PrzepisDania mięsneŚcieram ziemniaki, ale ich nie smażę. Sąsiadka dała mi dużo lepszy przepis

Ścieram ziemniaki, ale ich nie smażę. Sąsiadka dała mi dużo lepszy przepis

Ścieram ziemniaki, a następnie zapiekam je, tworząc pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ścieram ziemniaki, a następnie zapiekam je, tworząc pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.01.2024 09:25, aktualizacja: 10.01.2024 09:48

Zapiekanka ziemniaczana z tartych ziemniaków szybko wpisała się do ulubionego obiadowego repertuaru mojej rodziny. Ma bardzo kremowe wnętrze, które zamknięte jest pod delikatną skorupką. Zakochać się można od pierwszego kęsa.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z tartych ziemniaków dostałam od sąsiadki. Zamiast smażyć każdy placuszek oddzielnie na patelni wypełnionej tłuszczem, wylewam ziemniaczaną masę do naczynia żaroodpornego, a reszta robi się sama. Taką zapiekankę najczęściej doprawiam tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem, a ostatnio też zaczęłam przekładać ją mięsną masą. Koniecznie zobaczcie przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić najprostszą zapiekankę z ziemniaków?

Obierz ziemniaki, zetrzyj na tarce i dodaj odrobinę parmezanu. Tyle wystarczy, by cieszyć się pyszną i ekspresową w wykonaniu zapiekanką ziemniaczaną. W przepisie uwzględniony jest również dodatek mięsa mielonego i aromatycznych przypraw, które podkręcą smak dania. Całość natomiast warto posmarować majonezem. Dzięki temu trikowi uzyskamy lekko "skorupkowaty" wierzch. Tak przygotowaną zapiekankę podaję oprószoną posiekanym szczypiorkiem obok surówki z kapusty pekińskiej.

Jeśli zastanawiasz się, jakie ziemniaki do zapiekanki są najlepsze, to mam dla ciebie bardzo dobrą wiadomość, gdyż te ogólnodostępne, czyli typu B, sprawdzą się idealnie. Do tej grupy należą między innymi takie odmiany jak: Irga, Irys czy Ariella. Ziemniaki typu B mają więcej skrobi niż te typu A, a więc są mniej wilgotne i bardziej mączyste. Ten typ łatwo podlega wszelkiej obróbce, dlatego jest tak powszechnie stosowany.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana© Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g mięsa,
  • 4 ziemniaki,
  • 100 g parmezanu,
  • 60 g majonezu,
  • sól, pieprz,
  • tymianek suszony, czerwona papryka mielona słodka, czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki wymieszaj z tartym parmezanem, jajkami, suszonym tymiankiem oraz solą i pieprzem. Wymieszaj całość.
  2. Przygotowaną masę podziel na dwie równe części.
  3. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym.
  4. W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę ziemniaków, następnie mięso mielone i na to ponownie drugą część masy z ziemniaków. Całość wyrównaj i posmaruj majonezem.
  5. Zapiekankę ziemniaczaną piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut pod przykryciem. 15 minut przed końcem możesz zdjąć pokrywkę i podpiec wierzch zapiekanki.
  6. Podawaj jeszcze ciepłą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także