Jabłkowe krążki w cieście francuskim przygotujesz w 15 minut. Z talerza znikną jeszcze szybciej

Jabłkowe krążki w chrupiącym cieście to mój sprawdzony patent na błyskawiczny deser w pachnącym, jesiennym wydaniu. Na talerzach wylądują po kilkunastu minutach.

Jabłuszkowe plecionkiJabłuszkowe plecionki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kiedy nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie i pieczenie, sięgam chętnie po ciasto francuskie. Tym razem pocięłam je na paski i owinęłam wokół jabłkowych krążków, co dało efekt plecionego wzoru. Obowiązkowo pojawił się również cynamon, którego aromat pięknie roznosi się po całej kuchni i sprawia, że wszystkie brzuchy natychmiast zaczynają burczeń. Ten przepis świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście. W kilka minut wyczarowuję wtedy pyszny deser, który potrzebuje zaledwie 15 minut w piekarniku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jabłuszkowe plecionki - przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 jabłka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z jabłka wydrążam środek z gniazdem nasiennym. Następnie kroję owoc w dość grube plastry. Jeśli nie masz przyrządu do krojenia jabłka, możesz zrobić to nożem. Łatwiej będzie wtedy przekroić jabłko na dwie części i dopiero z nich wydrążać gniazdo.

Jabłko- Pyszności
Jabłko - Pyszności © Licencjodawca

Krok 2. W powstałych krążkach nieco powiększam wnętrze przy pomocy foremki do ciasteczek lub noża.

Krok 3. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w długie plastry. Wyjmuję je 15-20 minut wcześniej z lodówki, aby złapało nieco temperatury pokojowej i stało się bardziej plastyczne.

Krok 4. Powstałymi paskami dokładnie owijam kawałki jabłka.

Jabłko w cieście francuskim- Pyszności
Jabłko w cieście francuskim - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Powstałe krążki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Cukier mieszam z cynamonem i posypuję jabłkowe krążki. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 15 minut.

Jabłka w cieście z cynamonem- Pyszności
Jabłka w cieście z cynamonem - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Upieczone krążki przekładam na talerz i serwuję moim bliskim. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Jabłkowe krążki w cieście- Pyszności
Jabłkowe krążki w cieście - Pyszności © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre