Prababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwy

Zapalanka, zwana także przypalanką, to jedno z tych tradycyjnych dań, które choć proste, są pełne smaku i wspomnień. Odkryjmy razem tę zapomnianą potrawę i przywróćmy jej należne miejsce na naszych stołach.

Prababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwyPrababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapalanka, zwana też przypalanką, to tradycyjna zupa ziemniaczana, która dawniej gościła na polskich stołach co tydzień. Dziś, w dobie fast foodów i gotowych dań, jej smak powoli zanika, a wielu młodych ludzi nawet nie zna jej nazwy. Czas odkurzyć ten prosty i pyszny przepis, by móc ponownie rozkoszować się aromatem i ciepłem tej wyjątkowej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Zapalanka - powrót do korzeni

Zapalanka to kwintesencja prostej, domowej kuchni. Jej bazą są ziemniaki, warzywo, które od wieków stanowiło podstawę polskiej diety. Do tego marchewka, pietruszka, seler i odrobina słoniny lub boczku dla smaku. Całość doprawiona ziołamiprzyprawami, a na sam koniec zagęszczona zasmażką. Nic dziwnego, że zupa ta tak przypadła do gustu naszym babciom, które ceniły prostotę i smak tradycyjnych potraw.

Skarbnica wartości odżywczych

Zapalanka to nie tylko pyszna zupa, ale też źródło cennych wartości odżywczych. Ziemniaki dostarczają skrobi, potasu, witaminy Cpolifenoli. Warzywa dodają kolejnych witamin i minerałów, a słonina lub boczek dostarczają białka i tłuszczu. Taka zupa to prawdziwy zastrzyk energii i zdrowia dla całego organizmu.

Prostota w kuchni

Przygotowanie zapalanki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć je na patelni z dodatkiem słoniny lub boczku, zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Na sam koniec dodać zasmażkę przygotowaną z mąki i smalcu. Całość doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Zapalanka to idealna propozycja na obiad lub kolację. Jest sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw i mięsa.

Zupę można podawać z grzankami lub kromką świeżego chleba. Idealnie sprawdzi się również jako baza do zupy grzybowej lub jarzynowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀