Zamiast smażyć schabowe, zalewam je kremowym płynem. Rozpływają się w ustach

Masz już dość panierowania i smażenia schabowych? Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem!

Schab w takim wydaniu smakuje wręcz obłędnieSchab w takim wydaniu smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Schab to mięso, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Zazwyczaj na jego bazie robimy kultowe kotlety w chrupiącej panierce. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo taki dodatek do obiadu jest bardzo smaczny. Z drugiej jednak strony warto od czasu do czasu wprowadzić drobne modyfikacje, aby takie mięso szybko się nam nie przejadło. Poznaj mój patent na schab, który będzie soczysty i delikatny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Schab w zupełnie nowym wydaniu

Zamiast panierować i smażyć schab na rozgrzanej patelni, zalej go kremowym płynem i duś pod przykryciem. Gwarantuję ci, że nie pożałujesz, bo schab po takim procesie będzie dosłownie rozpływał się w ustach.

Przygotowanie mięsa w ten sposób pozwoli ci także zaoszczędzić sporo czasu, bo zabawa z panierką i smażenie całkowicie odpadają. Nie będziesz też musiał długo sprzątać kuchni, jak to ma miejsce w przypadku klasycznego przygotowywania kotletów schabowych.

Duszony schab to idealny pomysł na smaczny obiad
Duszony schab to idealny pomysł na smaczny obiad © Licencjodawca | Pyszności

Jak przygotować schab duszony w maślance?

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 250 ml maślanki,
  • 50 ml wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/3 szkl. zimnej wody do zagęszczenia sosu - opcjonalnie. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania schabu. I tu możesz wykorzystać dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada, że oczyszczony i osuszony schab dusi się w jednym kawałku. Drugie rozwiązanie to podzielenie mięsa na mniejsze kawałki i duszenie ich w częściach (w formie plastrów).
  2. Następnie przełóż doprawione przyprawami mięso do dużego garnka i smaż je przez chwilę na rozgrzanym i roztopionym maśle z każdej strony. 
  3. Po wyjęciu mięsa, w tym samym garnku połącz ze sobą obrane i podzielone na mniejsze kawałki warzywa. 
  4. Po 15 minutach smażenia, ponownie włóż do garnka schab. Dodaj też przyprawy oraz wlej bulion drobiowy. Duś schab pod przykryciem w ten sposób przez 20-40 minut (w zależności czy na samym początku podzielisz go na mniejsze kawałki czy będziesz gotował go w całości). 
  5. Pod koniec dodaj do garnka maślankę wymieszaną z wodą i kontynuuj proces duszenia mięsa przez kolejne 15-30 minut.
  6. Gotowy schab podawaj z sosem, który powstał w trakcie jego duszenia na bazie warzyw i dodanych płynów. W tym celu zblenduj wszystko na gładki krem. Gdyby sos okazał się zbyt rzadki, zagęść go przy pomocy mąki ziemniaczanej i małej ilości wody, po czym gotuj go jeszcze przez chwilę.
  7. Tak przygotowane mięso możesz podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kolorową surówką. Smacznego! 

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie