - poznaj genialny trik!

Smażenie jajek na patelni może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeśli chcesz uzyskać idealnie ścięte żółtko, a jednocześnie uniknąć ich przewracania. Ale nie martw się, istnieje na to prosty sposób, który zapewnia doskonały efekt.

Zamiast tradycyjnego przewracania jajek na drugą stronę, co często grozi wylewaniem się żółtka, warto wypróbować prosty trik. Wystarczy wlać niewielką ilość wody na patelnię z jajkami, a następnie przykryć je pokrywką i chwilę poczekać. Dzięki temu para wodna utworzy się wokół jajek, pozwalając na idealne ścięcie białka, jednocześnie zachowując konsystencję żółtka. Po kilkudziesięciu sekundach możesz zdjąć pokrywkę i cieszyć się doskonałymi jajkami na patelni!

Wypróbuj ten trik i przekonaj się, jak łatwe i przyjemne może być smażenie jajek sadzonych! Idealnie ścięte jajka z płynnym żółtkiem to pyszny i zdrowy dodatek do każdego śniadania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"