Jak dokładnie szparagi wpływają na organizm? Jemy, a nie mamy świadomości
Sezon na szparagi trwa krótko i tylko przez kilka dni w roku zielone lub białe pęczki są w dobrej cenie. Wiele osób zachwyca się ich smakiem bez względu na właściwości zdrowotne. Dobrze wiedzieć, że spożywanie szparagów nie jest obojętne dla organizmu.
Z końcem kwietnia w sklepach i na targach pojawia się coraz więcej szparagów, które kuszą fantazyjnym wyglądem. Do wyboru mamy zielone, białe lub fioletowe. Ja najchętniej wybieram zielone, ponieważ nie wymagają skomplikowane obróbki. Świeże łodygi są praktycznie pozbawione łyka – trzeba jedynie odłamać zdrewniałe końcówki i już można je gotować, grillować, zapiekać lub smażyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Wartości odżywcze szparagów
Szparagi są skarbnicą witamin i minerałów. Dzięki zawartości potasu regulują ciśnienie krwi i zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie. Zawierają cynk, który poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także kwas foliowy i witaminę B6 – dzięki nim pomagają obniżać poziom homocysteiny, co jest korzystne dla serca.
Pyszne łodygi są polecane przez dietetyków dla kobiet w ciąży ze względu na kwas foliowy, który wspiera rozwój płodu. Co więcej, zawarta w nich witamina C dba o układ odpornościowy, a witamina E i beta-karoten działają antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.
Szparagi są również źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom, co sprzyja zdrowemu trawieniu. Ponadto działają moczopędnie, pomagając w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Kto powinien uważać na zielone łodygi?
Ze względu na wysoką zawartość szczawianów szparagi nie są polecane dla osób chorujących na kamicę nerkową. Ostrożność powinny zachować również osoby chorujące na dnę moczanową.
Niektórym przeszkadza charakterystyczny zapach moczu pojawiający się po zjedzeniu szparagów, który wynika z przetwarzania związków siarki. Nie są one szkodliwe dla organizmu, więc nie ma potrzeby się tym przejmować.
Przepis na szparagi z pieczarkami w białym sosie
Z poniższych proporcji przygotujesz pyszną kolację dla 2 osób.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- odrobina soku z cytryny,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g parmezanu (lub innego twardego sera, np. grana padano),
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Odłam twarde końcówki szparagów, opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i łyżką masła. Podsmaż szparagi przez ok. 4-5 minut, aż będą lekko przyrumienione, ale nadal jędrne.
- W tym czasie przygotuj pieczarki – oczyść je i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny i smaż razem ze szparagami przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- W małym rondelku podgrzej śmietankę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj 3/4 sera startego na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj, aż się rozpuści i sos lekko zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Na talerzu ułóż szparagi z pieczarkami, polej sosem i posyp pozostałą porcją startego parmezanu.