Dodaj do kawy zamiast cukru, a organizm ci podziękuje. Spala tłuszcz i poprawia nastrój
Ten duet to pogromca tłuszczu i wspaniały poprawiacz nastroju. Docenią go miłośnicy nietypowych połączeń, gdyż kawę z chili charakteryzuje intensywny smak. Dodaj szczyptę przyprawy do napoju, a nie pożałujesz.
18.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:38
Kiedy do kawy dodamy chili, otrzymamy napój o szczególnym charakterze - rozgrzewający i delikatnie piekący w język. Dla miłośników takich nietypowych połączeń kawa z chili będzie prawdziwym odkryciem i z pewnością zachwyci ich już po pierwszym łyku. Oczywiście, niezaprzeczalnym atutem tego aromatycznego napoju jest jego wyjątkowy smak, ale dodatek ostrej przyprawy wnosi do tego duetu znacznie więcej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa z chili - jakie ma właściwości?
Chili to przyprawa o charakterystycznym pikantnym smaku. Posiada wiele prozdrowotnych właściwości, przede wszystkim dzięki zawartej w niej kapsaicynie. Chili przyspiesza metabolizm, ponieważ stymuluje produkcję ciepła w organizmie. Dlatego osoby, które zwracają szczególną uwagę na swoją wagę, mogą cieszyć się z dodatkowych korzyści. Oczywiście, kilka filiżanek kawy nie usunie nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale może pośrednio wpłynąć na jej spalanie.
Filiżanka kawy z chili może również przyczynić się do poprawy odporności organizmu. Kapsaicyna ma podobne działanie do witamin A, C i E, dlatego osoby, które chcą wzmocnić swój układ immunologiczny, z pewnością docenią jej właściwości. Aktywne składniki zawarte w chili mają również właściwości bakteriobójcze. Kawa z dodatkiem kilku ostrych ziarenek może oczyścić drogi oddechowe.
Kawa z chili może również pomóc "złapać" trochę więcej endorfin, które są wyzwalane w organizmie po jej wypiciu. Dlatego jesienna chandra nie powinna przeszkodzić nikomu w pogodnym przeżywaniu dni, które są otulone wyjątkowym aromatem kawy i smakują wybornie. Co więcej, chili ma również pozytywny wpływ na układ naczyniowo-sercowy i wspiera układ pokarmowy.
Jak przygotować kawę z chili?
Na początku należy zaparzyć smaczne i aromatyczne espresso z ulubionych ziaren kawowca. Kolejne składniki to sproszkowane chili (szczypta, może dwie, wedle upodobań) oraz mleko - wystarczy tylko kilka kropel mleka, aby złagodzić ostry posmak kawy. Możesz również dodać imbir, cynamon lub ewentualnie odrobinę ulubionej czekolady.
Przed pierwszą filiżanką kawy z ostrym akcentem chili warto przyzwyczajać organizm do tego typu smaku. Nie każdy toleruje ostrą papryczkę i przetestowanie swojego organizmu to konieczność. Ten, kto na co dzień ma styczność z chili w swojej kuchni, może bez przeszkód rozpieszczać swoje kubki smakowe tym niebanalnym smakiem każdego dnia.