Danie jak z najlepszej restauracji. Podaj na stół, a goście padną z wrażenia
Zwykły ziemniak może się zamienić w wykwintne danie. Wystarczy kilka dodatków, by zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wypróbujcie przepis na ziemniaki pieczone pod kołderką ze śledzikiem i cebulowymi chipsami.
21.12.2023 17:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ziemniaki i śledzie to doskonałe połączenie. Jednak, zamiast serwować je w postaci sałatki, przygotujcie coś sto razy smaczniejszego i bardziej wykwintnego. Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" proponuje pieczone ziemniaczki z kremowym serkiem i śledziowymi koreczkami. Niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki dyniowe. Spróbujcie koniecznie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniak pod białą kołderką ze śledzikiem i cebulowymi chipsami
Składniki na 6 porcji:
- 1 opakowanie koreczków śledziowych np. po meksykańsku, 220 g,
- 150 g serka białego puszystego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
- świeży koperek,
- suszone płatki chili,
- pieprz zielony marynowany,
Składniki na chipsy:
- 2-3 cebule szalotki,
- sól,
- cukier puder,
- olej rzepakowy,
Składniki na ziemniaki:
- 3-4 duże ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- świeży rozmaryn,
- świeży tymianek,
- sól,
- mielona papryka słodka,
- mielona papryka wędzona słodka,
- mielona kurkuma,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do miseczki, oprószamy szczyptą kurkumy, papryki czerwonej słodkiej i wędzonej, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy gałązkę rozmarynu, tymianku, czosnek, całość skrapiamy olejem. Ziemniaki dokładnie obtaczamy przyprawach. Pieczemy w brytfance żaroodpornej (lub rękawie do pieczenia) 195 st. C ok. 35-40 min w zależności od ich wielkości.
- Obieramy szalotkę, kroimy w cienkie, równej grubości krążki, oprószamy solą i cukrem pudrem, mieszamy, rozdzielając na pojedyncze kółeczka. Suszymy delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Smażymy partiami na głębokim oleju, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Serek mieszamy ze śmietaną, 2 łyżkami posiekanego koperku oraz 3 łyżeczkami odsączonej cebuli ze śledzia po meksykańsku.
- Ziemniaki przekrawamy po na połowę, nakładamy serek, układamy krążek śledzia. Oprószamy płatkami chili, dodajemy kilka ziarenek marynowanego pieprzu zielonego, chipsy cebulowe i ozdabiamy ziołami.