WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

W ciepłe dni robię tylko chłodnik litewski. Z tego przepisu zajadają nawet moje dzieci

Tego się nie spodziewałem. Tadkowo-niejadkowa dziatwa zajadająca się chłodnikiem litewskim? To naprawdę możliwe, o ile przygotuje się tę pyszną, letnią zupę w prawidłowy sposób. Dzisiaj polecam ci pewien prosty i sprawdzony przepis!

Chłodnik litewski - zupa idealna na latoChłodnik litewski - zupa idealna na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Czasami prezentujemy tu przepisy niezwykle oryginalne, do których zastosowania potrzeba nie lada kreatywnego kulinarnego zmysłu. Innym razem wolimy postawić na przepisy tradycyjne. Dzisiaj chcę ci przekazać recepturę z tej drugiej grupy. Klasyczny chłodnik litewski nie potrzebuje przecież niczego ponad to, co znamy już od wielu lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Prosty przepis na pyszny obiad lub kolację

Sezon na taki chłodnik już nastał, ale szczyt zainteresowania tą smaczną zupą jeszcze przed nami. Bądź więc gotowy na zbliżające się upały, bo wtedy podana na zimno, orzeźwiająca zupa jest niczym zbawienie i można się nią zajadać bez końca. O aspekcie zdrowotnym chyba już nawet nie muszę wspominać, bo każdy wie, że botwinka to kwintesencja wartości odżywczych zamkniętych w prostej formie kulinarnej.

Czy przygotowania chłodnika litewskiego jest trudne? Absolutnie nie. Poniżej pokazuję przykładowy przepis, który sprawdziłem i jest łatwy i przyjemny, a zupa wychodzi wręcz boska. Potwierdzają to nawet moje zajadające się nią maluchy!

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 ogórek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 1 l maślanki,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • 1 łyżka octu,
  • ugotowane na twardo jajka.
Chłodnik litewski - pyszny i orzeźwiający
Chłodnik litewski - pyszny i orzeźwiający © Canva | PerlaStudio

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody i gotuj 10 minut.
  2. Po tym czasie dodaj do buraków pokrojone liście botwinki. Dodaj trochę wody, całość zakwaś octem. Gotuj kolejne 5 minut.
  3. Następnie dorzuć do zupy posiekane rzodkiewki i zioła: szczypiorek i koperek. Na koniec dorzuć pokrojonego drobno ogórka.
  4. Całość zalej maślanką i jogurtem. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo i przekrojonymi na pół jajkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba