Zalewam ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Tak pyszne, że można jeść bez kotleta

Ziemniaki pieczone to klasyka polskiej kuchni. Są proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą pyszne. Jednak czasami warto je odświeżyć i podać w nieco innej wersji. Dziś proponujemy przepis na ziemniaki pieczone po grecku.

Przepis na ziemniaki pieczonePrzepis na ziemniaki pieczone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki często pełnią rolę drugoplanową w naszych obiadach, ale dzięki prostemu przepisowi na pieczone ziemniaki po grecku, wszystko może się zmienić. Nie potrzebujesz wiele, aby stworzyć wyjątkowe ziemniaki, które zaskoczą swoim smakiem. Przygotuj się na kulinarną podróż do Grecji.

Ziemniaki pieczone po grecku to prawdziwy hit. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak doskonały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy z zasmażaną kiszoną kapustą. Pyszny klasyk

Ziemniaki pieczone po grecku - przepis

Jeśli szukacie pysznego i prostego przepisu na ziemniaki, koniecznie wypróbujcie ten. Będziecie zachwyceni!

Do przygotowania ziemniaków pieczonych po grecku potrzebujemy następujących składników:

  • 10-12 średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek,
  • 1 garść suszonego oregano,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę o boku 1,5-2 cm.
  2. Przełóż na blaszkę do pieczenia i zalej oliwą z oliwek. Nie muszą być rozłożone idealnie na płasko, może ich być więcej.
  3. Posól do smaku i wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki pokryły się oliwą i solą.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ziemniaki do pieczenia.
  5. Po około 30 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika, wymieszaj i posyp suszonym oregano.
  6. Wstaw do piekarnika i dopiekaj jeszcze przez około 15-20 minut, aż wierzch się zezłoci, a od dołu ziemniaki będą miękkie i ugotowane w oliwie.

Aby ziemniaki były jeszcze bardziej aromatyczne, można dodać do nich inne zioła, takie jak rozmaryn, tymianek czy bazylia. Można również dodać ząbek czosnku, który nada im jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Ziemniaki pieczone po grecku to idealny dodatek do wielu dań, takich jak grillowane mięso, ryba czy sałatka. Można je również jeść jako przekąskę lub danie główne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej