Mówi się, że jest ciastem dla leniwych. Wszystko przez czas i sposób przygotowania
Kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego i pysznego, z pomocą przyjdzie przepis na to ekspresowe ciasto. Jest puszyste, miękkie i niesamowicie pyszne, a przygotujesz je w mgnieniu oka.
02.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:13
Wystarczy kilka prostych składników i kilka minut, aby przygotować to pyszne ciasto z owocami. Przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet mało doświadczony domowy cukiernik. To ciasto całoroczne, bo można dodać do niego różne owoce. Wiosną i latem można wykorzystać truskawki, maliny, jagody, czy wiśnie, jesień to idealny czas na jabłka, gruszki, czy śliwki, a zimą warto sięgnąć po mrożone owoce. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy wpaść mają goście, a ty chcesz poczęstować ich domowym wypiekiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto dla leniwych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki margarynę oraz jajka. Jeśli jednak tego nie zrobisz, nic straconego. Gdy pokroisz tłuszcz na mniejsze kawałki, szybciej złapie ciepło i ucieranie będzie prostsze. Możesz też do miski wlać wrzątek, poczekać, aż naczynie się nagrzeje i wylać wodę. Miskę ustaw nad masłem, jakbyś chciał je przykryć. Ciepło od naczynia rozmiękczy kostkę.
Składniki:
- 250 g margaryny lub masła,
- 120 g cukru,
- 5 jajek,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jabłka lub inne ulubione owoce.
Do dekoracji:
- cukier puder lub lukier.
Sposób przygotowania:
- Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Dodawaj po kolei jajka, cały czas miksując składniki.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i połącz całość w jednolitą masę.
- Przelej ją do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na górze ułóż kawałki pokrojonych jabłek lub innych ulubionych owoców. Jeśli używasz tych mrożonych, nie ma konieczności wcześniejszego ich rozmrożenia.
- Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza w programie góra-dół. Piecz przez ok. 45 minut, aż do suchego patyczka.
Upieczone ciasto po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Sprawdzi się tutaj również polewa karmelowa czy czekoladowa. Smacznego!