Spróbowałam tej zupy na niemieckim weselu. Jest jeszcze smaczniejsza niż rosół

Wydawało mi się, że nic nie przebije smaku niedzielnego rosołu z makaronem. Tak było — dopóki nie spróbowałam tej zupy na weselu w Dolnej Saksonii. Nazywa się hochzeitssuppe i mimo że na pierwszy rzut oka przypomina nasz bulion, jej smak i dodatki są zaskakujące. To jedna z najbardziej aromatycznych i wykwintnych zup, jakie można sobie wyobrazić.

HochzeitssuppeHochzeitssuppe to tradycyjna zupa weselna w Niemczech
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Hochzeitssuppe, czyli "zupa weselna", to klasyczne danie kuchni niemieckiej, które serwuje się podczas uroczystości ślubnych — najczęściej jako pierwsze danie podczas weselnego obiadu. Jej podstawą jest esencjonalny rosół z wołowiny, gotowany długo i powoli z warzywami, ale to dodatki czynią ją wyjątkową. Pojawiają się w niej m.in. szparagi, kluseczki z jajek, drobne pulpeciki z białej kiełbasy, a nawet groszek i świeże zioła. To danie ma w sobie wszystko: głębię smaku, wyrazistość i świąteczny charakter. Poniżej przepis inspirowany klasyką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół i potrawka

Przepis na Hochzeitssuppe

Hochzeitssuppe to doskonały przykład na to, jak klasyczny rosół może zyskać zupełnie nowy wymiar. Dzięki dodatkowi białej kiełbasy, kluseczek, szparagów i groszku zupa staje się bardziej wykwintna, sycąca i niebanalna.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • ⅔ kg mięsa wołowego do gotowania (np. mostek, pręga),
  • sól,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • ½ dużego pęczka włoszczyzny,
  • 1 jajko (rozmiar M),
  • 0,1 l mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 250 g białych szparagów (może być też 1 słoik),
  • 1 biała surowa kiełbasa (ok. 250 g),
  • 100 g mrożonego groszku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • ½ pęczka natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę opalam na sucho, mięso wkładam do dużego garnka z zimną wodą, dodaję cebulę, sól, ziarna pieprzu i włoszczyznę, gotuję na małym ogniu przez ok. 2 godziny, następnie odcedzam bulion.
  2. Z jajka, mleka i gałki muszkatołowej przygotowuję ciasto na kluseczki i gotuję je w osolonej wodzie.
  3. Szparagi obieram, kroję i gotuję osobno do miękkości. Kiełbasę obieram z osłonki i formuję drobne kuleczki, które wrzucam do gorącego bulionu razem z groszkiem.
  4. Na końcu dodaję kluseczki, szparagi i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.

Tradycja i smak — dlaczego Hochzeitssuppe to wyjątkowe danie?

Hochzeitssuppe to coś więcej niż tylko zupa – to symbol wspólnoty i celebracji. W Niemczech danie to ma długą historię, szczególnie w północnych landach, gdzie obowiązkowo pojawia się na weselnych stołach. Jej bogactwo składników symbolizuje obfitość i dobrobyt na nowej drodze życia. Co ciekawe, regionalne warianty mogą zawierać różne dodatki — od kluseczek z wątróbki po kawałki mięsa drobiowego. Niezmienna pozostaje tylko jedna rzecz: musi smakować tak dobrze, że każdy poprosi o dokładkę.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają