Te pierogi to hit w Niemczech. Nigdy wcześniej nie jadłam tak wyrazistego i pełnego smaku farszu

Co prawda pierogi są dumą Polaków, ale to nie znaczy, że inne kraje nie mają się czym pochwalić. Nasi zachodni sąsiedzi mają swoją potrawę, która choć przypomina nasze pierogi, to jednak prezentuje się zupełnie inaczej.

Niemieckie pierogi w pysznym bulionieNiemieckie pierogi w pysznym bulionie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Neosmart

Maultaschen, zwane też "małymi oszustwami Pana Boga", to tradycyjne niemieckie pierożki, które powstały z potrzeby ukrycia mięsa podczas Wielkiego Postu. Mnisi z Ditzingen, tęskniąc za smakiem mięsa, postanowili schować je w cieście makaronowym, mając nadzieję, że Bóg tego nie zauważy.

Z tego pomysłu narodziły się pierogi, które do dziś są popularnym przysmakiem w Niemczech, znane jako pierogi z aromatycznym farszem z mięsa mielonego, szpinaku, bułki tartej i kilku dodatków.

Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie

Jak podawać niemieckie pierogi?

Dla niektórych zaskakujący może być sposób podania tych pierogów – podczas gdy w Polsce zwykle jemy je z masłem, cebulą lub skwarkami, w Niemczech popularne jest podawanie ich zanurzonych w bulionie.

Chociaż brzmi to nietypowo, nie jest to wyjątek, ponieważ podobnie serwuje się chińskie pierogi wonton czy ukraińskie wareniki. Maultaschen można też delikatnie podsmażyć lub zapiec z serem, co nada im nowy, ciekawy charakter.

Przepis na niemieckie pierogi

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 50 ml wody.

Składniki na farsz:

  • 200 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub cielęciny),
  • 100 g szpinaku świeżego,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 15 ml oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce dokładnie wymieszaj mąkę z solą. Następnie wbij jajka i stopniowo dodawaj wodę, zagniatając ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  2. Przykryj je folią lub ściereczką i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
  3. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez około minutę, aby wydobyć aromat.
  4. Dodaj mielone mięso, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smaż na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor i lekko się zarumieni.
  5. Umyj i odsącz szpinak, posiekaj go drobno, a następnie wymieszaj z mięsem oraz bułką tartą i jajkiem. Dopraw do smaku i dokładnie połącz składniki farszu.
  6. Rozwałkuj ciasto na cienki, duży prostokąt. Nakładaj porcje farszu w odstępach około 5 cm, przykryj drugim płatem ciasta, dokładnie zlep brzegi, aby farsz się nie wydostał, a następnie pokrój na pojedyncze kwadraty.
  7. Gotuj pierogi partiami w dużym garnku z osoloną wodą lub bulionem przez 10-15 minut, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
  8. Po ugotowaniu możesz je podać od razu lub dla dodatkowego smaku i chrupkości lekko podsmażyć na małej ilości oleju.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie