Najszybszy przepis na szparagi po polsku. W sezonie robię je niemal codziennie

Szparagi już na dobre zagościły w moim wiosennym menu. Są zdecydowanie w pierwszej trójce ulubionych warzyw i w sezonie mogę jeść je niemal codziennie. Po wielu eksperymentach stwierdzam, że w połączeniu z jajkiem są najsmaczniejsze.

Szparagi i jajka to bardzo udana paraSzparagi i jajka to bardzo udana para
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Mazyarkina
Dorota Gepert

Szparagi są bardzo delikatne w smaku, dlatego łatwo je skomponować z różnym dodatkami. Szynka parmeńska, boczek, szynka, a także sery, warzywa, zioła to dopiero początek listy. Pyszne są też z truskawkami. Jednak jedno z najstarszych, klasycznych połączeń to szparagi z jajkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Szparagi i jajka to duet idealny

O tym, że szparagi i jajka to udana para nikogo nie trzeba przekonywać. Można je podawać na różne sposoby, np. drobno pokrojone szparagi dorzucić do jajecznicy. Doskonale smakują także z jajkiem sadzonym czy jajkiem w koszulce. W takich zestawieniach na pewno wszyscy je znają. Jednak jest jeszcze prostszy sposób na szparagi, które nazywane są "po polsku". Chodzi o proste połączenie tych warzyw z jajkami gotowanymi na twardo.

Spora dawka witamin i nie tylko

Duet jajek ze szparagami jest nie tylko pyszny. Spotykają się wtedy na talerzu dwa bardzo wartościowe produkty. Oba są bogate w witaminy. Dodatkowo szparagi są źródłem błonnika, co wspomaga trawienie. Mają również właściwości moczopędne, co ułatwia naturalne usuwanie nadmiaru soli i płynów z organizmu.

Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi, a obecność przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E, chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia. Warto dodać, że są niskokaloryczne.

Szparagi po polsku

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2-3 łyżeczki masła,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • odrobina soli i cukru,
  • oliwa z oliwek do smaku (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • koperek lub szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi opłucz i odłam lub odkrój zdrewniałe końce. Cienkich szparagów nie potrzeba obierać.
  2. Gotuj je przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Możesz je także ugrillować na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.
  3. Jajka obierz i drobno posiekaj.
  4. Masło rozpuść na patelni.
  5. Szparagi wyłóż na talerz. Polej je masłem i posyp drobno posiekanym jajkiem.
  6. Całość udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy