Zamiast smażyć schabowe, zalewam je kremowym płynem. Rozpływają się w ustach
Masz już dość panierowania i smażenia schabowych? Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Przychodzę z genialnym rozwiązaniem!
11.02.2024 | aktual.: 12.02.2024 01:54
Schab to mięso, które bardzo często gości w naszych kuchniach. Zazwyczaj na jego bazie robimy kultowe kotlety w chrupiącej panierce. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo taki dodatek do obiadu jest bardzo smaczny. Z drugiej jednak strony warto od czasu do czasu wprowadzić drobne modyfikacje, aby takie mięso szybko się nam nie przejadło. Poznaj mój patent na schab, który będzie soczysty i delikatny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab w zupełnie nowym wydaniu
Zamiast panierować i smażyć schab na rozgrzanej patelni, zalej go kremowym płynem i duś pod przykryciem. Gwarantuję ci, że nie pożałujesz, bo schab po takim procesie będzie dosłownie rozpływał się w ustach.
Przygotowanie mięsa w ten sposób pozwoli ci także zaoszczędzić sporo czasu, bo zabawa z panierką i smażenie całkowicie odpadają. Nie będziesz też musiał długo sprzątać kuchni, jak to ma miejsce w przypadku klasycznego przygotowywania kotletów schabowych.
Jak przygotować schab duszony w maślance?
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 250 ml maślanki,
- 50 ml wody,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1/3 szkl. zimnej wody do zagęszczenia sosu - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania schabu. I tu możesz wykorzystać dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada, że oczyszczony i osuszony schab dusi się w jednym kawałku. Drugie rozwiązanie to podzielenie mięsa na mniejsze kawałki i duszenie ich w częściach (w formie plastrów).
- Następnie przełóż doprawione przyprawami mięso do dużego garnka i smaż je przez chwilę na rozgrzanym i roztopionym maśle z każdej strony.
- Po wyjęciu mięsa, w tym samym garnku połącz ze sobą obrane i podzielone na mniejsze kawałki warzywa.
- Po 15 minutach smażenia, ponownie włóż do garnka schab. Dodaj też przyprawy oraz wlej bulion drobiowy. Duś schab pod przykryciem w ten sposób przez 20-40 minut (w zależności czy na samym początku podzielisz go na mniejsze kawałki czy będziesz gotował go w całości).
- Pod koniec dodaj do garnka maślankę wymieszaną z wodą i kontynuuj proces duszenia mięsa przez kolejne 15-30 minut.
- Gotowy schab podawaj z sosem, który powstał w trakcie jego duszenia na bazie warzyw i dodanych płynów. W tym celu zblenduj wszystko na gładki krem. Gdyby sos okazał się zbyt rzadki, zagęść go przy pomocy mąki ziemniaczanej i małej ilości wody, po czym gotuj go jeszcze przez chwilę.
- Tak przygotowane mięso możesz podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kolorową surówką. Smacznego!