Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Lubisz dania regionalne? Jeśli tak, mam dla ciebie prawdziwą perełkę wprost z małopolskiej ziemi. Maczanka po krakowsku stanie się hitem w każdym domu.

Kiedy jej spróbujesz nie będziesz chciał jeść nic innegoKiedy jej spróbujesz nie będziesz chciał jeść nic innego
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kuchnia małopolska i krakowska może pochwalić się całą paletą smacznych dań i wypieków. Nie brakuje tu zarówno mięsnych kęsków typu: maczanka krakowska, kaczka po krakowsku, jak i zup na czele z barszczem czerwonym krakowskim. Ogromną popularnością cieszy się tutaj również obwarzanek krakowski, czy chleb prądnicki. Natomiast na deser warto skusić się na pyszny tort składający się z wafli i masy czekoladowej. 

Tym razem chciałabym skupić się jednak na maczance krakowskiej. Pod tą ciekawą nazwą kryje się smaczny zestaw składający się z: długo duszonej wieprzowiny, pysznego sosu i chrupiącej bułki. Danie trochę przypomina popularnego burgera, dlatego tym bardziej wydaje mi się, że może podbić wiele serc. Zresztą sam się o tym przekonaj i jeszcze dziś przygotuj w swojej kuchni niesamowity przysmak kuchni małopolskiej. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moja znajoma dała mi przepis na maczankę po krakowsku. Bliscy ciągle o nią proszą

Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć. Maczanka po krakowsku ma w sobie to "coś"

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g karkówki wieprzowej,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 500 ml bulionu,
  • 5 cebul,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 bułki pszenne.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do karkówki. W tym celu w małej misce łączę ze sobą: olej, słodką paprykę, kminek mielony, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. 

Zaczynam od przygotowania marynaty
Zaczynam od przygotowania marynaty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę rozprowadzam na karkówce z każdej strony. Do tego zadania przydatny okazuje się zwykły pędzelek kuchenny. Mięso w takiej postaci odstawiam następnie do lodówki na 24 godziny

Zamarynowaną karkówkę odstawiam na dobę
Zamarynowaną karkówkę odstawiam na dobę do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kolejnego dnia przekładam mięso do garnka z rozpuszczonym masłem, po czym obsmażam je z każdej strony. Po chwili do garnka trafiają również obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule

Do garnka w pierwszej kolejności trafia karkówka i cebule
Do garnka w pierwszej kolejności dodaję karkówkę i cebule © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki wrzucam do środka: liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz bulion domowej roboty. 

Do garnka trafia m.in. bulion
Do garnka trafia m.in. bulion © Licencjodawca | Pyszności

Produkty zgromadzone w garnku szczelnie przykrywam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 3 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Ale to nie wszystko, bo należy pamiętać, aby co 30 minut obrócić mięso w garnku i polać je powstałym w międzyczasie sosem. 

Krok 5. Po upieczeniu dzielę karkówkę na mniejsze kawałki. Następnie zaczynam składać kanapkę. Spód to nic innego jak kawałek pszennej bułki. Bezpośrednio na pieczywie rozprowadzam sos z garnka, dodaję dwa plastry upieczonej karkówki i ponownie polewam całość domowej roboty sosem. Na wierzchu układam kilka plastrów ogórków kiszonych i całą konstrukcję przykrywam drugą połówką bułki

Czas złożyć kanapkę
Czas złożyć kanapkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀