Wystarczy niewielka zmiana, a schabowe wyjdą sto razy smaczniejsze. Triki szefów kuchni

Kiedy najpopularniejsi polscy specjaliści kulinarni biorą się przygotowanie kotletów schabowych, to wiedz, że będzie się działo. Każda z tych gwiazd ma własny sposób na idealne schabowe. Który podoba ci się najbardziej?

Kotlety schabowe według gwiazd. Który przepis podoba ci się najbardziej?Kotlety schabowe według gwiazd. Który przepis podoba ci się najbardziej?
Źródło zdjęć: © Getty Images | gbh007
SKOMENTUJ

Ewa Wachowicz, Ania Starmach, Tomasz Jakubiak... trudno o bardziej rozpoznawalne nazwiska polskiej sceny kulinarnej, prawda? Pomimo tego, że każda z tych postaci stanowi niepodważalny kuchenny autorytet, to ich autorskie patenty na kotlety schabowe znacznie się od siebie różnią. Mówiąc wprost: zupełnie inne schabowe wyjdą spod ręki Ewy Wachowicz, a inne dostalibyśmy od Tomasza Jakubiaka. Pytanie brzmi: które byłyby lepsze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Ponieważ nie istnieje obiektywna odpowiedź na to trudne pytanie, jedynym rozwiązaniem na wyjście z tego ambarasu, jest przygotowanie schabowych według wskazówek każdej ze wspomnianych gwiazd po kolei. Przyjrzyj się więc wskazówkom tych szefów kuchni i zdradź nam: które z nich podobają ci się najbardziej? Jesteśmy niezwykle ciekawi twojej subiektywnej opinii!

Kotlety schabowe według gwiazd kulinarnych

Anna Starmach to jedna z naszych ulubionych postaci kulinarnego światka, która od zawsze imponowała nam swoją naturalnością. Również kotlety schabowe gwiazdy TVN-u wydają się dość tradycyjne. Kucharka wychodzi z założenia, że klasyka jest tu najlepsza, a prawidłowo przygotowana — olśniewa swym smakiem i wyglądem. Ania Starmach smaży kotlety na oleju rzepakowym i przykłada dużą uwagę do formowania kotletów. Zawsze robi to z pomocą folii spożywczej, uważając, by struktura pozostała nienaruszona.

Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać"
Kotlety schabowe - niby oczywista potrawa, ale można w niej trochę "namieszać" © Canva | Robert6666

Tomasz Jakubiak, kolega Anny Starmach z planu "MasterChefa Juniora", uważa, że kotlety schabowe zasługują na odrobinę kreatywnego akcentu. Tym samym kucharz dodaje do nich suszony czosnek niedźwiedzi, a panierkę przyrządza z połączenia bułki tartej i parmezanu. Smażenie, w tym przypadku, odbywa się na maśle klarowanym.

Jeszcze inaczej do tematu kotletów schabowych podchodzi Ewa Wachowicz. Autorka programu "Ewa gotuje" przyrządza popularne kotlety ze schabu z kością, pod żadnym pozorem nie wycinając z niego całego tłuszczu. Co więcej, specjalistka kulinarna zamiast bułki tartej korzysta z mąki orkiszowej. Smażenie? Tradycyjnie: na smalcu.

Który z patentów gwiazd podoba ci się najbardziej? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje