Najszybszy przepis na szparagi po polsku. W sezonie robię je niemal codziennie
Szparagi już na dobre zagościły w moim wiosennym menu. Są zdecydowanie w pierwszej trójce ulubionych warzyw i w sezonie mogę jeść je niemal codziennie. Po wielu eksperymentach stwierdzam, że w połączeniu z jajkiem są najsmaczniejsze.
Szparagi są bardzo delikatne w smaku, dlatego łatwo je skomponować z różnym dodatkami. Szynka parmeńska, boczek, szynka, a także sery, warzywa, zioła to dopiero początek listy. Pyszne są też z truskawkami. Jednak jedno z najstarszych, klasycznych połączeń to szparagi z jajkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Szparagi i jajka to duet idealny
O tym, że szparagi i jajka to udana para nikogo nie trzeba przekonywać. Można je podawać na różne sposoby, np. drobno pokrojone szparagi dorzucić do jajecznicy. Doskonale smakują także z jajkiem sadzonym czy jajkiem w koszulce. W takich zestawieniach na pewno wszyscy je znają. Jednak jest jeszcze prostszy sposób na szparagi, które nazywane są "po polsku". Chodzi o proste połączenie tych warzyw z jajkami gotowanymi na twardo.
Spora dawka witamin i nie tylko
Duet jajek ze szparagami jest nie tylko pyszny. Spotykają się wtedy na talerzu dwa bardzo wartościowe produkty. Oba są bogate w witaminy. Dodatkowo szparagi są źródłem błonnika, co wspomaga trawienie. Mają również właściwości moczopędne, co ułatwia naturalne usuwanie nadmiaru soli i płynów z organizmu.
Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi, a obecność przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E, chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia. Warto dodać, że są niskokaloryczne.
Szparagi po polsku
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 2-3 łyżeczki masła,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- odrobina soli i cukru,
- oliwa z oliwek do smaku (opcjonalnie),
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- koperek lub szczypiorek do podania.
Sposób przygotowania:
- Szparagi opłucz i odłam lub odkrój zdrewniałe końce. Cienkich szparagów nie potrzeba obierać.
- Gotuj je przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Możesz je także ugrillować na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.
- Jajka obierz i drobno posiekaj.
- Masło rozpuść na patelni.
- Szparagi wyłóż na talerz. Polej je masłem i posyp drobno posiekanym jajkiem.
- Całość udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.