Jabłuszkowe bułeczki na słodko to moje najnowsze odkrycie. Ty też je pokochasz
Często zdarza się tak, że masz ochotę na coś słodkiego? I jeśli myślisz, że do wyboru masz tylko gotowe łakocie, bardzo się mylisz. W mgnieniu oka możesz wyczarować domowe słodkości i to w jakim wydaniu!
08.11.2023 | aktual.: 08.11.2023 16:12
W jesiennym menu nie może zabraknąć smacznych i soczystych jabłek. I oczywiście można wykorzystać je zarówno do przygotowania pysznego obiadu, śniadania na słodko, jak i domowego wypieku. I właśnie na ostatniej kategorii chciałabym się dzisiaj skupić.
Nie wiem jak ty, ale ja bardzo często mam ochotę na jakieś słodkości. Ale nie może to być baton lub kostka czekolady. To musi być domowy wypiek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale i sprawia, że w całym domu pojawia się piękny zapach. I nie inaczej będzie dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować słodkie bułeczki z jabłuszkowym farszem. To będzie hit tej jesieni w każdym domu!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Genialne bułeczki nie dość, że robią się praktycznie same, to jeszcze smakują wręcz nieziemsko. Tego nie sposób opisać słowami!
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła,
- 250 ml mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 600 g mąki pszennej,
- 100 g cukru.
Nadzienie:
- 3 jabłka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki masła.
Dodatki:
- roztopione masło do posmarowania,
- 100 g cukru do obtoczenia,
- 3 łyżeczki cynamonu do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. Owoce najpierw obieram, po czym dzielę je na mniejsze kawałki, aby uzyskać ostatecznie formę drobnej kostki.
Krok 2. Na palniku umieszczam garnek. Następnie rozpuszczam w nim masło. Po chwili dodaję wcześniej przygotowane jabłka. Jako kolejne składniki dodaję cukier oraz cynamon. Całość duszę ok. 10 minut, aż jabłka całkowicie zrobią się miękkie.
Krok 3. Z podanych wyżej składników przygotowuję ciasto drożdżowe. Kiedy jest już gotowe, dzielę je na mniejsze części. Każdy taki kawałek następnie rozwałkowuje, aby uzyskać cienki placek.
Krok 4. Faszeruję każdy taki placek jabłkową mieszanką, którą zrobiłam przed chwilą. Na koniec zlepiam wystające końcówki ciasta i formuje małe kuleczki.
Krok 5. Każdą kuleczkę smaruję roztopionym masłem. Świetnie do tego zadania sprawdza się pędzelek kuchenny. To jednak nie koniec, bo przyszłe bułeczki przed pieczeniem obtaczam jeszcze w mieszance cukru i cynamonu.
Krok 6. Dopiero teraz mogę włożyć bułeczki do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie pracuje przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu bułeczki można serwować zarówno solo, jak i z dodatkiem polewy czekoladowej, lukru królewskiego czy karmelu. Smacznego!