Cynamonowe gnocchi pokochasz od pierwszej kluseczki. W słodkim wydaniu smakują obłędnie
Gnocchi w cynamonowo-cukrowej otoczce to deser warty grzechu. Idealnie sprawdzi się w jesienne dni.
23.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:11
Jeśli jesteś fanem churrosów, to ten przepis pokochasz od pierwszego kęsa. Włoskie kopytka w cukrowo-cynamonowej posypce to przepis na prosty deser w ekspresowym wydaniu. Najlepiej smakują w chłodne, jesienne wieczory, gdy pogoda za oknem skłania do zawinięcia się w ciepły kocyk. Mięciutkie kluski w słodkiej panierce zanurzam w czekoladowym kremie. Od razu robi się ciepło, miło i przyjemnie. Chociaż gnocchi kojarzą się raczej z wytrawnymi sosami lub dodatkiem do mięsa, to w roli deseru spisują się znakomicie. Zrobisz je szybciej niż klasyczne churrosy, a efekt będzie równie smaczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamonowe gnocchi
Składniki:
- 400 g ugotowanych gnocchi,
- 40 g roztopionego masła,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Dodatki:
- 100 g cukru,
- 2-3 łyżeczki cynamonu,
- 5-6 łyżek kremu czekoladowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gnocchi gotuję według instrukcji na opakowaniu. Odcedzam i przekładam do miski.
Krok 2: Do gnocchi wlewam masło, wsypuję cynamon i mieszam.
Krok 3: Tak przygotowane kluseczki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut. Bardzo smaczne są również po usmażeniu w głębokim oleju - wybierz taką opcję, jaką lubisz najbardziej. Jeśli zdecydujesz się na głęboki tłuszcz, odłóż gnocchi na chwilę na kawałek ręcznika papierowego, aby pochłonął nadmiar oleju. Dzięki temu deser nie będzie taki ciężki.
Krok 4: Upieczone gnocchi posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem i potrząsam miską, aby posypka równomiernie otoczyła wszystkie kluseczki.
Krok 5: Gotowe cynamonowe gnocchi podaję z kremem czekoladowym lub roztopioną czekoladą. Nadziewam kluseczki na wykałaczki i zanurzam w czekoladzie. Jeśli zdecydujesz się na roztopioną czekoladę, polecam dodać do niej odrobinkę chilli - świetnie podkręci smak.