Tomasz Jakubiak robi z nich pyszne danie. Mało kto wie, że są jadalne

Zdolny kucharz ze wszystkiego przyrządzi coś pysznego. Trafność tego powiedzenia postanowił udowodnić Tomasz Jakubiak, autor książek kulinarnych, juror "MasterChefa Juniora" i jedna z głównych postaci kanału Canal+ Kuchnia. Głównym składnikiem dania, które zaprezentował kucharz, były... uszy wieprzowe. Zaskoczony?

ObrazekUszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka - Pyszności; foto: Canva, Facebook
SKOMENTUJ

Uszy wieprzowe, delikatnie mówiąc, nie są najpopularniejszą częścią świni na polskich stołach. Pod nimi — tam, gdzie z przekąskami chowają się nasze czworonożne pupile — być może i owszem. Ale na talerzach? Kto to widział? Cóż, jest taka osoba — Tomasz Jakubiak. A ponieważ kucharz ten znany jest z wyczucia smaku, dobrze przygotowanego warsztatu kulinarnego i oryginalności, to wychodzimy z założenia, że po prostu trzeba mu zaufać.

Obrazek
Uszy wieprzowe, niezbyt popularna część świni - Pyszności; foto: Canva

To mięsne danie zostało przyrządzone przez Jakubiaka w iście azjatyckim stylu, dlatego każdy fan kuchni Orientu powinien być nim usatysfakcjonowany. Być może będzie niezłym przerywnikiem między popularnymi w Polsce pad thaiem czy smażonym ryżem. Co ciekawe, azjatyckie przyprawy doskonale współgrają tu z... chlebkiem pita. Wschód bliski i daleki w jednym — to musi być ciekawe!

Smażone uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 4 wieprzowe uszy
  • 2 zielone papryki pepperoni
  • 2 słodkie papryczki chili
  • 2 młode pory
  • 1 kłącze świeżej trawy cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu wieprzowego
  • sól
  • kilka listków werbeny cytrynowej

Chlebki pita:

  • 1,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • sól
  • kmin rzymski

Sposób przygotowania:

Obrazek
Tomasz Jakubiak po mistrzowsku przygotował uszy wieprzowe - Pyszności; foto: Canva
  1. Zacznij od przygotowania chlebków. Drożdże wymieszaj z cukrem i niewielką ilością letniej wody. Złączone składniki połącz teraz z mąką i uprażonymi na patelni ziarnami kminu. Całość dopraw solą. Z wyrobionego ciasta uformuj placuszki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 190 stopniach do zarumienienia i urośnięcia.
  2. Papryczki, czosnek i zgniecioną trawę cytrynową drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a pora pokrój w zapałki. Oczyszczone uszy wieprzowe obgotuj, a następnie wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię.
  3. Dodaj posiekanego pora, trawę cytrynową i papryczki. Po chwili dorzuć również czosnek, skórkę z cytryny, sos rybny i sojowy. Całość podlej bulionem i dopraw solą. Werbenę cytrynową dodaj na sam koniec. Tak przygotowane uszy wieprzowe serwuj z chlebkami pita. Smacznego!

I pomyśleć, że w czasach PRL-u świńskie uszy przerabiano na tzw. cwaniaka, czyli salceson.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze