Ludzie oszaleli na punkcie tego ciasta. Wszyscy pieką je w święta

Wielkanoc to czas świętowania i celebrowania w gronie najbliższych. Obok tradycyjnych potraw, takich jak babka czy mazurek, warto zaskoczyć gości wyjątkowym ciastem. "Marysieńka" - połączenie orzechów, czekolady i delikatnego kremu - z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszy.

Ludzie dosłownie oszaleli na punkcie tego ciasta. Wszyscy pięką je w świętaLudzie dosłownie oszaleli na punkcie tego ciasta. Wszyscy pięką je w święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IHAR LEICHONAK
Marcin Michałowski

Zbliżająca się Wielkanoc to nie tylko czas tradycyjnych dań, ale także doskonała okazja do eksperymentowania w kuchni. Wśród wielu pysznych wypieków, jedno ciasto wyróżnia się swoim niezwykłym smakiem i elegancją. Mowa tutaj o "Marysieńce" - wyjątkowym deserze, który króluje na wielu świątecznych stołach. Dlaczego warto dać się skusić tej propozycji? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tym wyjątkowym cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy tylko ich spróbowałam, natychmiast przepadłam. Teraz robię je bardzo często

Orzechowo-czekoladowa symfonia smaków

"Marysieńka" to ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Piękne warstwy biszkoptu, kremu i orzechów tworzą prawdziwą ucztę dla oczu. Smakowita kompozycja czekolady i orzechów włoskich w połączeniu z delikatnym kremem budyniowym to prawdziwa symfonia dla podniebienia.

Wyjątkowy przepis na ciasto Marysieńka

Jeśli zastanawiasz się, jak zaskoczyć swoich bliskich w tym roku, Marysieńka może być strzałem w dziesiątkę. To ciasto, które od razu przykuwa uwagę wyglądem i smakiem. Nie musisz spędzać godzin w kuchni, by przygotować to wyjątkowe ciasto. Wystarczy trochę czasu i kilka podstawowych składników, by stworzyć prawdziwy deserowy majstersztyk.

Składniki na Marysieńkę:

Biszkopt:

  • 5 łyżek cukru,
  • 6 jajek,
  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • Cukier waniliowy.

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Krem:

  • 3 łyżki cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Ubij białka z solą na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z mąką i kakao. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj ciasto orzechowe. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj posiekane orzechy, miód, mąkę i proszek do pieczenia. Piecz również przez 30 minut.
  3. Następnie przygotuj krem. Gotuj mleko w rondelku, a w drugiej misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką. Dodaj do wrzącego mleka, gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, a następnie utrzyj z masłem.
  4. Przekrój biszkopt na dwa blaty. Na jednym z nich rozsmaruj krem, połóż na nim ciasto orzechowe, ponownie pokryj kremem i przykryj drugim blatem.
  5. Gotowe! Podziel się tym wyjątkowym deserem ze swoimi gośćmi i ciesz się chwilą słodkiego raju na świątecznym stole.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem