Prababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwy

Zapalanka, zwana także przypalanką, to jedno z tych tradycyjnych dań, które choć proste, są pełne smaku i wspomnień. Odkryjmy razem tę zapomnianą potrawę i przywróćmy jej należne miejsce na naszych stołach.

Prababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwyPrababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapalanka, zwana też przypalanką, to tradycyjna zupa ziemniaczana, która dawniej gościła na polskich stołach co tydzień. Dziś, w dobie fast foodów i gotowych dań, jej smak powoli zanika, a wielu młodych ludzi nawet nie zna jej nazwy. Czas odkurzyć ten prosty i pyszny przepis, by móc ponownie rozkoszować się aromatem i ciepłem tej wyjątkowej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Zapalanka - powrót do korzeni

Zapalanka to kwintesencja prostej, domowej kuchni. Jej bazą są ziemniaki, warzywo, które od wieków stanowiło podstawę polskiej diety. Do tego marchewka, pietruszka, seler i odrobina słoniny lub boczku dla smaku. Całość doprawiona ziołamiprzyprawami, a na sam koniec zagęszczona zasmażką. Nic dziwnego, że zupa ta tak przypadła do gustu naszym babciom, które ceniły prostotę i smak tradycyjnych potraw.

Skarbnica wartości odżywczych

Zapalanka to nie tylko pyszna zupa, ale też źródło cennych wartości odżywczych. Ziemniaki dostarczają skrobi, potasu, witaminy Cpolifenoli. Warzywa dodają kolejnych witamin i minerałów, a słonina lub boczek dostarczają białka i tłuszczu. Taka zupa to prawdziwy zastrzyk energii i zdrowia dla całego organizmu.

Prostota w kuchni

Przygotowanie zapalanki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć je na patelni z dodatkiem słoniny lub boczku, zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Na sam koniec dodać zasmażkę przygotowaną z mąki i smalcu. Całość doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Zapalanka to idealna propozycja na obiad lub kolację. Jest sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw i mięsa.

Zupę można podawać z grzankami lub kromką świeżego chleba. Idealnie sprawdzi się również jako baza do zupy grzybowej lub jarzynowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy