Ekspresowe szparagi bez blanszowania w lodowatej wodzie. Wystarczy ci patelnia

Sezon na polskie szparagi już trwa, a to najwyższa pora, żeby podać je na śniadanie, obiad lub kolacje. Żeby zrobić je szybko, ale przede wszystkim smacznie, wystarczy dodać trzy składniki. A wszystko bez konieczności gotowania, a następnie blanszowania.

Kawałki zielonych szparagów podaj prosto z patelniKawałki zielonych szparagów podaj prosto z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Szparagi nie są dostępne w supermarketach przez cały rok, sezon trwa dość krótko, bo od kwietnia do maksymalnie połowy czerwca. Warto sprawdzać miejsce pochodzenia, bo w dyskontach nie brakuje warzyw importowanych z Meksyku czy Chile. Warto je jeść, ponieważ są bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminę K i inne niezbędne składniki odżywcze, a przy tym mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. A jak je zrobić najprościej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Prosty sposób na szparagi

Szefowa kuchni Shayma Saadat na łamach "Simply Recipes" radzi, aby zrezygnować z blanszowania i zamiast tego podsmażyć szparagi.

- Moja metoda parowania i smażenia jest znacznie prostsza i wymaga tylko jednej patelni. Najpierw szybko podsmażamy pokrojone szparagi, aby je zmiękczyć, a następnie dodajemy odrobinę wody, aby stworzyć parę, która gotuje szparagi. Szparagi pozostają chrupiące, delikatne i żywe bez potrzeby blanszowania - wyjaśnia kucharka.

Czy to faktycznie może działać? W przypadku młodych, delikatnych i dość cienkich zielonych szparagów jak najbardziej taki sposób się sprawdzi. Pojedyncze sztuki nie wymagają długiego gotowania i można je jeść lekko al dente. Taka wersja "na ząb" będzie doskonała w sałatkach na bazie kaszy, ale też jako dodatek do drugiego dania.

Przepis na szparagi z masłem czosnkowym i sosem sojowym

Chrupiące, smakowite zielone szparagi nie potrzebują wielu dodatków. Czosnek, sos sojowy i masło absolutnie zrobią tu robotę.

Składniki:

  • 450 g świeżych szparagów,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Pokrój łodygi na kawałki o długości ok. 2-3 centymetry, pozostawiając końcówki w całości i oddzielając je od łodyg.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż, mieszając, aż zacznie pachnieć, ale nie zbrązowieje, przez około 30 sekund.
  3. Dodaj łodygi szparagów, ale nie końcówki, i smaż, mieszając od czasu do czasu. Gotuj łodygi przez około dwie minuty, aż staną się jasnozielone i lekko zmiękną, ale będą jędrne.
  4. Teraz dodaj końcówki szparagów i wodę, przykryj patelnię pokrywką i pozwól warzywom parować przez dwie minuty, aż staną się żywe i chrupiące.
  5. Zdejmij pokrywkę i sprawdź szparagi widelcem. Powinny być łatwe do przebicia, ale nadal jędrne, niepapkowate. Jeśli są jeszcze twarde, przykryj i paruj przez kolejne 30 sekund.
  6. Po ugotowaniu dodaj masło i sos sojowy, wymieszaj wszystko, aż szparagi będą lśniące i dobrze pokryte.
  7. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą przed podaniem.

Przechowuj resztki w szczelnym pojemniku w lodówce do pięciu dni. Aby podgrzać szparagi, podgrzewaj je na patelni na średnim ogniu, aż będą ciepłe.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki