PrzepisDietaMiksuję kefir z dwoma sztukami i piję codziennie rano. To szybko rozwiązuje wstydliwy problem

Miksuję kefir z dwoma sztukami i piję codziennie rano. To szybko rozwiązuje wstydliwy problem

Koktajl z kilku składników na zaparcia
Koktajl z kilku składników na zaparcia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergey Chayko
06.10.2023 20:08, aktualizacja: 06.10.2023 22:35

Problem małej częstotliwości wypróżnień dotyczy 20-30 proc. Pomocy w walce z zaparciami szukamy wśród aptecznych specyfików, jednakże są inne, równie skuteczne rozwiązania. Domowe mikstury stworzone na bazie znanych i lubianych produktów pomogą ci uporać się ze wstydliwym problemem. A stosowane regularnie pozytywnie wpłyną na zdrowie jelit.

Dzięki przeczyszczającym właściwościom mikstura ta powinna przynieść ulgę w przypadku zaparć. Natomiast regularne jej spożywanie (w umiarze) pozwoli poprawić rytm wypróżnień i pozytywnie odbije się na zdrowiu jelit. Pamiętaj jednak, że podczas stosowania takiego specyfiku niezbędne jest dostarczanie organizmowi co najmniej 2 l wody niegazowanej dziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sposób na zaparcia. Połącz te dwa składniki

Szklanka kefiru wypijana codziennie rano z dodatkiem suszonych śliwek powinna pomóc zwalczyć zaparcia i poprawić rytm wypróżnień. Kefir jest bogaty w probiotyki, m.in. bakterie kwasu mlekowego i drożdże, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Dzięki obecności peptydów mlecznych kefir wspomaga regulację poziomu cukru we krwi i hamowanie głodu. Stanowi też źródło białka i jest stosunkowo niskokaloryczny.

Śliwki suszone zawierają znaczną ilość błonnika niezbędnego dla zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego. Owoce te są również źródłem związków fenolowych spowalniających wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Ponadto pektyna (z rozpuszczalnego błonnika) wpływa na lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, a także obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko pojawienia się insulinooporności.

Suszona śliwka sprawdzi się w przypadku zaparć
Suszona śliwka sprawdzi się w przypadku zaparć© Pixabay

Ten koktajl podkręci twój metabolizm. Stosuj regularnie

Miksturę warto wzbogacić o dwa produkty, które sprzyjają zdrowiu jelit. To siemię lniane i otręby pszenne. Siemię lniane jest bogate w błonnik, zwłaszcza błonnik rozpuszczalny, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawia trawienie. Działa także jako prebiotyk - wspomaga zdrową florę bakteryjną w jelitach. Ponadto zawiera kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały, m.in. magnez, fosfor i witamina B1. Otręby pszenne zaś są jednym z najlepszych źródeł błonnika, zwłaszcza błonnika rozpuszczalnego.

Jak przygotować miksturę na zaparcia? 10 gramów siemienia lnianego zmiel i w takiej formie połącz z jedną szklanką (250 ml) kefiru. Do tego dodaj dwie namoczone suszone śliwki (z wodą) oraz 5 gramów otrębów pszennych. Zblenduj całość dokładnie. Koktajl pij codziennie rano przez przynajmniej dwa tygodnie lub do momentu, gdy odczujesz poprawę. Po 14 dniach możesz kontynuować picie koktajlu regularnie, albo korzystać z kuracji wtedy, gdy problem zaparć powróci.

Otręby pszenne to obowiązkowa pozycja w menu wszystkich dbających o sylwetkę i zdrowie
Otręby pszenne to obowiązkowa pozycja w menu wszystkich dbających o sylwetkę i zdrowie© Adobe Stock

Domowa mikstura na zaparcia. O tym pamiętaj

Warto wcześniej zwrócić uwagę na kilka kwestii. Siemię lniane w postaci zmielonej jest lepiej przyswajalne przez organizm człowieka, ale zmielić należy je tuż przed przyrządzeniem. Następnie zalewa się je ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i odstawia na 1,5 - 2 godziny. Dobroczynne właściwości lecznicze osiąga się poprzez spożywanie 10 g siemienia lnianego każdego dnia.

W przypadku otrębów pszennych nie powinno się jeść więcej niż 2-3 łyżki produktu dziennie (dawkowanego porcjami przez cały dzień). Kwestią szalenie istotną jest, by wraz z otrębami zwiększyć spożycie wody niegazowanej do 2 l dziennie - błonnik w nich zawarty pochłania z organizmu jej duże ilości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także