Ciasteczka "cynamonowe kwiatki". Usmażysz je na cedzaku!
Pewnie w niejednym domu znajdzie się w szufladzie rozetka do smażenia ciastek. Jeśli jednak nie masz takiej foremki- mamy na to sposób!
15.11.2021 | aktual.: 24.02.2022 09:36
Smażone ciastka rozetki
Smażone na głębokim tłuszczu ciasteczka to jeden z karnawałowych hitów. Są tak pyszne, że aż żal jeść je przez jeden okres w roku. Dzięki swojej formie sprawdzą się również na święta. Ozdób je cukrem pudrem i zachwyć swoich gości chrupiącymi ciasteczkami z cynamonową nutą.
Skąd pochodzą smażone ciasteczka?
Chociaż wielu z nas kojarzyć je może z dzieciństwem, to smażone ciasteczka przywędrowały do nas ze Szwecji. Znają je tam wszystkie dzieci, bo tradycyjnie serwowane są właśnie w okresie przygotowań do świąt. Przypominają nieco nasze polskie faworki, jednak są bardziej chrupiące i przede wszystkim prostsze w przygotowaniu.
Rozetki przygotowuje się do ciasta bardzo podobnego do naleśnikowego.
Ciasto na fenomenalny deser przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Do posypania
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto
Zacznij od przygotowania ciasta.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta jest naprawdę banalnie proste. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe, żeby nie spływało z formy do smażenia. Jeśli chcesz, żeby ciastka były bardziej puszyste, do oddziel żółtka od białek. Żółtka zblenduj z pozostałymi składnikami, a białka ubij na sztywną pianę i dodaj do powstałej masy.
Nie musisz jednak tego robić, bo i bez ubijania jaj ciasta będą pyszne i chrupiące. Jeśli chcesz, żeby rozetki pochłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia możesz dodać łyżkę rumu lub spirytusu.
Gotową mieszankę przelej do rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz go pod ręką- zrób taki rękaw z woreczka strunowego. Wystarczy, że przelejesz do niego ciasto i odetniesz jeden róg.
Smażenie
Kiedy masa jest już gotowa- przychodzi czas na smażenie.
Do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej go do około 180 stopni Celsjusza. Wybierz mały garnuszek, bo ciastka smażymy pojedynczo.
Weź metalową chochelkę z cednikiem (metalową łyżkę z otworami) i na jej powierzchnię nałóż ciasto za pomocą rękawa cukierniczego, robiąc nim wzorek. Nie musi to być idealny kwiatuszek- może być kratka, kółka- co będzie Ci wygodniej stworzyć.
Następnie zanurz narzędzie w rozgrzanym oleju i smaż w ten sposób przez 10-15 sekund aż się zarumieni.
W osobnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Po wyjęciu ciastka z tłuszczu odsącz je delikatnie na ręczniku papierowym i od razu obtocz w mieszance cukru z cynamonem. Czynność tę powtarzaj aż skończy Ci się masa na ciasteczka.
Jeśli ciastko nie chce swobodnie ześlizgnąć się z łyżki- pomóż sobie widelcem.
Gotowe!
Nasze chrupiące ciasteczka z cynamonem są już gotowe!
Smakują najlepiej na ciepło, świeżo usmażone. Znikają z talerza tak szybko, że możesz nie nadążyć ze smażeniem ;)
Smacznego!