Zamiast żmudnie lepić kulki, robię pieczeń. Oszczędzam czas, a każdy jest zachwycony

Szukasz pomysłu na aromatyczne i sycące danie, które zachwyci całą rodzinę? Zamiast lepić klopsy, spróbuj upiec pyszny klops domowy. To łatwy sposób na wykorzystanie mielonego mięsa, a efekt końcowy z pewnością cię zaskoczy.

Domowa pieczeńDomowa pieczeń
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | @ timolina
Marcin Michałowski

Marzysz o pysznych, soczystych kotletach, ale nie masz czasu na żmudne lepienie kulek mięsnych? Mam dla ciebie rewolucyjne rozwiązanie! Zamiast tradycyjnych klopsów, przygotuj pyszną pieczeń, która zachwyci twoje podniebienie i oszczędzi twój czas. Odkryj mój prosty przepis na domową pieczeń, który sprawi, że każdy w twojej rodzinie będzie zachwycony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Przepis na pieczoną pieczeń:

Składniki:

  • 750 g mielonego mięsa (wołowina i wieprzowina w proporcji 1:1)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 150 g bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 14 plasterków boczku
  • Woda do zalania

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj.
  3. W dużej misce zagnieć mięso z cebulą, jajkami, czosnkiem, majerankiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
  4. Uformuj z masy mięsnej gruby wałek i owiń go plastrami boczku.
  5. Pieczeń włóż do formy żaroodpornej, zalej wodą (około 1 cm od dna) i piecz w temperaturze 180°C przez około godzinę.
  6. Po upieczeniu odstaw pieczeń na kilka minut przed pokrojeniem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do pieczeni możesz dodać również inne zioła i przyprawy, np. oregano, tymianek, paprykę słodką lub chili.
  • Aby klops był bardziej soczysty, możesz do masy mięsnej dodać startą na tarce marchewkę lub pietruszkę.
  • Pieczeń możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, ryżem, kaszą lub surówką.

Pieczona pieczeń to idealne danie dla wszystkich miłośników aromatycznych i sycących potraw. Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się, jak łatwo i szybko możesz przygotować pyszne danie, które zachwyci całą rodzinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟