Zapiekankę gyros zajadają wszyscy. Rodzina co chwilę o nią prosi
Sałatka gyros to jedno z tych dań, które pojawia się na każdym przyjęciu i od razu znika ze stołu. Jeśli jesteś fanem gyrosa, przygotuj tę zapiekankę. Najlepiej z podwójnej porcji. Twoi bliscy na pewno będą prosić o dokładkę.
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:24
Sałata, papryka, ogórek, cebula, kukurydza i aromatyczne, soczyste mięso skąpane w sosie to przepis na znaną i lubianą sałatkę gyros. To hit każdej imprezy, który znika ze stołu w kilka chwil. Można też przygotować ją w nieco innej formie. Poznaj przepis na zapiekankę gyros. Rekomendujemy przygotować ją z podwójnej porcji — znika w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka zamiast sałatki. Gyros podbił serca domowników
Lodówka świeci pustkami i nie wiesz, jak wykorzystać resztki? Zapiekanka to zawsze dobry pomysł. To danie, które wiele wybacza. Wykorzystaj warzywa, które schowały się na dnie lodówki. Połącz je z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Możesz dodać do niej nieco mięsa, np. piersi z kurczaka czy szynki. Na końcu posyp całość serem i zapiecz w piekarniku. Po godzinie będziesz cieszyć się pysznym, pożywnym posiłkiem i wykorzystasz zapomniane resztki jedzenia.
Jesteś fanem sałatki gyros? Możesz przygotować ją w formie zapiekanki. Większość potrzebnych składników z pewnością masz już w domu. Bazą jest tutaj ryż, który sprawia, że danie jest bardziej sycące. Poznaj prosty przepis. Domownicy będą prosić cię o dokładkę.
Zapiekanka gyros — przepis
Składniki:
- opakowanie przyprawy gyros,
- 500 g piersi z kurczaka (możesz zamienić na schab lub łopatkę),
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka czerwona,
- 1 czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- opakowanie kukurydzy konserwowej,
- 100 g ryżu,
- 100 g żółtego sera,
- 3 łyżki keczupu,
- 3 łyżki śmietany,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj aż do miękkości.
- W międzyczasie zajmij się przygotowaniem mięsa. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw je pieprzem, solą i obtocz je w przyprawie gyros z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Na końcu podsmaż je na patelni.
- Ugotowany ryż rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego.
- Keczup zmieszaj ze śmietaną i dodaj do niego łyżeczkę przyprawy gyros.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Ryż polej przygotowanym wcześniej sosem. Na sos połóż paprykę, cebulę i kukurydzę. Warzywa polej resztką sosu i połóż na nim usmażone mięso. Na końcu, posyp zapiekankę serem żółtym i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Całość piecz przez 30 minut.