Mangomisu z puree z mango - uwielbiane tiramisu w letnim wydaniu
Mangomissu to pomysł na pyszny, owocowy letni deser. Zmodiyfkowana wersja tiramisu to coś, po co sięgną nie tylko dorośli. Deser nie zawiera amaretto, więc można nim poczęstować całą rodzinę. Dodatek mango nadaje lekkości i świeżości. Ten deser zdecydowanie docenisz podczas letnich upałów.
27.06.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:15
Tiramisu to włoski klasyk wśród deserów, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. Deser wymyślony został w północno-wschodnich Włoszech w latach 70. XX wieku. Tradycyjnie składa się z biszkoptów nasączonych mocnym espresso, warstwy mascarpone z żółtkami i cukrem oraz pierzynką ze startej czekolady lub ciemnego kakao. W Polsce dodaje się często również likier amaretto, we Włoszech popularniejsze jest wino marsala. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach.
Dziś sami postanowiliśmy nieco poeksperymentować i stworzyliśmy owocową wersję przepisu. Zamiast kawy pojawia się sok pomarańczowy, a całość wzbogaca mango.
Przepis na letnie tiramisu znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu tego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Mangomisu- składniki
200 ml soku pomarańczowego
100 ml pulpy z mango
300 g biszkoptów savoiardi
Krem:
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
150 ml pulpy z mango
500 g serka mascarpone - schłodzone
Dodatki:
1 mała puszka manga w syropie
80 g malin
1 łyżka ciemnego kakao
Przepis na tiramisu z mango
Do garnuszka wlej wodę do ok. połowy wysokości garnka i zagotuj. Na górze postaw miskę z żółtkami, dodaj wodę i cukier i całość zmiksuj. Dzięki temu, że żółtka robimy na parze, w wyższej temperaturze, to nie musisz obawiać się jedzenia surowych jajek w deserze. Kiedy powstanie jasna, puszysta masa- zdejmij miskę z garnka i odstaw na bok. Odstaw do wystudzenia.
Do osobnej miski przełóż serek mascarpone. Dodaj do niego pulpę z mango (znajdziesz ją w puszkach w sklepie) i wymieszaj. Do powstałej masy wlej ubite wcześniej żółtka i wymieszaj- mascarpone musi być schłodzone. Żółtka dodawaj partiami.
Sok pomarańczowy przelej do miski lub naczynia żaroodpornego. Dodaj pulpę z mango i wymieszaj. W powstałej mieszance zanurzaj biszkopty (z jednej strony) i następnie układaj je w formie. Najlepiej sprawdzi się prostokątne naczynie żaroodporne- będzie pięknie widać powstające warstwy.
Na warstę biszkoptów wyłóż część masy z mascarpone i rozprowadź po powierzchni. Na to wyłóż kolejną porcję biszkoptów (pamiętaj o namoczeniu).
Następnie dodaj pozostałą część masy i wyrównaj powierzchnię. Tak przygotowane mangomisu wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Mangomisu- pyszne tiramisu z mango
Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Udekoruj mangomisu kawałkami świeżego mango, malinami i listkami mięty. Całość możesz delikatnie posypać ciemnym kakao.
Smacznego!