Jabłkowe krążki w cieście francuskim przygotujesz w 15 minut. Z talerza znikną jeszcze szybciej

Jabłkowe krążki w chrupiącym cieście to mój sprawdzony patent na błyskawiczny deser w pachnącym, jesiennym wydaniu. Na talerzach wylądują po kilkunastu minutach.

Jabłuszkowe plecionkiJabłuszkowe plecionki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie i pieczenie, sięgam chętnie po ciasto francuskie. Tym razem pocięłam je na paski i owinęłam wokół jabłkowych krążków, co dało efekt plecionego wzoru. Obowiązkowo pojawił się również cynamon, którego aromat pięknie roznosi się po całej kuchni i sprawia, że wszystkie brzuchy natychmiast zaczynają burczeń. Ten przepis świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut wyczarowuję wtedy pyszny deser, który potrzebuje zaledwie 15 minut w piekarniku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Jabłuszkowe plecionki - przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 jabłka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z jabłka wydrążam środek z gniazdem nasiennym. Następnie kroję owoc w dość grube plastry. Jeśli nie masz przyrządu do krojenia jabłka, możesz zrobić to nożem. Łatwiej będzie wtedy przekroić jabłko na dwie części i dopiero z nich wydrążać gniazdo.

Jabłko- Pyszności
Jabłko - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. W powstałych krążkach nieco powiększam wnętrze przy pomocy foremki do ciasteczek lub noża.

Krok 3. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w długie plastry. Wyjmuję je 15-20 minut wcześniej z lodówki, aby złapało nieco temperatury pokojowej i stało się bardziej plastyczne.

Krok 4. Powstałymi paskami dokładnie owijam kawałki jabłka.

Jabłko w cieście francuskim- Pyszności
Jabłko w cieście francuskim - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Powstałe krążki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Cukier mieszam z cynamonem i posypuję jabłkowe krążki. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut.

Jabłka w cieście z cynamonem- Pyszności
Jabłka w cieście z cynamonem - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Upieczone krążki przekładam na talerz i serwuję moim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Jabłkowe krążki w cieście- Pyszności
Jabłkowe krążki w cieście - Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości