Dodaj do kawy zamiast cukru, a organizm ci podziękuje. Spala tłuszcz i poprawia nastrój

Ten duet to pogromca tłuszczu i wspaniały poprawiacz nastroju. Docenią go miłośnicy nietypowych połączeń, gdyż kawę z chili charakteryzuje intensywny smak. Dodaj szczyptę przyprawy do napoju, a nie pożałujesz.

Kawa z chili poprawi metabolizm i pozytywnie wpłynie na nastrójKawa z chili poprawi metabolizm i pozytywnie wpłynie na nastrój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedy do kawy dodamy chili, otrzymamy napój o szczególnym charakterze - rozgrzewający i delikatnie piekący w język. Dla miłośników takich nietypowych połączeń kawa z chili będzie prawdziwym odkryciem i z pewnością zachwyci ich już po pierwszym łyku. Oczywiście, niezaprzeczalnym atutem tego aromatycznego napoju jest jego wyjątkowy smak, ale dodatek ostrej przyprawy wnosi do tego duetu znacznie więcej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Kawa z chili - jakie ma właściwości?

Chili to przyprawa o charakterystycznym pikantnym smaku. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości, przede wszystkim dzięki zawartej w niej kapsaicynie. Chili przyspiesza metabolizm, ponieważ stymuluje produkcję ciepła w organizmie. Dlatego osoby, które zwracają szczególną uwagę na swoją wagę, mogą cieszyć się z dodatkowych korzyści. Oczywiście, kilka filiżanek kawy nie usunie nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale może pośrednio wpłynąć na jej spalanie.

Filiżanka kawy z chili może również przyczynić się do poprawy odporności organizmu. Kapsaicyna ma podobne działanie do witamin A, C i E, dlatego osoby, które chcą wzmocnić swój układ immunologiczny, z pewnością docenią jej właściwości. Aktywne składniki zawarte w chili mają również właściwości bakteriobójcze. Kawa z dodatkiem kilku ostrych ziarenek może oczyścić drogi oddechowe.

Kawa z chili może również pomóc "złapać" trochę więcej endorfin, które są wyzwalane w organizmie po jej wypiciu. Dlatego jesienna chandra nie powinna przeszkodzić nikomu w pogodnym przeżywaniu dni, które są otulone wyjątkowym aromatem kawy i smakują wybornie. Co więcej, chili ma również pozytywny wpływ na układ naczyniowo-sercowy i wspiera układ pokarmowy.

Chili to pikantne, ale też zdrowe papryczki
Chili to pikantne, ale też zdrowe papryczki © Pixabay

Jak przygotować kawę z chili?

Na początku należy zaparzyć smaczne i aromatyczne espresso z ulubionych ziaren kawowca. Kolejne składniki to sproszkowane chili (szczypta, może dwie, wedle upodobań) oraz mleko - wystarczy tylko kilka kropel mleka, aby złagodzić ostry posmak kawy. Możesz również dodać imbir, cynamon lub ewentualnie odrobinę ulubionej czekolady.

Przed pierwszą filiżanką kawy z ostrym akcentem chili warto przyzwyczajać organizm do tego typu smaku. Nie każdy toleruje ostrą papryczkę i przetestowanie swojego organizmu to konieczność. Ten, kto na co dzień ma styczność z chili w swojej kuchni, może bez przeszkód rozpieszczać swoje kubki smakowe tym niebanalnym smakiem każdego dnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej