Jabłuszkowe bułeczki na słodko to moje najnowsze odkrycie. Ty też je pokochasz

Często zdarza się tak, że masz ochotę na coś słodkiego? I jeśli myślisz, że do wyboru masz tylko gotowe łakocie, bardzo się mylisz. W mgnieniu oka możesz wyczarować domowe słodkości i to w jakim wydaniu!

Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszne słodkościWystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszne słodkości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W jesiennym menu nie może zabraknąć smacznychsoczystych jabłek. I oczywiście można wykorzystać je zarówno do przygotowania pysznego obiadu, śniadania na słodko, jak i domowego wypieku. I właśnie na ostatniej kategorii chciałabym się dzisiaj skupić. 

Nie wiem jak ty, ale ja bardzo często mam ochotę na jakieś słodkości. Ale nie może to być baton lub kostka czekolady. To musi być domowy wypiek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale i sprawia, że w całym domu pojawia się piękny zapach. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybkiprosty sposób przygotować słodkie bułeczki z jabłuszkowym farszem. To będzie hit tej jesieni w każdym domu!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki na słodko z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają

Genialne bułeczki nie dość, że robią się praktycznie same, to jeszcze smakują wręcz nieziemsko. Tego nie sposób opisać słowami!

Składniki:

Ciasto: 

  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru.

Nadzienie: 

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki masła. 

Dodatki:

  • roztopione masło do posmarowania,
  • 100 g cukru do obtoczenia,
  • 3 łyżeczki cynamonu do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. Owoce najpierw obieram, po czym dzielę je na mniejsze kawałki, aby uzyskać ostatecznie formę drobnej kostki

Najpierw przygotowuję jabłka
Najpierw przygotowuję jabłka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na palniku umieszczam garnek. Następnie rozpuszczam w nim masło. Po chwili dodaję wcześniej przygotowane jabłka. Jako kolejne składniki dodaję cukier oraz cynamon. Całość duszę ok. 10 minut, aż jabłka całkowicie zrobią się miękkie. 

Czas na krótkie duszenie jabłek
Czas na krótkie duszenie jabłek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z podanych wyżej składników przygotowuję ciasto drożdżowe. Kiedy jest już gotowe, dzielę je na mniejsze części. Każdy taki kawałek następnie rozwałkowuje, aby uzyskać cienki placek. 

Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować
Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Faszeruję każdy taki placek jabłkową mieszanką, którą zrobiłam przed chwilą. Na koniec zlepiam wystające końcówki ciasta i formuje małe kuleczki.

Kuleczki są już gotowe
Kuleczki są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdą kuleczkę smaruję roztopionym masłem. Świetnie do tego zadania sprawdza się pędzelek kuchenny. To jednak nie koniec, bo przyszłe bułeczki przed pieczeniem obtaczam jeszcze w mieszance cukrucynamonu.

Jeszcze tylko obtoczenie
Jeszcze tylko obtoczenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Dopiero teraz mogę włożyć bułeczki do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu bułeczki można serwować zarówno solo, jak i z dodatkiem polewy czekoladowej, lukru królewskiego czy karmelu. Smacznego!

Prawdziwe niebo w gębie!
Prawdziwe niebo w gębie! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥