PrzepisZapiekankiZapiekankę gyros zajadają wszyscy. Rodzina co chwilę o nią prosi

Zapiekankę gyros zajadają wszyscy. Rodzina co chwilę o nią prosi

Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Wojciech Majkowski
22.01.2024 16:39, aktualizacja: 22.01.2024 18:24

Sałatka gyros to jedno z tych dań, które pojawia się na każdym przyjęciu i od razu znika ze stołu. Jeśli jesteś fanem gyrosa, przygotuj tę zapiekankę. Najlepiej z podwójnej porcji. Twoi bliscy na pewno będą prosić o dokładkę.

Sałata, papryka, ogórek, cebula, kukurydza i aromatyczne, soczyste mięso skąpane w sosie to przepis na znaną i lubianą sałatkę gyros. To hit każdej imprezy, który znika ze stołu w kilka chwil. Można też przygotować ją w nieco innej formie. Poznaj przepis na zapiekankę gyros. Rekomendujemy przygotować ją z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka zamiast sałatki. Gyros podbił serca domowników

Lodówka świeci pustkami i nie wiesz, jak wykorzystać resztki? Zapiekanka to zawsze dobry pomysł. To danie, które wiele wybacza. Wykorzystaj warzywa, które schowały się na dnie lodówki. Połącz je z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Możesz dodać do niej nieco mięsa, np. piersi z kurczaka czy szynki. Na końcu posyp całość serem i zapiecz w piekarniku. Po godzinie będziesz cieszyć się pysznym, pożywnym posiłkiem i wykorzystasz zapomniane resztki jedzenia.

Jesteś fanem sałatki gyros? Możesz przygotować ją w formie zapiekanki. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Bazą jest tutaj ryż, który sprawia, że danie jest bardziej sycące. Poznaj prosty przepis. Domownicy będą prosić cię o dokładkę.

Zapiekanka gyros — przepis

Składniki:

  • opakowanie przyprawy gyros,
  • 500 g piersi z kurczaka (możesz zamienić na schab lub łopatkę),
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • opakowanie kukurydzy konserwowej,
  • 100 g ryżu,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem mięsa. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw je pieprzem, solą i obtocz je w przyprawie gyros z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Na końcu podsmaż je na patelni.
  3. Ugotowany ryż rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego.
  4. Keczup zmieszaj ze śmietaną i dodaj do niego łyżeczkę przyprawy gyros.
  5. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  6. Ryż polej przygotowanym wcześniej sosem. Na sos połóż paprykę, cebulę i kukurydzę. Warzywa polej resztką sosu i połóż na nim usmażone mięso. Na końcu, posyp zapiekankę serem żółtym i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Całość piecz przez 30 minut.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także