Wystarczy niewielka zmiana, a schabowe wyjdą sto razy smaczniejsze. Triki szefów kuchni

Kiedy najpopularniejsi polscy specjaliści kulinarni biorą się przygotowanie kotletów schabowych, to wiedz, że będzie się działo. Każda z tych gwiazd ma własny sposób na idealne schabowe. Który podoba ci się najbardziej?

Kotlety schabowe według gwiazd. Który przepis podoba ci się najbardziej?Kotlety schabowe według gwiazd. Który przepis podoba ci się najbardziej?
Źródło zdjęć: © Getty Images | gbh007

Ewa Wachowicz, Ania Starmach, Tomasz Jakubiak... trudno o bardziej rozpoznawalne nazwiska polskiej sceny kulinarnej, prawda? Pomimo tego, że każda z tych postaci stanowi niepodważalny kuchenny autorytet, to ich autorskie patenty na kotlety schabowe znacznie się od siebie różnią. Mówiąc wprost: zupełnie inne schabowe wyjdą spod ręki Ewy Wachowicz, a inne dostalibyśmy od Tomasza Jakubiaka. Pytanie brzmi: które byłyby lepsze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Ponieważ nie istnieje obiektywna odpowiedź na to trudne pytanie, jedynym rozwiązaniem na wyjście z tego ambarasu, jest przygotowanie schabowych według wskazówek każdej ze wspomnianych gwiazd po kolei. Przyjrzyj się więc wskazówkom tych szefów kuchni i zdradź nam: które z nich podobają ci się najbardziej? Jesteśmy niezwykle ciekawi twojej subiektywnej opinii!

Kotlety schabowe według gwiazd kulinarnych

Anna Starmach to jedna z naszych ulubionych postaci kulinarnego światka, która od zawsze imponowała nam swoją naturalnością. Również kotlety schabowe gwiazdy TVN-u wydają się dość tradycyjne. Kucharka wychodzi z założenia, że klasyka jest tu najlepsza, a prawidłowo przygotowana — olśniewa swym smakiem i wyglądem. Ania Starmach smaży kotlety na oleju rzepakowym i przykłada dużą uwagę do formowania kotletów. Zawsze robi to z pomocą folii spożywczej, uważając, by struktura pozostała nienaruszona.

Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"
Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać" © Canva | Robert6666

Tomasz Jakubiak, kolega Anny Starmach z planu "MasterChefa Juniora", uważa, że kotlety schabowe zasługują na odrobinę kreatywnego akcentu. Tym samym kucharz dodaje do nich suszony czosnek niedźwiedzi, a panierkę przyrządza z połączenia bułki tartej i parmezanu. Smażenie, w tym przypadku, odbywa się na maśle klarowanym.

Jeszcze inaczej do tematu kotletów schabowych podchodzi Ewa Wachowicz. Autorka programu "Ewa gotuje" przyrządza popularne kotlety ze schabu z kością, pod żadnym pozorem nie wycinając z niego całego tłuszczu. Co więcej, specjalistka kulinarna zamiast bułki tartej korzysta z mąki orkiszowej. Smażenie? Tradycyjnie: na smalcu.

Który z patentów gwiazd podoba ci się najbardziej? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯