WAŻNE
TERAZ

Wojska sojusznicze w Ukrainie? Oświadczenie po negocjacjach

Tomasz Jakubiak robi z nich pyszne danie. Mało kto wie, że są jadalne

Zdolny kucharz ze wszystkiego przyrządzi coś pysznego. Trafność tego powiedzenia postanowił udowodnić Tomasz Jakubiak, autor książek kulinarnych, juror "MasterChefa Juniora" i jedna z głównych postaci kanału Canal+ Kuchnia. Głównym składnikiem dania, które zaprezentował kucharz, były... uszy wieprzowe. Zaskoczony?

ObrazekUszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Uszy wieprzowe, delikatnie mówiąc, nie są najpopularniejszą częścią świni na polskich stołach. Pod nimi — tam, gdzie z przekąskami chowają się nasze czworonożne pupile — być może i owszem. Ale na talerzach? Kto to widział? Cóż, jest taka osoba — Tomasz Jakubiak. A ponieważ kucharz ten znany jest z wyczucia smaku, dobrze przygotowanego warsztatu kulinarnego i oryginalności, to wychodzimy z założenia, że po prostu trzeba mu zaufać.

Obrazek
Uszy wieprzowe, niezbyt popularna część świni - Pyszności; foto: Canva

To mięsne danie zostało przyrządzone przez Jakubiaka w iście azjatyckim stylu, dlatego każdy fan kuchni Orientu powinien być nim usatysfakcjonowany. Być może będzie niezłym przerywnikiem między popularnymi w Polsce pad thaiem czy smażonym ryżem. Co ciekawe, azjatyckie przyprawy doskonale współgrają tu z... chlebkiem pita. Wschód bliski i daleki w jednym — to musi być ciekawe!

Smażone uszy wieprzowe według Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 4 wieprzowe uszy
  • 2 zielone papryki pepperoni
  • 2 słodkie papryczki chili
  • 2 młode pory
  • 1 kłącze świeżej trawy cytrynowej
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml bulionu wieprzowego
  • sól
  • kilka listków werbeny cytrynowej

Chlebki pita:

  • 1,5 szklanki mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • ciepła woda
  • sól
  • kmin rzymski

Sposób przygotowania:

Obrazek
Tomasz Jakubiak po mistrzowsku przygotował uszy wieprzowe - Pyszności; foto: Canva
  1. Zacznij od przygotowania chlebków. Drożdże wymieszaj z cukrem i niewielką ilością letniej wody. Złączone składniki połącz teraz z mąką i uprażonymi na patelni ziarnami kminu. Całość dopraw solą. Z wyrobionego ciasta uformuj placuszki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 190 stopniach do zarumienienia i urośnięcia.
  2. Papryczki, czosnek i zgniecioną trawę cytrynową drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a pora pokrój w zapałki. Oczyszczone uszy wieprzowe obgotuj, a następnie wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię.
  3. Dodaj posiekanego pora, trawę cytrynową i papryczki. Po chwili dorzuć również czosnek, skórkę z cytryny, sos rybny i sojowy. Całość podlej bulionem i dopraw solą. Werbenę cytrynową dodaj na sam koniec. Tak przygotowane uszy wieprzowe serwuj z chlebkami pita. Smacznego!

I pomyśleć, że w czasach PRL-u świńskie uszy przerabiano na tzw. cwaniaka, czyli salceson.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯