PrzepisPrzekąskiDanie jak z najlepszej restauracji. Podaj na stół, a goście padną z wrażenia

Danie jak z najlepszej restauracji. Podaj na stół, a goście padną z wrażenia

Zwykły ziemniak może się zamienić w wykwintne danie. Wystarczy kilka dodatków, by zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wypróbujcie przepis na ziemniaki pieczone pod kołderką ze śledzikiem i cebulowymi chipsami.

Ziemniak pod kołderką
Ziemniak pod kołderką
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

21.12.2023 17:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki i śledzie to doskonałe połączenie. Jednak, zamiast serwować je w postaci sałatki, przygotujcie coś sto razy smaczniejszego i bardziej wykwintnego. Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" proponuje pieczone ziemniaczki z kremowym serkiem i śledziowymi koreczkami. Niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki dyniowe. Spróbujcie koniecznie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniak pod białą kołderką ze śledzikiem i cebulowymi chipsami

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie koreczków śledziowych np. po meksykańsku, 220 g,
  • 150 g serka białego puszystego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • świeży koperek,
  • suszone płatki chili,
  • pieprz zielony marynowany,

Składniki na chipsy:

  • 2-3 cebule szalotki,
  • sól,
  • cukier puder,
  • olej rzepakowy,

Składniki na ziemniaki:

  • 3-4 duże ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • mielona papryka słodka,
  • mielona papryka wędzona słodka,
  • mielona kurkuma,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do miseczki, oprószamy szczyptą kurkumy, papryki czerwonej słodkiej i wędzonej, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Dodajemy gałązkę rozmarynu, tymianku, czosnek, całość skrapiamy olejem. Ziemniaki dokładnie obtaczamy przyprawach. Pieczemy w brytfance żaroodpornej (lub rękawie do pieczenia) 195 st. C ok. 35-40 min w zależności od ich wielkości.
  3. Obieramy szalotkę, kroimy w cienkie, równej grubości krążki, oprószamy solą i cukrem pudrem, mieszamy, rozdzielając na pojedyncze kółeczka. Suszymy delikatnie ręcznikiem papierowym.
  4. Smażymy partiami na głębokim oleju, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  5. Serek mieszamy ze śmietaną, 2 łyżkami posiekanego koperku oraz 3 łyżeczkami odsączonej cebuli ze śledzia po meksykańsku.
  6. Ziemniaki przekrawamy po na połowę, nakładamy serek, układamy krążek śledzia. Oprószamy płatkami chili, dodajemy kilka ziarenek marynowanego pieprzu zielonego, chipsy cebulowe i ozdabiamy ziołami.