Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Czy wiesz, że w zaciszu własnego domu można przygotować genialną szynkę? Co więcej, nie jest to wcale skomplikowana i czasochłonna receptura. Wręcz przeciwnie, to prawdziwa bułka z masłem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Praktycznie w każdej lodówce można znaleźć szynkę, którą wykorzystujemy głównie do przygotowania śniadań lub kolacji. I zazwyczaj kupujemy gotowy produkt w marketach.  

Jak się jednak okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować domową wersję szynki. I to w jakim wydaniu! Nie dość, że genialne smakujeapetycznie pachnie, to jeszcze jej smak jest po prostu wyjątkowy. Na pewno szybko o nim nie zapomnisz i od razu będziesz chciał go odtworzyć ponownie. A, że cały przepis jest bajecznie prosty, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś został wykorzystany w twojej kuchni. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Tak dobrej szynki z pewnością jeszcze nie jadłeś. Po prostu ma w sobie to "coś"

Składniki:

Mięso:

  • 700 g polędwiczki wieprzowej.

Zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli peklowej,
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 4-5 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Do obtoczenia:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zalewy do szynki. W tym celu łączę na palniku zagotowaną wodę z ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym, obranymi i cienkimi plastrami czosnku, suszonym majerankiem, solą peklową, kminkiem, kolorowym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 

Najpierw przygotowuję aromatyczną zalewę
Najpierw przygotowuję aromatyczną zalewę © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy łyżki stołowej, po czym gotuję przez chwilę. 

Krok 2. Do formy do pieczenia przekładam oczyszczoną i osuszoną polędwiczkę wieprzową. Następnie zalewam ją wcześniej przygotowaną mieszanką

Mięso powinno znaleźć się w całości pod powierzchnią zalewy
Mięso powinno znaleźć się w całości pod powierzchnią zalewy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Formę z zawartością szczelnie przykrywam, po czym wstawiam ją do lodówki na 48 godzin

Po szczelnym domknięciu mięso trafia do lodówki
Po szczelnym domknięciu mięso trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po dwóch dniach układam na blacie kuchennym deskę do krojenia. Na gadżecie kuchennym rozsypuję przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski oraz pieprz. Następnie na desce układam polędwiczkę wieprzową, po czym obtaczam ją przyprawami z każdej strony

Po dwóch dniach w zalewie, mięso doprawiam kolejnymi przyprawami
Po dwóch dniach w zalewie, mięso doprawiam kolejnymi przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane mięso przekładam ponownie do formy do pieczenia. Polędwiczkę przykrywam, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu dzielę mięso na mniejsze kawałki i to wszystko. Taki dodatek na kanapce to samo złoto. Po prostu palce lizać!

Prawda, że pięknie się prezentuje?
Prawda, że pięknie się prezentuje? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej