Najszybszy przepis na szparagi po polsku. W sezonie robię je niemal codziennie

Szparagi już na dobre zagościły w moim wiosennym menu. Są zdecydowanie w pierwszej trójce ulubionych warzyw i w sezonie mogę jeść je niemal codziennie. Po wielu eksperymentach stwierdzam, że w połączeniu z jajkiem są najsmaczniejsze.

Szparagi i jajka to bardzo udana paraSzparagi i jajka to bardzo udana para
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Mazyarkina
Dorota Gepert

Szparagi są bardzo delikatne w smaku, dlatego łatwo je skomponować z różnym dodatkami. Szynka parmeńska, boczek, szynka, a także sery, warzywa, zioła to dopiero początek listy. Pyszne są też z truskawkami. Jednak jedno z najstarszych, klasycznych połączeń to szparagi z jajkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Szparagi i jajka to duet idealny

O tym, że szparagi i jajka to udana para nikogo nie trzeba przekonywać. Można je podawać na różne sposoby, np. drobno pokrojone szparagi dorzucić do jajecznicy. Doskonale smakują także z jajkiem sadzonym czy jajkiem w koszulce. W takich zestawieniach na pewno wszyscy je znają. Jednak jest jeszcze prostszy sposób na szparagi, które nazywane są "po polsku". Chodzi o proste połączenie tych warzyw z jajkami gotowanymi na twardo.

Spora dawka witamin i nie tylko

Duet jajek ze szparagami jest nie tylko pyszny. Spotykają się wtedy na talerzu dwa bardzo wartościowe produkty. Oba są bogate w witaminy. Dodatkowo szparagi są źródłem błonnika, co wspomaga trawienie. Mają również właściwości moczopędne, co ułatwia naturalne usuwanie nadmiaru soli i płynów z organizmu.

Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi, a obecność przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E, chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia. Warto dodać, że są niskokaloryczne.

Szparagi po polsku

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2-3 łyżeczki masła,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • odrobina soli i cukru,
  • oliwa z oliwek do smaku (opcjonalnie),
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • koperek lub szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi opłucz i odłam lub odkrój zdrewniałe końce. Cienkich szparagów nie potrzeba obierać.
  2. Gotuj je przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Możesz je także ugrillować na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku.
  3. Jajka obierz i drobno posiekaj.
  4. Masło rozpuść na patelni.
  5. Szparagi wyłóż na talerz. Polej je masłem i posyp drobno posiekanym jajkiem.
  6. Całość udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką