PrzepisZupyW ciepłe dni robię tylko chłodnik litewski. Z tego przepisu zajadają nawet moje dzieci

W ciepłe dni robię tylko chłodnik litewski. Z tego przepisu zajadają nawet moje dzieci

Chłodnik litewski - zupa idealna na lato
Chłodnik litewski - zupa idealna na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
13.05.2024 09:35, aktualizacja: 13.05.2024 10:47

Tego się nie spodziewałem. Tadkowo-niejadkowa dziatwa zajadająca się chłodnikiem litewskim? To naprawdę możliwe, o ile przygotuje się tę pyszną, letnią zupę w prawidłowy sposób. Dzisiaj polecam ci pewien prosty i sprawdzony przepis!

Czasami prezentujemy tu przepisy niezwykle oryginalne, do których zastosowania potrzeba nie lada kreatywnego kulinarnego zmysłu. Innym razem wolimy postawić na przepisy tradycyjne. Dzisiaj chcę ci przekazać recepturę z tej drugiej grupy. Klasyczny chłodnik litewski nie potrzebuje przecież niczego ponad to, co znamy już od wielu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sezon na taki chłodnik już nastał, ale szczyt zainteresowania tą smaczną zupą jeszcze przed nami. Bądź więc gotowy na zbliżające się upały, bo wtedy podana na zimno, orzeźwiająca zupa jest niczym zbawienie i można się nią zajadać bez końca. O aspekcie zdrowotnym chyba już nawet nie muszę wspominać, bo każdy wie, że botwinka to kwintesencja wartości odżywczych zamkniętych w prostej formie kulinarnej.

Czy przygotowania chłodnika litewskiego jest trudne? Absolutnie nie. Poniżej pokazuję przykładowy przepis, który sprawdziłem i jest łatwy i przyjemny, a zupa wychodzi wręcz boska. Potwierdzają to nawet moje zajadające się nią maluchy!

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 ogórek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 1 l maślanki,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • 1 łyżka octu,
  • ugotowane na twardo jajka.
Chłodnik litewski - pyszny i orzeźwiający
Chłodnik litewski - pyszny i orzeźwiający© Canva | PerlaStudio

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody i gotuj 10 minut.
  2. Po tym czasie dodaj do buraków pokrojone liście botwinki. Dodaj trochę wody, całość zakwaś octem. Gotuj kolejne 5 minut.
  3. Następnie dorzuć do zupy posiekane rzodkiewki i zioła: szczypiorek i koperek. Na koniec dorzuć pokrojonego drobno ogórka.
  4. Całość zalej maślanką i jogurtem. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół jajkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także