To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik

Marzysz o domowym cieście, ale nie masz czasu? Ten przepis to wybawienie! To najprostsze ciasto cynamonowe na maślance, które dosłownie przygotowujesz widelcem. Mieszasz suche z mokrymi, a resztę robi piekarnik.

Najprostsze ciasto cynamonoweNajprostsze ciasto cynamonowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podczas pieczenia w całym domu roznosi się intensywny zapach cynamonu – tego przyprawowego klasyka, który kojarzy się z domowym ciepłem, szarlotką i zimowymi wieczorami. Właśnie dlatego to ciasto sprawdzi się nie tylko jesienią, ale i przez cały rok, bo ma w sobie coś uspokajającego i przytulnego.

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jak przygotować ciasto cynamonowe krok po kroku?

Aby przygotować to proste ciasto cynamonowe, potrzebujesz kilku składników, które z pewnością masz już w kuchni.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • ¾ szkl. drobnego cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 1 szkl. maślanki,
  • ½ szkl. oleju.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i cynamon.
  2. W drugiej połącz składniki mokre, czyli jajka, olej i maślankę.
  3. Wlej mokre do suchych i zamieszaj tylko do połączenia składników (nie za długo!).
  4. Gęste ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posyp z wierzchu cynamonem i piecz w 180°C przez około 50 minut.

Choć podstawowy przepis na ciasto cynamonowe jest genialny w swojej prostocie, czasem warto dodać do niego nieco urozmaicenia. Ciasto cynamonowe na maślance jest idealną bazą do eksperymentów, ponieważ dzięki swojej wilgotności dobrze znosi dodatki, które mogłyby wysuszyć inne wypieki. Ja często dodaję garść orzechów lub bakalii, a na wierzch robię cytrynowy lukier.

Wybrane dla Ciebie
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Ta zapomniana polska zupa to skarb dla zdrowia. Wzmacnia jelita i oczyszcza organizm
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo