To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik

Marzysz o domowym cieście, ale nie masz czasu? Ten przepis to wybawienie! To najprostsze ciasto cynamonowe na maślance, które dosłownie przygotowujesz widelcem. Mieszasz suche z mokrymi, a resztę robi piekarnik.

Najprostsze ciasto cynamonoweNajprostsze ciasto cynamonowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podczas pieczenia w całym domu roznosi się intensywny zapach cynamonu – tego przyprawowego klasyka, który kojarzy się z domowym ciepłem, szarlotką i zimowymi wieczorami. Właśnie dlatego to ciasto sprawdzi się nie tylko jesienią, ale i przez cały rok, bo ma w sobie coś uspokajającego i przytulnego.

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jak przygotować ciasto cynamonowe krok po kroku?

Aby przygotować to proste ciasto cynamonowe, potrzebujesz kilku składników, które z pewnością masz już w kuchni.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • ¾ szkl. drobnego cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka,
  • 1 szkl. maślanki,
  • ½ szkl. oleju.

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i cynamon.
  2. W drugiej połącz składniki mokre, czyli jajka, olej i maślankę.
  3. Wlej mokre do suchych i zamieszaj tylko do połączenia składników (nie za długo!).
  4. Gęste ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posyp z wierzchu cynamonem i piecz w 180°C przez około 50 minut.

Choć podstawowy przepis na ciasto cynamonowe jest genialny w swojej prostocie, czasem warto dodać do niego nieco urozmaicenia. Ciasto cynamonowe na maślance jest idealną bazą do eksperymentów, ponieważ dzięki swojej wilgotności dobrze znosi dodatki, które mogłyby wysuszyć inne wypieki. Ja często dodaję garść orzechów lub bakalii, a na wierzch robię cytrynowy lukier.

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇