Zapiekankę gyros zajadają wszyscy. Rodzina co chwilę o nią prosi

Sałatka gyros to jedno z tych dań, które pojawia się na każdym przyjęciu i od razu znika ze stołu. Jeśli jesteś fanem gyrosa, przygotuj tę zapiekankę. Najlepiej z podwójnej porcji. Twoi bliscy na pewno będą prosić o dokładkę.

Zapiekanka gyrosZapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Majkowski

Sałata, papryka, ogórek, cebula, kukurydza i aromatyczne, soczyste mięso skąpane w sosie to przepis na znaną i lubianą sałatkę gyros. To hit każdej imprezy, który znika ze stołu w kilka chwil. Można też przygotować ją w nieco innej formie. Poznaj przepis na zapiekankę gyros. Rekomendujemy przygotować ją z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Zapiekanka zamiast sałatki. Gyros podbił serca domowników

Lodówka świeci pustkami i nie wiesz, jak wykorzystać resztki? Zapiekanka to zawsze dobry pomysł. To danie, które wiele wybacza. Wykorzystaj warzywa, które schowały się na dnie lodówki. Połącz je z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Możesz dodać do niej nieco mięsa, np. piersi z kurczaka czy szynki. Na końcu posyp całość serem i zapiecz w piekarniku. Po godzinie będziesz cieszyć się pysznym, pożywnym posiłkiem i wykorzystasz zapomniane resztki jedzenia.

Jesteś fanem sałatki gyros? Możesz przygotować ją w formie zapiekanki. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Bazą jest tutaj ryż, który sprawia, że danie jest bardziej sycące. Poznaj prosty przepis. Domownicy będą prosić cię o dokładkę.

Zapiekanka gyros — przepis

Składniki:

  • opakowanie przyprawy gyros,
  • 500 g piersi z kurczaka (możesz zamienić na schab lub łopatkę),
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • opakowanie kukurydzy konserwowej,
  • 100 g ryżu,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem mięsa. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw je pieprzem, solą i obtocz je w przyprawie gyros z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Na końcu podsmaż je na patelni.
  3. Ugotowany ryż rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Keczup zmieszaj ze śmietaną i dodaj do niego łyżeczkę przyprawy gyros.
  5. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. Ryż polej przygotowanym wcześniej sosem. Na sos połóż paprykę, cebulę i kukurydzę. Warzywa polej resztką sosu i połóż na nim usmażone mięso. Na końcu, posyp zapiekankę serem żółtym i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Całość piecz przez 30 minut.


Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę