Prababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwy

Zapalanka, zwana także przypalanką, to jedno z tych tradycyjnych dań, które choć proste, są pełne smaku i wspomnień. Odkryjmy razem tę zapomnianą potrawę i przywróćmy jej należne miejsce na naszych stołach.

Prababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwyPrababcia gotowała co tydzień. Młodzi nie pamiętają nawet nazwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapalanka, zwana też przypalanką, to tradycyjna zupa ziemniaczana, która dawniej gościła na polskich stołach co tydzień. Dziś, w dobie fast foodów i gotowych dań, jej smak powoli zanika, a wielu młodych ludzi nawet nie zna jej nazwy. Czas odkurzyć ten prosty i pyszny przepis, by móc ponownie rozkoszować się aromatem i ciepłem tej wyjątkowej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Zapalanka - powrót do korzeni

Zapalanka to kwintesencja prostej, domowej kuchni. Jej bazą są ziemniaki, warzywo, które od wieków stanowiło podstawę polskiej diety. Do tego marchewka, pietruszka, seler i odrobina słoniny lub boczku dla smaku. Całość doprawiona ziołamiprzyprawami, a na sam koniec zagęszczona zasmażką. Nic dziwnego, że zupa ta tak przypadła do gustu naszym babciom, które ceniły prostotę i smak tradycyjnych potraw.

Skarbnica wartości odżywczych

Zapalanka to nie tylko pyszna zupa, ale też źródło cennych wartości odżywczych. Ziemniaki dostarczają skrobi, potasu, witaminy Cpolifenoli. Warzywa dodają kolejnych witamin i minerałów, a słonina lub boczek dostarczają białka i tłuszczu. Taka zupa to prawdziwy zastrzyk energii i zdrowia dla całego organizmu.

Prostota w kuchni

Przygotowanie zapalanki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć je na patelni z dodatkiem słoniny lub boczku, zalać wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Na sam koniec dodać zasmażkę przygotowaną z mąki i smalcu. Całość doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Zapalanka to idealna propozycja na obiad lub kolację. Jest sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. To również świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw i mięsa.

Zupę można podawać z grzankami lub kromką świeżego chleba. Idealnie sprawdzi się również jako baza do zupy grzybowej lub jarzynowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione