Jabłkowe krążki w cieście francuskim przygotujesz w 15 minut. Z talerza znikną jeszcze szybciej
Jabłkowe krążki w chrupiącym cieście to mój sprawdzony patent na błyskawiczny deser w pachnącym, jesiennym wydaniu. Na talerzach wylądują po kilkunastu minutach.
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:46
Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie i pieczenie, sięgam chętnie po ciasto francuskie. Tym razem pocięłam je na paski i owinęłam wokół jabłkowych krążków, co dało efekt plecionego wzoru. Obowiązkowo pojawił się również cynamon, którego aromat pięknie roznosi się po całej kuchni i sprawia, że wszystkie brzuchy natychmiast zaczynają burczeń. Ten przepis świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut wyczarowuję wtedy pyszny deser, który potrzebuje zaledwie 15 minut w piekarniku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłuszkowe plecionki - przepis
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 5 łyżek cukru,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 2 jabłka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Z jabłka wydrążam środek z gniazdem nasiennym. Następnie kroję owoc w dość grube plastry. Jeśli nie masz przyrządu do krojenia jabłka, możesz zrobić to nożem. Łatwiej będzie wtedy przekroić jabłko na dwie części i dopiero z nich wydrążać gniazdo.
Krok 2. W powstałych krążkach nieco powiększam wnętrze przy pomocy foremki do ciasteczek lub noża.
Krok 3. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w długie plastry. Wyjmuję je 15-20 minut wcześniej z lodówki, aby złapało nieco temperatury pokojowej i stało się bardziej plastyczne.
Krok 4. Powstałymi paskami dokładnie owijam kawałki jabłka.
Krok 5. Powstałe krążki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Cukier mieszam z cynamonem i posypuję jabłkowe krążki. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut.
Krok 6. Upieczone krążki przekładam na talerz i serwuję moim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!