PrzepisSzybkie ciastoMówi się, że jest ciastem dla leniwych. Wszystko przez czas i sposób przygotowania

Mówi się, że jest ciastem dla leniwych. Wszystko przez czas i sposób przygotowania

Ciasto dla leniwych - Pyszności
Ciasto dla leniwych - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
02.11.2023 15:40, aktualizacja: 17.01.2024 15:13

Kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego i pysznego, z pomocą przyjdzie przepis na to ekspresowe ciasto. Jest puszyste, miękkie i niesamowicie pyszne, a przygotujesz je w mgnieniu oka.

Wystarczy kilka prostych składników i kilka minut, aby przygotować to pyszne ciasto z owocami. Przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim nawet mało doświadczony domowy cukiernik. To ciasto całoroczne, bo można dodać do niego różne owoce. Wiosną i latem można wykorzystać truskawki, maliny, jagody, czy wiśnie, jesień to idealny czas na jabłka, gruszki, czy śliwki, a zimą warto sięgnąć po mrożone owoce. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy wpaść mają goście, a ty chcesz poczęstować ich domowym wypiekiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto dla leniwych

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki margarynę oraz jajka. Jeśli jednak tego nie zrobisz, nic straconego. Gdy pokroisz tłuszcz na mniejsze kawałki, szybciej złapie ciepło i ucieranie będzie prostsze. Możesz też do miski wlać wrzątek, poczekać, aż naczynie się nagrzeje i wylać wodę. Miskę ustaw nad masłem, jakbyś chciał je przykryć. Ciepło od naczynia rozmiękczy kostkę.

Składniki:

  • 250 g margaryny lub masła,
  • 120 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jabłka lub inne ulubione owoce.

Do dekoracji:

  • cukier puder lub lukier.
Ciasto dla leniwych - Pyszności
Ciasto dla leniwych - Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Dodawaj po kolei jajka, cały czas miksując składniki.
  3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i połącz całość w jednolitą masę.
  4. Przelej ją do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na górze ułóż kawałki pokrojonych jabłek lub innych ulubionych owoców. Jeśli używasz tych mrożonych, nie ma konieczności wcześniejszego ich rozmrożenia.
  6. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza w programie góra-dół. Piecz przez ok. 45 minut, aż do suchego patyczka.

Upieczone ciasto po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Sprawdzi się tutaj również polewa karmelowa czy czekoladowa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także