Zrobisz w pół godziny po pracy. Patelnia wypełniona po brzegi pysznościami

Zapiekanka to najlepszy przepis na obiad, gdy brakuje pomysłów, a kiszki grają już marsza. Po pół godziny na stole wyląduje pyszny, gorący i sycący obiad, który zadowoli nawet najgłodniejsze brzuchy.

Zapiekanka z patelni - PysznościZapiekanka z patelni - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Pasuje do nich wiele składników, najczęściej przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, co szczególnie doceniam w zabiegane dni. Na porcję zapieczonego z serem i pomidorami makaronu skuszą się zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi domownicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego

Zapiekanka z patelni

Chociaż zapiekanki kojarzą się przede wszystkim z piekarnikiem, to ten przepis nie wymaga uruchamiania sprzętu. Wystarczy głęboka patelnia, kuchenka i pół godziny, aby cieszyć się pysznym obiadem. Pod serową pierzynką skrywa się makaron, mięso oraz warzywa.

Zapiekanka z patelni - Pyszności
Zapiekanka z patelni - Pyszności © Canva | hamik

Do przygotowania tej potrawy wybrałam mięso z udek z kurczaka. Jest soczyste, kruche i przepyszne. To świetne alternatywa dla znacznie popularniejszej piersi z kurczaka. Całość spaja sos, który powstał z pomidorów krojonych z puszki. Ta zapiekanka jest tak pyszna, że znika z talerzy, zanim zdąży ostygnąć.

Składniki:

  • 350 g makaronu (dowolny kształt, np. świderki),
  • 500 g mięsa z udek kurczaka,
  • mrożony groszek,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 500 g startego sera,
  • pieprz, sól
  • ulubiona przyprawa lub miks przypraw, np. gyros,
  • pęczek szczypiorku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek kroję w kostkę i doprawiam ulubioną mieszanką przypraw. Podsmażam na patelni na odrobinie tłuszczu.
  2. Gdy mięso się zarumieni, dodaję pomidory z puszki i mrożony groszek. Możesz użyć ciętej fasolki szparagowej czy też świeżych warzyw, jak podzielony na małe różyczki brokuł czy kalafior.
  3. Duszę chwilę całość, a następnie wlewam sporą ilość wody. Doprowadzam do wrzenia.
  4. Wrzucam makaron i gotuję, aż zmięknie. W międzyczasie pilnuję, aby nic nie przywarło do dna naczynia. Jeśli płynu jest za mało, dolewam go.
  5. Gdy makaron jest już al dente, wrzucam część startego sera i dokładnie mieszam.
  6. Pozostały ser rozsypuję na wierzchu dania, dodając na koniec posiekany szczypiorek.
  7. Przykrywam pokrywką i duszę, aż ser się rozpuści.

Gotową zapiekankę serwuję na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze