Najszybszy przepis na szparagi po polsku. W sezonie robię je niemal codziennie

Szparagi już na dobre zagościły w moim wiosennym menu. Są zdecydowanie w pierwszej trójce ulubionych warzyw i w sezonie mogę jeść je niemal codziennie. Po wielu eksperymentach stwierdzam, że w połączeniu z jajkiem są najsmaczniejsze.

Szparagi i jajka to bardzo udana paraSzparagi i jajka to bardzo udana para
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Mazyarkina
Dorota Gepert

Szparagi są bardzo delikatne w smaku, dlatego łatwo je skomponować z różnym dodatkami. Szynka parmeńska, boczek, szynka, a także sery, warzywa, zioła to dopiero początek listy. Pyszne są też z truskawkami. Jednak jedno z najstarszych, klasycznych połączeń to szparagi z jajkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Szparagi i jajka to duet idealny

O tym, że szparagi i jajka to udana para nikogo nie trzeba przekonywać. Można je podawać na różne sposoby, np. drobno pokrojone szparagi dorzucić do jajecznicy. Doskonale smakują także z jajkiem sadzonym czy jajkiem w koszulce. W takich zestawieniach na pewno wszyscy je znają. Jednak jest jeszcze prostszy sposób na szparagi, które nazywane są "po polsku". Chodzi o proste połączenie tych warzyw z jajkami gotowanymi na twardo.

Spora dawka witamin i nie tylko

Duet jajek ze szparagami jest nie tylko pyszny. Spotykają się wtedy na talerzu dwa bardzo wartościowe produkty. Oba są bogate w witaminy. Dodatkowo szparagi są źródłem błonnika, co wspomaga trawienie. Mają również właściwości moczopędne, co ułatwia naturalne usuwanie nadmiaru soli i płynów z organizmu.

Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi, a obecność przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E, chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia. Warto dodać, że są niskokaloryczne.

Szparagi po polsku

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2-3 łyżeczki masła,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • odrobina soli i cukru,
  • oliwa z oliwek do smaku (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • koperek lub szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi opłucz i odłam lub odkrój zdrewniałe końce. Cienkich szparagów nie potrzeba obierać.
  2. Gotuj je przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Możesz je także ugrillować na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.
  3. Jajka obierz i drobno posiekaj.
  4. Masło rozpuść na patelni.
  5. Szparagi wyłóż na talerz. Polej je masłem i posyp drobno posiekanym jajkiem.
  6. Całość udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯