Tomasz Jakubiak robi z nich pyszne danie. Mało kto wie, że są jadalne

Zdolny kucharz ze wszystkiego przyrządzi coś pysznego. Trafność tego powiedzenia postanowił udowodnić Tomasz Jakubiak, autor książek kulinarnych, juror "MasterChefa Juniora" i jedna z głównych postaci kanału Canal+ Kuchnia. Głównym składnikiem dania, które zaprezentował kucharz, były... uszy wieprzowe. Zaskoczony?

ObrazekUszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Uszy wieprzowe, delikatnie mówiąc, nie są najpopularniejszą częścią świni na polskich stołach. Pod nimi — tam, gdzie z przekąskami chowają się nasze czworonożne pupile — być może i owszem. Ale na talerzach? Kto to widział? Cóż, jest taka osoba — Tomasz Jakubiak. A ponieważ kucharz ten znany jest z wyczucia smaku, dobrze przygotowanego warsztatu kulinarnego i oryginalności, to wychodzimy z założenia, że po prostu trzeba mu zaufać.

Obrazek
Uszy wieprzowe, niezbyt popularna część świni - Pyszności; foto: Canva

To mięsne danie zostało przyrządzone przez Jakubiaka w iście azjatyckim stylu, dlatego każdy fan kuchni Orientu powinien być nim usatysfakcjonowany. Być może będzie niezłym przerywnikiem między popularnymi w Polsce pad thaiem czy smażonym ryżem. Co ciekawe, azjatyckie przyprawy doskonale współgrają tu z... chlebkiem pita. Wschód bliski i daleki w jednym — to musi być ciekawe!

Smażone uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 4 wieprzowe uszy
  • 2 zielone papryki pepperoni
  • 2 słodkie papryczki chili
  • 2 młode pory
  • 1 kłącze świeżej trawy cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu wieprzowego
  • sól
  • kilka listków werbeny cytrynowej

Chlebki pita:

  • 1,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • sól
  • kmin rzymski

Sposób przygotowania:

Obrazek
Tomasz Jakubiak po mistrzowsku przygotował uszy wieprzowe - Pyszności; foto: Canva
  1. Zacznij od przygotowania chlebków. Drożdże wymieszaj z cukrem i niewielką ilością letniej wody. Złączone składniki połącz teraz z mąką i uprażonymi na patelni ziarnami kminu. Całość dopraw solą. Z wyrobionego ciasta uformuj placuszki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 190 stopniach do zarumienienia i urośnięcia.
  2. Papryczki, czosnek i zgniecioną trawę cytrynową drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a pora pokrój w zapałki. Oczyszczone uszy wieprzowe obgotuj, a następnie wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię.
  3. Dodaj posiekanego pora, trawę cytrynową i papryczki. Po chwili dorzuć również czosnek, skórkę z cytryny, sos rybny i sojowy. Całość podlej bulionem i dopraw solą. Werbenę cytrynową dodaj na sam koniec. Tak przygotowane uszy wieprzowe serwuj z chlebkami pita. Smacznego!

I pomyśleć, że w czasach PRL-u świńskie uszy przerabiano na tzw. cwaniaka, czyli salceson.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości