Jedz 8 łyżeczek dziennie. Tak pozbędziesz się wstydliwego problemu

Zawartością błonnika znacznie przewyższają siemię lniane. Niedoceniane a szalenie skuteczne nasiona babki płesznik to naturalne remedium na zaparcia. Ponadto są łatwo dostępne i niedrogie.

Babka płesznik pomoże zniwelować zaparciaBabka płesznik pomoże zniwelować zaparcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Babka płesznik (Plantago psyllium) należy do rodziny babkowatych i pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, Azji i Afryki. Jest naturalnym i skutecznym środkiem na poprawę pracy jelit i zapobieganie zaparciom. To jednak nie koniec, gdyż jej regularne spożywanie przynosi także inne korzyści dla zdrowia, takie jak obniżenie cholesterolu i glukozy, ochrona błony śluzowej jelit i zmniejszenie ryzyka nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Babka płesznik na zaparcia. Kto może stosować?

Nasiona babki płesznik bogate są w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na trawienie oraz prawidłowy rytm wypróżnień. Substancje zawarte w ziarnach babki płesznik pokrywają wyściółkę jelit śluzem, przyczyniając się tym samym się do poprawy konsystencji mas kałowych i ułatwiając ich przemieszczanie w kierunku odbytu. Babka płesznik działa też ochronnie na błonę śluzową jelit, łagodząc podrażnienia i zapalenia. Ponadto obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawiając profil lipidowy i zapobiegając cukrzycy.

Babka płesznik jest bezpiecznym i skutecznym środkiem na zaparcia, zarówno przewlekłe, jak i okresowe. Może być stosowana przez osoby w każdym wieku, w tym niemowlęta, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Babka płesznik pomaga także w leczeniu innych dolegliwości jelitowych: biegunki, zespołu jelita drażliwego, hemoroidów czy choroby wrzodowe.

Dlaczego warto jeść babę płesznik?
Dlaczego warto jeść babę płesznik? © Adobe Stock

Jak stosować babkę płesznik?

Chcąc skorzystać z właściwości babki płesznik, należy ją stosować zgodnie z zaleceniami. Najlepiej spożywać 8 łyżeczek nasion babki płesznik dziennie, podzielonych na 2-3 porcje. Nasiona należy zalać wodą (letnią) i odstawić na kilka minut, aby spęczniały. Następnie należy wypić całą zawartość szklanki, popijając dodatkową wodą. Bardzo ważne jest, aby podczas stosowania babki płesznik pić dużo płynów.

Nie należy przekraczać zalecanej dawki, ponieważ może to spowodować wzdęcia, bóle brzucha lub niedrożność jelit. Babka płesznik nie powinna być stosowana przez osoby z alergią na rośliny z rodziny babkowatych, z chorobami zapalnymi jelit, z niedrożnością przewodu pokarmowego lub z zaburzeniami połykania.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku