Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem

Pierogi z owocami to raczej domena letniej kuchni, ale jesienią wciąż możemy cieszyć się pysznymi sezonowymi owocami, które również świetnie nadają się do nadzienia. Całość dopełniam delikatnym serkiem, co sprawia, że pierogi są jeszcze smaczniejsze i bardziej kremowe.

Jesienne pierogi z gruszką i mascarponeJesienne pierogi z gruszką i mascarpone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | QuantumMuse

Pierogi na słodko zawsze zajmowały szczególne miejsce w moim sercu, zwłaszcza te łączące ser i owoce. Jesienią, kiedy sezon na wiele owoców dobiega końca, nie rezygnuję z moich ulubionych pierogów, tylko eksperymentuję, szukając najlepszych połączeń.

Do końca października trwa sezon na jedne z najsmaczniejszych owoców – gruszki, które w połączeniu z mascarpone tworzą pyszne, aksamitne nadzienie, idealne dla miłośników słodkich pierogów.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Pierogi z gruszką i mascarpone

Jeśli twoje ulubione pierogi to te na słodko, wersja z gruszką i mascarpone na pewno przypadnie ci do gustu. Połączenie delikatnie podsmażonego owocu z kremowym serkiem tworzy aksamitny, lekko słodki farsz, który doskonale współgra z miękkim, elastycznym ciastem.

Warto jednak zadbać, by gruszki nie były zbyt miękkie, a nadzienie niezbyt wilgotne – dzięki temu w środku pierogów znajdziesz zwartą masę, a nie niemal pustą przestrzeń wypełnioną sokiem, który wypłynął z owocu. Dużą rolę odgrywają też dodatki, czyli miód i cynamon. Ten drugi nadaje daniu przytulny, jesienny charakter, a miód pięknie podkreśla naturalną słodycz gruszek i delikatność mascarpone.

Przepis na pierogi z gruszką i mascarpone

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju.

Składniki na farsz:

  • 150 g gruszki,
  • 100 g sera mascarpone,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę i sól; następnie powoli wlewaj wrzątek, mieszając wszystko łyżką.
  2. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto ręką – rób to przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut, by odpoczęło.
  4. W międzyczasie obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód oraz pokrojoną gruszkę i smaż przez kilka minut, aż lekko zmięknie (nie powinna się rozpadać!).
  6. Następnie zdejmij owoce z ognia, przestudź, dodaj mascarpone, szczyptę soli, cynamon i dokładnie wymieszaj.
  7. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  8. Gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez 2-3 minuty.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥