Na czym smażyć kotlety schabowe? Sprawdzą się tylko trzy rodzaje tłuszczu

Na czym smażyć kotlety schabowe? Na jakim tłuszczu najlepiej? Co zamiast smalcu? Jak długo smaży się schabowego? Dla większości z nas nie jest to trudne pytanie. Jednak jak się okazuje, wiele rodzajów tłuszczów może być wręcz szkodliwe podczas obróbki termicznej. Dlatego przygotowaliśmy praktyczną listę, z której każdy może skorzystać.

Obrazek
Ewa

Kotlety schabowe – co zrobić, żeby były kruche?

Kotlety schabowe to klasyk, który lubi większość Polaków. Nieodzownie kojarzą się nam z niedzielnym obiadem - już od rana na całej klatce schodowej słyszymy dźwięk tłuczka. Chociaż jest to potrawa banalnie prosta w przygotowaniu, to są triki i patenty, które sprawiają, że będzie jeszcze lepsza.

Kotlety schabowe warto jest wcześniej zanurzyć w mleku i cebuli. Dzięki temu schab będzie kruchy. To patent, o którym od lat przypomina Magda Gessler. Zostaw mięso w mleku na całą noc w lodówce, a poczujesz różnicę!

Jak smażyć kotlety schabowe?

Jednym z czynników, który odgrywa największą rolę przy przygotowywaniu kotletów schabowych, jest rodzaj tłuszczy, na jakim będą smażone. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc jego odpowiedni dobór ma ogromne znaczenie.

Tłuszcz podczas smażenia musi być dobrze rozgrzany. Zbyt niska temperatura sprawi, że panierka wchłonie tłuszcz, przestanie być chrupiąca, a całe danie stanie się tłustsze i mniej smaczne. Schabowy powinien być smażony w dużej ilości tłuszczu – nie żałujmy go.

Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?

Bez wątpienia kotlety schabowe najlepiej jest smażyć na smalcu. Smalec jest wytapiany ze słoniny wieprzowej. Jego głównym składnikiem są tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterolu. Nie da się ukryć, że jest to dość kaloryczna wersja. Smalec ma jednak wysoki punkt dymienia, co oznacza, że można rozgrzać go do bardzo wysokiej temperatury. Do tego smalec posiada bardzo charakterystyczny smak, który wzbogaca wieprzowinę.

Obrazek

Na czym smażyć kotlety schabowe zamiast smalcu?

Alternatywą dla smalcu może być masło klarowane. Klarowanie masła polega na gotowaniu go na małym ogniu oraz stopniowym usuwaniu, pojawiającego się na jego powierzchni szumu i osadu. Również ma wysoką temperaturę dymienia. Klarowane masło, w przeciwieństwie do zwykłego, nie przypala się. Kotlety wychodzą ładnie przyrumienione i zyskują maślany posmak.

Obrazek

Na czym smażyć kotlety schabowe, jeśli jednak nie jesteś fanem smalcu, a pod ręką nie masz masła klarowanego? Kotlety możesz usmażyć również na oleju. Pamiętaj jednak, że musi to być olej tłoczony na ciepło. Oleje virgin (w tym oliwę) lepiej wykorzystać do sałatek i potraw na zimno.

Nie smaż nigdy kotletów schabowych na maśle lub margarynie!

Jak często robisz kotlety schabowe?

Smażyć je na oleju, maśle klarowanym czy smalcu? Daj znać w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇