PrzepisProste przepisySzynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Czy wiesz, że w zaciszu własnego domu można przygotować genialną szynkę? Co więcej, nie jest to wcale skomplikowana i czasochłonna receptura. Wręcz przeciwnie, to prawdziwa bułka z masłem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

27.01.2024 11:32

Praktycznie w każdej lodówce można znaleźć szynkę, którą wykorzystujemy głównie do przygotowania śniadań lub kolacji. I zazwyczaj kupujemy gotowy produkt w marketach.  

Jak się jednak okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować domową wersję szynki. I to w jakim wydaniu! Nie dość, że genialne smakujeapetycznie pachnie, to jeszcze jej smak jest po prostu wyjątkowy. Na pewno szybko o nim nie zapomnisz i od razu będziesz chciał go odtworzyć ponownie. A, że cały przepis jest bajecznie prosty, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś został wykorzystany w twojej kuchni. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak dobrej szynki z pewnością jeszcze nie jadłeś. Po prostu ma w sobie to "coś"

Składniki:

Mięso:

  • 700 g polędwiczki wieprzowej.

Zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli peklowej,
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 4-5 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Do obtoczenia:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zalewy do szynki. W tym celu łączę na palniku zagotowaną wodę z ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym, obranymi i cienkimi plastrami czosnku, suszonym majerankiem, solą peklową, kminkiem, kolorowym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 

Najpierw przygotowuję aromatyczną zalewę
Najpierw przygotowuję aromatyczną zalewę© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy łyżki stołowej, po czym gotuję przez chwilę. 

Krok 2. Do formy do pieczenia przekładam oczyszczoną i osuszoną polędwiczkę wieprzową. Następnie zalewam ją wcześniej przygotowaną mieszanką

Mięso powinno znaleźć się w całości pod powierzchnią zalewy
Mięso powinno znaleźć się w całości pod powierzchnią zalewy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Formę z zawartością szczelnie przykrywam, po czym wstawiam ją do lodówki na 48 godzin

Po szczelnym domknięciu mięso trafia do lodówki
Po szczelnym domknięciu mięso trafia do lodówki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po dwóch dniach układam na blacie kuchennym deskę do krojenia. Na gadżecie kuchennym rozsypuję przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski oraz pieprz. Następnie na desce układam polędwiczkę wieprzową, po czym obtaczam ją przyprawami z każdej strony

Po dwóch dniach w zalewie, mięso doprawiam kolejnymi przyprawami
Po dwóch dniach w zalewie, mięso doprawiam kolejnymi przyprawami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane mięso przekładam ponownie do formy do pieczenia. Polędwiczkę przykrywam, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu dzielę mięso na mniejsze kawałki i to wszystko. Taki dodatek na kanapce to samo złoto. Po prostu palce lizać!

Prawda, że pięknie się prezentuje?
Prawda, że pięknie się prezentuje?© Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie