Te ziemniaczki nie mają sobie równych. Przed pieczeniem nacieram je specjalną marynatą

Pieczone ziemniaki to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Są idealną przekąską, dodatkiem do obiadu lub kolacji. Aby jednak wydobyć z nich pełnię smaku, warto znać kilka trików.

Te ziemniaczki nie mają sobie równych. Przed pieczeniem nacieram je specjalną marynatąTe ziemniaczki nie mają sobie równych. Przed pieczeniem nacieram je specjalną marynatą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergiy Bykhunenko
Marcin Michałowski

W świecie kulinariów istnieją potrawy, które po prostu zaskakują niezwykłym smakiem i chrupkością. Jednym z nich są niezrównane pieczone ziemniaki, których tajemnica tkwi w wyjątkowej marynacie stosowanej przed samym procesem pieczenia. Jeśli chcesz się przekonać, jak przygotować te delikatne, rumiane ziemniaczki, sięgnij po mój sprawdzony przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Mistrzowska marynata - klucz do doskonałych ziemniaków

Pieczone ziemniaki mogą być kulinarnym majstersztykiem, jeśli tylko zatroszczymy się o odpowiednią marynatę. W moim przepisie używam sprawdzonego zestawu składników, który nadaje ziemniakom niepowtarzalny smak i aromat. Ta wyrafinowana marynata sprawia, że ziemniaki stają się niezapomnianym doznaniem dla podniebienia.

Przepis na pieczone ziemniaki

Wbrew pozorom, przygotowanie mistrzowskich pieczonych ziemniaków nie wymaga skomplikowanych kroków ani długiego czasu. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć danie, które podbije serca wszystkich domowników.

Składniki

  • 500 g ziemniaków, najlepiej najmniejszych sztuk, jakie są dostępne,
  • 200 g sera feta,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki sezamu,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie szoruję ziemniaki, ale nie obieram ich. Kroję je na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa suszę ręcznikiem papierowym i przekładam do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Do ziemniaków dodaję olej lub oliwę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam, aby wszystkie ziemniaki były równomiernie pokryte marynatą.
  4. Na wierzchu układam kawałki sera feta.
  5. Wstawiam ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i będę piec przez około 20-30 minut, aż będą miękkie i chrupiące.

W ten prosty sposób uzyskasz niezwykłe pieczone ziemniaki, które zaskoczą swoim wyjątkowym smakiem i chrupkością. Gotowe danie z pewnością stanie się hitem każdego przyjęcia czy rodzinnego obiadu. Spróbuj mojego przepisu i przekonaj się sam.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯