Zrobisz w pół godziny po pracy. Patelnia wypełniona po brzegi pysznościami

Zapiekanka to najlepszy przepis na obiad, gdy brakuje pomysłów, a kiszki grają już marsza. Po pół godziny na stole wyląduje pyszny, gorący i sycący obiad, który zadowoli nawet najgłodniejsze brzuchy.

Zapiekanka z patelni - PysznościZapiekanka z patelni - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Pasuje do nich wiele składników, najczęściej przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, co szczególnie doceniam w zabiegane dni. Na porcję zapieczonego z serem i pomidorami makaronu skuszą się zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi domownicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego

Zapiekanka z patelni

Chociaż zapiekanki kojarzą się przede wszystkim z piekarnikiem, to ten przepis nie wymaga uruchamiania sprzętu. Wystarczy głęboka patelnia, kuchenka i pół godziny, aby cieszyć się pysznym obiadem. Pod serową pierzynką skrywa się makaron, mięso oraz warzywa.

Zapiekanka z patelni - Pyszności
Zapiekanka z patelni - Pyszności © Canva | hamik

Do przygotowania tej potrawy wybrałam mięso z udek z kurczaka. Jest soczyste, kruche i przepyszne. To świetne alternatywa dla znacznie popularniejszej piersi z kurczaka. Całość spaja sos, który powstał z pomidorów krojonych z puszki. Ta zapiekanka jest tak pyszna, że znika z talerzy, zanim zdąży ostygnąć.

Składniki:

  • 350 g makaronu (dowolny kształt, np. świderki),
  • 500 g mięsa z udek kurczaka,
  • mrożony groszek,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 500 g startego sera,
  • pieprz, sól
  • ulubiona przyprawa lub miks przypraw, np. gyros,
  • pęczek szczypiorku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek kroję w kostkę i doprawiam ulubioną mieszanką przypraw. Podsmażam na patelni na odrobinie tłuszczu.
  2. Gdy mięso się zarumieni, dodaję pomidory z puszki i mrożony groszek. Możesz użyć ciętej fasolki szparagowej czy też świeżych warzyw, jak podzielony na małe różyczki brokuł czy kalafior.
  3. Duszę chwilę całość, a następnie wlewam sporą ilość wody. Doprowadzam do wrzenia.
  4. Wrzucam makaron i gotuję, aż zmięknie. W międzyczasie pilnuję, aby nic nie przywarło do dna naczynia. Jeśli płynu jest za mało, dolewam go.
  5. Gdy makaron jest już al dente, wrzucam część startego sera i dokładnie mieszam.
  6. Pozostały ser rozsypuję na wierzchu dania, dodając na koniec posiekany szczypiorek.
  7. Przykrywam pokrywką i duszę, aż ser się rozpuści.

Gotową zapiekankę serwuję na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty