WAŻNE
TERAZ

Tusk: Na kolei doszło do aktu dywersji

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Czy wiesz, że w zaciszu własnego domu można przygotować genialną szynkę? Co więcej, nie jest to wcale skomplikowana i czasochłonna receptura. Wręcz przeciwnie, to prawdziwa bułka z masłem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Praktycznie w każdej lodówce można znaleźć szynkę, którą wykorzystujemy głównie do przygotowania śniadań lub kolacji. I zazwyczaj kupujemy gotowy produkt w marketach.  

Jak się jednak okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować domową wersję szynki. I to w jakim wydaniu! Nie dość, że genialne smakujeapetycznie pachnie, to jeszcze jej smak jest po prostu wyjątkowy. Na pewno szybko o nim nie zapomnisz i od razu będziesz chciał go odtworzyć ponownie. A, że cały przepis jest bajecznie prosty, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś został wykorzystany w twojej kuchni. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka domowej roboty gości u mnie co tydzień. Wszyscy są nią zachwyceni

Tak dobrej szynki z pewnością jeszcze nie jadłeś. Po prostu ma w sobie to "coś"

Składniki:

Mięso:

  • 700 g polędwiczki wieprzowej.

Zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli peklowej,
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 4-5 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Do obtoczenia:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zalewy do szynki. W tym celu łączę na palniku zagotowaną wodę z ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym, obranymi i cienkimi plastrami czosnku, suszonym majerankiem, solą peklową, kminkiem, kolorowym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 

Najpierw przygotowuję aromatyczną zalewę
Najpierw przygotowuję aromatyczną zalewę © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam przy pomocy łyżki stołowej, po czym gotuję przez chwilę. 

Krok 2. Do formy do pieczenia przekładam oczyszczoną i osuszoną polędwiczkę wieprzową. Następnie zalewam ją wcześniej przygotowaną mieszanką

Mięso powinno znaleźć się w całości pod powierzchnią zalewy
Mięso powinno znaleźć się w całości pod powierzchnią zalewy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Formę z zawartością szczelnie przykrywam, po czym wstawiam ją do lodówki na 48 godzin

Po szczelnym domknięciu mięso trafia do lodówki
Po szczelnym domknięciu mięso trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po dwóch dniach układam na blacie kuchennym deskę do krojenia. Na gadżecie kuchennym rozsypuję przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, kmin rzymski oraz pieprz. Następnie na desce układam polędwiczkę wieprzową, po czym obtaczam ją przyprawami z każdej strony

Po dwóch dniach w zalewie, mięso doprawiam kolejnymi przyprawami
Po dwóch dniach w zalewie, mięso doprawiam kolejnymi przyprawami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane mięso przekładam ponownie do formy do pieczenia. Polędwiczkę przykrywam, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu dzielę mięso na mniejsze kawałki i to wszystko. Taki dodatek na kanapce to samo złoto. Po prostu palce lizać!

Prawda, że pięknie się prezentuje?
Prawda, że pięknie się prezentuje? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia