Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem

Pierogi z owocami to raczej domena letniej kuchni, ale jesienią wciąż możemy cieszyć się pysznymi sezonowymi owocami, które również świetnie nadają się do nadzienia. Całość dopełniam delikatnym serkiem, co sprawia, że pierogi są jeszcze smaczniejsze i bardziej kremowe.

Jesienne pierogi z gruszką i mascarponeJesienne pierogi z gruszką i mascarpone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | QuantumMuse

Pierogi na słodko zawsze zajmowały szczególne miejsce w moim sercu, zwłaszcza te łączące ser i owoce. Jesienią, kiedy sezon na wiele owoców dobiega końca, nie rezygnuję z moich ulubionych pierogów, tylko eksperymentuję, szukając najlepszych połączeń.

Do końca października trwa sezon na jedne z najsmaczniejszych owoców – gruszki, które w połączeniu z mascarpone tworzą pyszne, aksamitne nadzienie, idealne dla miłośników słodkich pierogów.

Włoski deser zabajone. Zrobisz go w mgnieniu oka z zaledwie kilku składników

Pierogi z gruszką i mascarpone

Jeśli twoje ulubione pierogi to te na słodko, wersja z gruszką i mascarpone na pewno przypadnie ci do gustu. Połączenie delikatnie podsmażonego owocu z kremowym serkiem tworzy aksamitny, lekko słodki farsz, który doskonale współgra z miękkim, elastycznym ciastem.

Warto jednak zadbać, by gruszki nie były zbyt miękkie, a nadzienie niezbyt wilgotne – dzięki temu w środku pierogów znajdziesz zwartą masę, a nie niemal pustą przestrzeń wypełnioną sokiem, który wypłynął z owocu. Dużą rolę odgrywają też dodatki, czyli miód i cynamon. Ten drugi nadaje daniu przytulny, jesienny charakter, a miód pięknie podkreśla naturalną słodycz gruszek i delikatność mascarpone.

Przepis na pierogi z gruszką i mascarpone

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wrzątku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju.

Składniki na farsz:

  • 150 g gruszki,
  • 100 g sera mascarpone,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę i sól; następnie powoli wlewaj wrzątek, mieszając wszystko łyżką.
  2. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i zacznij wyrabiać ciasto ręką – rób to przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut, by odpoczęło.
  4. W międzyczasie obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód oraz pokrojoną gruszkę i smaż przez kilka minut, aż lekko zmięknie (nie powinna się rozpadać!).
  6. Następnie zdejmij owoce z ognia, przestudź, dodaj mascarpone, szczyptę soli, cynamon i dokładnie wymieszaj.
  7. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  8. Gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez 2-3 minuty.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron