Zamiast żmudnie lepić kulki, robię pieczeń. Oszczędzam czas, a każdy jest zachwycony

Szukasz pomysłu na aromatyczne i sycące danie, które zachwyci całą rodzinę? Zamiast lepić klopsy, spróbuj upiec pyszny klops domowy. To łatwy sposób na wykorzystanie mielonego mięsa, a efekt końcowy z pewnością cię zaskoczy.

Domowa pieczeńDomowa pieczeń
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | @ timolina
Marcin Michałowski

Marzysz o pysznych, soczystych kotletach, ale nie masz czasu na żmudne lepienie kulek mięsnych? Mam dla ciebie rewolucyjne rozwiązanie! Zamiast tradycyjnych klopsów, przygotuj pyszną pieczeń, która zachwyci twoje podniebienie i oszczędzi twój czas. Odkryj mój prosty przepis na domową pieczeń, który sprawi, że każdy w twojej rodzinie będzie zachwycony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Przepis na pieczoną pieczeń:

Składniki:

  • 750 g mielonego mięsa (wołowina i wieprzowina w proporcji 1:1)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 150 g bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 14 plasterków boczku
  • Woda do zalania

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Czosnek zmiażdż lub drobno posiekaj.
  3. W dużej misce zagnieć mięso z cebulą, jajkami, czosnkiem, majerankiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
  4. Uformuj z masy mięsnej gruby wałek i owiń go plastrami boczku.
  5. Pieczeń włóż do formy żaroodpornej, zalej wodą (około 1 cm od dna) i piecz w temperaturze 180°C przez około godzinę.
  6. Po upieczeniu odstaw pieczeń na kilka minut przed pokrojeniem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do pieczeni możesz dodać również inne zioła i przyprawy, np. oregano, tymianek, paprykę słodką lub chili.
  • Aby klops był bardziej soczysty, możesz do masy mięsnej dodać startą na tarce marchewkę lub pietruszkę.
  • Pieczeń możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami, ryżem, kaszą lub surówką.

Pieczona pieczeń to idealne danie dla wszystkich miłośników aromatycznych i sycących potraw. Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się, jak łatwo i szybko możesz przygotować pyszne danie, które zachwyci całą rodzinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku