Zrobisz w pół godziny po pracy. Patelnia wypełniona po brzegi pysznościami
Zapiekanka to najlepszy przepis na obiad, gdy brakuje pomysłów, a kiszki grają już marsza. Po pół godziny na stole wyląduje pyszny, gorący i sycący obiad, który zadowoli nawet najgłodniejsze brzuchy.
11.01.2024 09:31
Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Pasuje do nich wiele składników, najczęściej przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, co szczególnie doceniam w zabiegane dni. Na porcję zapieczonego z serem i pomidorami makaronu skuszą się zarówno dorośli, jak i ci nieco mniejsi domownicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z patelni
Chociaż zapiekanki kojarzą się przede wszystkim z piekarnikiem, to ten przepis nie wymaga uruchamiania sprzętu. Wystarczy głęboka patelnia, kuchenka i pół godziny, aby cieszyć się pysznym obiadem. Pod serową pierzynką skrywa się makaron, mięso oraz warzywa.
Do przygotowania tej potrawy wybrałam mięso z udek z kurczaka. Jest soczyste, kruche i przepyszne. To świetne alternatywa dla znacznie popularniejszej piersi z kurczaka. Całość spaja sos, który powstał z pomidorów krojonych z puszki. Ta zapiekanka jest tak pyszna, że znika z talerzy, zanim zdąży ostygnąć.
Składniki:
- 350 g makaronu (dowolny kształt, np. świderki),
- 500 g mięsa z udek kurczaka,
- mrożony groszek,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 500 g startego sera,
- pieprz, sól
- ulubiona przyprawa lub miks przypraw, np. gyros,
- pęczek szczypiorku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso z udek kroję w kostkę i doprawiam ulubioną mieszanką przypraw. Podsmażam na patelni na odrobinie tłuszczu.
- Gdy mięso się zarumieni, dodaję pomidory z puszki i mrożony groszek. Możesz użyć ciętej fasolki szparagowej czy też świeżych warzyw, jak podzielony na małe różyczki brokuł czy kalafior.
- Duszę chwilę całość, a następnie wlewam sporą ilość wody. Doprowadzam do wrzenia.
- Wrzucam makaron i gotuję, aż zmięknie. W międzyczasie pilnuję, aby nic nie przywarło do dna naczynia. Jeśli płynu jest za mało, dolewam go.
- Gdy makaron jest już al dente, wrzucam część startego sera i dokładnie mieszam.
- Pozostały ser rozsypuję na wierzchu dania, dodając na koniec posiekany szczypiorek.
- Przykrywam pokrywką i duszę, aż ser się rozpuści.
Gotową zapiekankę serwuję na ciepło. Smacznego!