Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni
Czy wiesz, że w zaciszu własnego domu można przygotować genialną szynkę? Co więcej, nie jest to wcale skomplikowana i czasochłonna receptura. Wręcz przeciwnie, to prawdziwa bułka z masłem!
27.01.2024 11:32
Praktycznie w każdej lodówce można znaleźć szynkę, którą wykorzystujemy głównie do przygotowania śniadań lub kolacji. I zazwyczaj kupujemy gotowy produkt w marketach.
Jak się jednak okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować domową wersję szynki. I to w jakim wydaniu! Nie dość, że genialne smakuje i apetycznie pachnie, to jeszcze jej smak jest po prostu wyjątkowy. Na pewno szybko o nim nie zapomnisz i od razu będziesz chciał go odtworzyć ponownie. A, że cały przepis jest bajecznie prosty, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś został wykorzystany w twojej kuchni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Tak dobrej szynki z pewnością jeszcze nie jadłeś. Po prostu ma w sobie to "coś"
Składniki:
Mięso:
- 700 g polędwiczki wieprzowej.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1,5 łyżki soli peklowej,
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 4-5 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Do obtoczenia:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zalewy do szynki. W tym celu łączę na palniku zagotowaną wodę z ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym, obranymi i cienkimi plastrami czosnku, suszonym majerankiem, solą peklową, kminkiem, kolorowym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Składniki dokładnie mieszam przy pomocy łyżki stołowej, po czym gotuję przez chwilę.
Krok 2. Do formy do pieczenia przekładam oczyszczoną i osuszoną polędwiczkę wieprzową. Następnie zalewam ją wcześniej przygotowaną mieszanką.
Krok 3. Formę z zawartością szczelnie przykrywam, po czym wstawiam ją do lodówki na 48 godzin.
Krok 4. Po dwóch dniach układam na blacie kuchennym deskę do krojenia. Na gadżecie kuchennym rozsypuję przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski oraz pieprz. Następnie na desce układam polędwiczkę wieprzową, po czym obtaczam ją przyprawami z każdej strony.
Krok 5. Tak przygotowane mięso przekładam ponownie do formy do pieczenia. Polędwiczkę przykrywam, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 6. Po upieczeniu dzielę mięso na mniejsze kawałki i to wszystko. Taki dodatek na kanapce to samo złoto. Po prostu palce lizać!