Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą
Lubisz dania regionalne? Jeśli tak, mam dla ciebie prawdziwą perełkę wprost z małopolskiej ziemi. Maczanka po krakowsku stanie się hitem w każdym domu.
Kuchnia małopolska i krakowska może pochwalić się całą paletą smacznych dań i wypieków. Nie brakuje tu zarówno mięsnych kęsków typu: maczanka krakowska, kaczka po krakowsku, jak i zup na czele z barszczem czerwonym krakowskim. Ogromną popularnością cieszy się tutaj również obwarzanek krakowski, czy chleb prądnicki. Natomiast na deser warto skusić się na pyszny tort składający się z wafli i masy czekoladowej.
Tym razem chciałabym skupić się jednak na maczance krakowskiej. Pod tą ciekawą nazwą kryje się smaczny zestaw składający się z: długo duszonej wieprzowiny, pysznego sosu i chrupiącej bułki. Danie trochę przypomina popularnego burgera, dlatego tym bardziej wydaje mi się, że może podbić wiele serc. Zresztą sam się o tym przekonaj i jeszcze dziś przygotuj w swojej kuchni niesamowity przysmak kuchni małopolskiej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą
Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć. Maczanka po krakowsku ma w sobie to "coś"
Składniki na 4 porcje:
- 800 g karkówki wieprzowej,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- 1 liść laurowy,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 500 ml bulionu,
- 5 cebul,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 bułki pszenne.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do karkówki. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: olej, słodką paprykę, kminek mielony, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy oraz musztardę.
Krok 2. Gotową mieszankę rozprowadzam na karkówce z każdej strony. Do tego zadania przydatny okazuje się zwykły pędzelek kuchenny. Mięso w takiej postaci odstawiam następnie do lodówki na 24 godziny.
Krok 3. Kolejnego dnia przekładam mięso do garnka z rozpuszczonym masłem, po czym obsmażam je z każdej strony. Po chwili do garnka trafiają również obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule.
Krok 4. Jako kolejne składniki wrzucam do środka: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz bulion domowej roboty.
Produkty zgromadzone w garnku szczelnie przykrywam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Ale to nie wszystko, bo należy pamiętać, aby co 30 minut obrócić mięso w garnku i polać je powstałym w międzyczasie sosem.
Krok 5. Po upieczeniu dzielę karkówkę na mniejsze kawałki. Następnie zaczynam składać kanapkę. Spód to nic innego jak kawałek pszennej bułki. Bezpośrednio na pieczywie rozprowadzam sos z garnka, dodaję dwa plastry upieczonej karkówki i ponownie polewam całość domowej roboty sosem. Na wierzchu układam kilka plastrów ogórków kiszonych i całą konstrukcję przykrywam drugą połówką bułki.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!