Danie jak z najlepszej restauracji. Podaj na stół, a goście padną z wrażenia

Zwykły ziemniak może się zamienić w wykwintne danie. Wystarczy kilka dodatków, by zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wypróbujcie przepis na ziemniaki pieczone pod kołderką ze śledzikiem i cebulowymi chipsami.

Ziemniak pod kołderkąZiemniak pod kołderką
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Ziemniaki i śledzie to doskonałe połączenie. Jednak, zamiast serwować je w postaci sałatki, przygotujcie coś sto razy smaczniejszego i bardziej wykwintnego. Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" proponuje pieczone ziemniaczki z kremowym serkiem i śledziowymi koreczkami. Niebo w gębie. Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki dyniowe. Spróbujcie koniecznie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna à la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Ziemniak pod białą kołderką ze śledzikiem i cebulowymi chipsami

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie koreczków śledziowych np. po meksykańsku, 220 g,
  • 150 g serka białego puszystego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • świeży koperek,
  • suszone płatki chili,
  • pieprz zielony marynowany,

Składniki na chipsy:

  • 2-3 cebule szalotki,
  • sól,
  • cukier puder,
  • olej rzepakowy,

Składniki na ziemniaki:

  • 3-4 duże ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • świeży rozmaryn,
  • świeży tymianek,
  • sól,
  • mielona papryka słodka,
  • mielona papryka wędzona słodka,
  • mielona kurkuma,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do miseczki, oprószamy szczyptą kurkumy, papryki czerwonej słodkiej i wędzonej, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Dodajemy gałązkę rozmarynu, tymianku, czosnek, całość skrapiamy olejem. Ziemniaki dokładnie obtaczamy przyprawach. Pieczemy w brytfance żaroodpornej (lub rękawie do pieczenia) 195 st. C ok. 35-40 min w zależności od ich wielkości.
  3. Obieramy szalotkę, kroimy w cienkie, równej grubości krążki, oprószamy solą i cukrem pudrem, mieszamy, rozdzielając na pojedyncze kółeczka. Suszymy delikatnie ręcznikiem papierowym.
  4. Smażymy partiami na głębokim oleju, przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  5. Serek mieszamy ze śmietaną, 2 łyżkami posiekanego koperku oraz 3 łyżeczkami odsączonej cebuli ze śledzia po meksykańsku.
  6. Ziemniaki przekrawamy po na połowę, nakładamy serek, układamy krążek śledzia. Oprószamy płatkami chili, dodajemy kilka ziarenek marynowanego pieprzu zielonego, chipsy cebulowe i ozdabiamy ziołami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki