Tomasz Jakubiak robi z nich pyszne danie. Mało kto wie, że są jadalne
Zdolny kucharz ze wszystkiego przyrządzi coś pysznego. Trafność tego powiedzenia postanowił udowodnić Tomasz Jakubiak, autor książek kulinarnych, juror "MasterChefa Juniora" i jedna z głównych postaci kanału Canal+ Kuchnia. Głównym składnikiem dania, które zaprezentował kucharz, były... uszy wieprzowe. Zaskoczony?
30.05.2023 | aktual.: 30.05.2023 19:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uszy wieprzowe, delikatnie mówiąc, nie są najpopularniejszą częścią świni na polskich stołach. Pod nimi — tam, gdzie z przekąskami chowają się nasze czworonożne pupile — być może i owszem. Ale na talerzach? Kto to widział? Cóż, jest taka osoba — Tomasz Jakubiak. A ponieważ kucharz ten znany jest z wyczucia smaku, dobrze przygotowanego warsztatu kulinarnego i oryginalności, to wychodzimy z założenia, że po prostu trzeba mu zaufać.
To mięsne danie zostało przyrządzone przez Jakubiaka w iście azjatyckim stylu, dlatego każdy fan kuchni Orientu powinien być nim usatysfakcjonowany. Być może będzie niezłym przerywnikiem między popularnymi w Polsce pad thaiem czy smażonym ryżem. Co ciekawe, azjatyckie przyprawy doskonale współgrają tu z... chlebkiem pita. Wschód bliski i daleki w jednym — to musi być ciekawe!
Smażone uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka
Składniki:
- 4 wieprzowe uszy
- 2 zielone papryki pepperoni
- 2 słodkie papryczki chili
- 2 młode pory
- 1 kłącze świeżej trawy cytrynowej
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml bulionu wieprzowego
- sól
- kilka listków werbeny cytrynowej
Chlebki pita:
- 1,5 szklanki mąki chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- ciepła woda
- sól
- kmin rzymski
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania chlebków. Drożdże wymieszaj z cukrem i niewielką ilością letniej wody. Złączone składniki połącz teraz z mąką i uprażonymi na patelni ziarnami kminu. Całość dopraw solą. Z wyrobionego ciasta uformuj placuszki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 190 stopniach do zarumienienia i urośnięcia.
- Papryczki, czosnek i zgniecioną trawę cytrynową drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a pora pokrój w zapałki. Oczyszczone uszy wieprzowe obgotuj, a następnie wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię.
- Dodaj posiekanego pora, trawę cytrynową i papryczki. Po chwili dorzuć również czosnek, skórkę z cytryny, sos rybny i sojowy. Całość podlej bulionem i dopraw solą. Werbenę cytrynową dodaj na sam koniec. Tak przygotowane uszy wieprzowe serwuj z chlebkami pita. Smacznego!
I pomyśleć, że w czasach PRL-u świńskie uszy przerabiano na tzw. cwaniaka, czyli salceson.