Jabłuszkowe bułeczki na słodko to moje najnowsze odkrycie. Ty też je pokochasz

Często zdarza się tak, że masz ochotę na coś słodkiego? I jeśli myślisz, że do wyboru masz tylko gotowe łakocie, bardzo się mylisz. W mgnieniu oka możesz wyczarować domowe słodkości i to w jakim wydaniu!

Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszne słodkościWystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować pyszne słodkości
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W jesiennym menu nie może zabraknąć smacznychsoczystych jabłek. I oczywiście można wykorzystać je zarówno do przygotowania pysznego obiadu, śniadania na słodko, jak i domowego wypieku. I właśnie na ostatniej kategorii chciałabym się dzisiaj skupić. 

Nie wiem jak ty, ale ja bardzo często mam ochotę na jakieś słodkości. Ale nie może to być baton lub kostka czekolady. To musi być domowy wypiek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale i sprawia, że w całym domu pojawia się piękny zapach. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybkiprosty sposób przygotować słodkie bułeczki z jabłuszkowym farszem. To będzie hit tej jesieni w każdym domu!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki na słodko z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają

Genialne bułeczki nie dość, że robią się praktycznie same, to jeszcze smakują wręcz nieziemsko. Tego nie sposób opisać słowami!

Składniki:

Ciasto: 

  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru.

Nadzienie: 

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki masła. 

Dodatki:

  • roztopione masło do posmarowania,
  • 100 g cukru do obtoczenia,
  • 3 łyżeczki cynamonu do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. Owoce najpierw obieram, po czym dzielę je na mniejsze kawałki, aby uzyskać ostatecznie formę drobnej kostki

Najpierw przygotowuję jabłka
Najpierw przygotowuję jabłka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na palniku umieszczam garnek. Następnie rozpuszczam w nim masło. Po chwili dodaję wcześniej przygotowane jabłka. Jako kolejne składniki dodaję cukier oraz cynamon. Całość duszę ok. 10 minut, aż jabłka całkowicie zrobią się miękkie. 

Czas na krótkie duszenie jabłek
Czas na krótkie duszenie jabłek © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z podanych wyżej składników przygotowuję ciasto drożdżowe. Kiedy jest już gotowe, dzielę je na mniejsze części. Każdy taki kawałek następnie rozwałkowuje, aby uzyskać cienki placek. 

Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować
Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Faszeruję każdy taki placek jabłkową mieszanką, którą zrobiłam przed chwilą. Na koniec zlepiam wystające końcówki ciasta i formuje małe kuleczki.

Kuleczki są już gotowe
Kuleczki są już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdą kuleczkę smaruję roztopionym masłem. Świetnie do tego zadania sprawdza się pędzelek kuchenny. To jednak nie koniec, bo przyszłe bułeczki przed pieczeniem obtaczam jeszcze w mieszance cukrucynamonu.

Jeszcze tylko obtoczenie
Jeszcze tylko obtoczenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Dopiero teraz mogę włożyć bułeczki do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu bułeczki można serwować zarówno solo, jak i z dodatkiem polewy czekoladowej, lukru królewskiego czy karmelu. Smacznego!

Prawdziwe niebo w gębie!
Prawdziwe niebo w gębie! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój