Miksuję kefir z dwoma sztukami i piję codziennie rano. To szybko rozwiązuje wstydliwy problem

Problem małej częstotliwości wypróżnień dotyczy 20-30 proc. Pomocy w walce z zaparciami szukamy wśród aptecznych specyfików, jednakże są inne, równie skuteczne rozwiązania. Domowe mikstury stworzone na bazie znanych i lubianych produktów pomogą ci uporać się ze wstydliwym problemem. A stosowane regularnie pozytywnie wpłyną na zdrowie jelit.

Koktajl z kilku składników na zaparciaKoktajl z kilku składników na zaparcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergey Chayko

Dzięki przeczyszczającym właściwościom mikstura ta powinna przynieść ulgę w przypadku zaparć. Natomiast regularne jej spożywanie (w umiarze) pozwoli poprawić rytm wypróżnień i pozytywnie odbije się na zdrowiu jelit. Pamiętaj jednak, że podczas stosowania takiego specyfiku niezbędne jest dostarczanie organizmowi co najmniej 2 l wody niegazowanej dziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Domowy sposób na zaparcia. Połącz te dwa składniki

Szklanka kefiru wypijana codziennie rano z dodatkiem suszonych śliwek powinna pomóc zwalczyć zaparcia i poprawić rytm wypróżnień. Kefir jest bogaty w probiotyki, m.in. bakterie kwasu mlekowego i drożdże, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Dzięki obecności peptydów mlecznych kefir wspomaga regulację poziomu cukru we krwi i hamowanie głodu. Stanowi też źródło białka i jest stosunkowo niskokaloryczny.

Śliwki suszone zawierają znaczną ilość błonnika niezbędnego dla zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego. Owoce te są również źródłem związków fenolowych spowalniających wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Ponadto pektyna (z rozpuszczalnego błonnika) wpływa na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko pojawienia się insulinooporności.

Suszona śliwka sprawdzi się w przypadku zaparć
Suszona śliwka sprawdzi się w przypadku zaparć © Pixabay

Ten koktajl podkręci twój metabolizm. Stosuj regularnie

Miksturę warto wzbogacić o dwa produkty, które sprzyjają zdrowiu jelit. To siemię lniane i otręby pszenne. Siemię lniane jest bogate w błonnik, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawia trawienie. Działa także jako prebiotyk - wspomaga zdrową florę bakteryjną w jelitach. Ponadto zawiera kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały, m.in. magnez, fosfor i witamina B1. Otręby pszenne zaś są jednym z najlepszych źródeł błonnika, zwłaszcza błonnika rozpuszczalnego.

Jak przygotować miksturę na zaparcia? 10 gramów siemienia lnianego zmiel i w takiej formie połącz z jedną szklanką (250 ml) kefiru. Do tego dodaj dwie namoczone suszone śliwki (z wodą) oraz 5 gramów otrębów pszennych. Zblenduj całość dokładnie. Koktajl pij codziennie rano przez przynajmniej dwa tygodnie lub do momentu, gdy odczujesz poprawę. Po 14 dniach możesz kontynuować picie koktajlu regularnie, albo korzystać z kuracji wtedy, gdy problem zaparć powróci.

Otręby pszenne to obowiązkowa pozycja w menu wszystkich dbających o sylwetkę i zdrowie
Otręby pszenne to obowiązkowa pozycja w menu wszystkich dbających o sylwetkę i zdrowie © Adobe Stock

Domowa mikstura na zaparcia. O tym pamiętaj

Warto wcześniej zwrócić uwagę na kilka kwestii. Siemię lniane w postaci zmielonej jest lepiej przyswajalne przez organizm człowieka, ale zmielić należy je tuż przed przyrządzeniem. Następnie zalewa się je ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i odstawia na 1,5 - 2 godziny. Dobroczynne właściwości lecznicze osiąga się poprzez spożywanie 10 g siemienia lnianego każdego dnia.

W przypadku otrębów pszennych nie powinno się jeść więcej niż 2-3 łyżki produktu dziennie (dawkowanego porcjami przez cały dzień). Kwestią szalenie istotną jest, by wraz z otrębami zwiększyć spożycie wody niegazowanej do 2 l dziennie - błonnik w nich zawarty pochłania z organizmu jej duże ilości.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba