Wystarczy niewielka zmiana, a schabowe wyjdą sto razy smaczniejsze. Triki szefów kuchni
Kiedy najpopularniejsi polscy specjaliści kulinarni biorą się przygotowanie kotletów schabowych, to wiedz, że będzie się działo. Każda z tych gwiazd ma własny sposób na idealne schabowe. Który podoba ci się najbardziej?
29.01.2024 11:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ewa Wachowicz, Ania Starmach, Tomasz Jakubiak... trudno o bardziej rozpoznawalne nazwiska polskiej sceny kulinarnej, prawda? Pomimo tego, że każda z tych postaci stanowi niepodważalny kuchenny autorytet, to ich autorskie patenty na kotlety schabowe znacznie się od siebie różnią. Mówiąc wprost: zupełnie inne schabowe wyjdą spod ręki Ewy Wachowicz, a inne dostalibyśmy od Tomasza Jakubiaka. Pytanie brzmi: które byłyby lepsze?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ponieważ nie istnieje obiektywna odpowiedź na to trudne pytanie, jedynym rozwiązaniem na wyjście z tego ambarasu, jest przygotowanie schabowych według wskazówek każdej ze wspomnianych gwiazd po kolei. Przyjrzyj się więc wskazówkom tych szefów kuchni i zdradź nam: które z nich podobają ci się najbardziej? Jesteśmy niezwykle ciekawi twojej subiektywnej opinii!
Kotlety schabowe według gwiazd kulinarnych
Anna Starmach to jedna z naszych ulubionych postaci kulinarnego światka, która od zawsze imponowała nam swoją naturalnością. Również kotlety schabowe gwiazdy TVN-u wydają się dość tradycyjne. Kucharka wychodzi z założenia, że klasyka jest tu najlepsza, a prawidłowo przygotowana — olśniewa swym smakiem i wyglądem. Ania Starmach smaży kotlety na oleju rzepakowym i przykłada dużą uwagę do formowania kotletów. Zawsze robi to z pomocą folii spożywczej, uważając, by struktura pozostała nienaruszona.
Tomasz Jakubiak, kolega Anny Starmach z planu "MasterChefa Juniora", uważa, że kotlety schabowe zasługują na odrobinę kreatywnego akcentu. Tym samym kucharz dodaje do nich suszony czosnek niedźwiedzi, a panierkę przyrządza z połączenia bułki tartej i parmezanu. Smażenie, w tym przypadku, odbywa się na maśle klarowanym.
Jeszcze inaczej do tematu kotletów schabowych podchodzi Ewa Wachowicz. Autorka programu "Ewa gotuje" przyrządza popularne kotlety ze schabu z kością, pod żadnym pozorem nie wycinając z niego całego tłuszczu. Co więcej, specjalistka kulinarna zamiast bułki tartej korzysta z mąki orkiszowej. Smażenie? Tradycyjnie: na smalcu.
Który z patentów gwiazd podoba ci się najbardziej? Daj nam znać!