Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit

Śniadanie często uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, a jego odpowiednie skomponowanie ma duże znaczenie dla zdrowia i dobrego startu w nowy dzień. Ten mus nie tylko wspiera pracę jelit, ale też jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanieZamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli szukasz zdrowego i lekkiego śniadania, które skutecznie zastąpi owsiankę, mus z suszonych śliwek to strzał w dziesiątkę. To prawdziwy ratunek dla jelit, ponieważ działa łagodząco na układ trawienny, wspiera metabolizm i zapewnia uczucie sytości na długo. Dzięki zawartości błonnika i naturalnego sorbitolu, śliwki pomagają w walce z zaparciami i uczuciem ciężkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie łakocie piekę w domu. Posypka cukrowa to początek przyjemności

Badania nad suszonymi śliwkami

Już 80 g suszonych śliwek dziennie to dawka, która wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego – i nie są to tylko domowe obserwacje. Potwierdziło to badanie przeprowadzone na King's College London, w którym wzięło udział 120 zdrowych osób.

Uczestnicy spożywający codziennie 80-120 g suszonych śliwek przez 4 tygodnie zauważyli wyraźną poprawę trawienia bez wpływu na masę ciała. Regularne jedzenie tych bakalii wspiera także wzrost dobrych bakterii w jelitach, co dodatkowo poprawia odporność i pracę całego układu pokarmowego. Śliwki zawierają aż siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce, dlatego działają skutecznie już po krótkim czasie stosowania.

Dla kogo mus z suszonych śliwek będzie idealny?

To śniadanie jest szczególnie dobrym wyborem dla osób starszych, z wolniejszą perystaltyką, ale też u wszystkich, którym zależy na tym, aby poprawić komfort trawienny i dodać sobie energii bez uczucia ciężkości.

Mus nie zawiera cukru, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi – dlatego świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska również na diecie odchudzającej. Oczywiście nie każdy powinien go tak chętnie jeść. Osoby z cukrzycą oraz zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny uważać na suszone śliwki, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Przepis na mus z suszonych śliwek

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 10 g orzechów włoskich,
  • 5 g płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz dokładnie suszone śliwki pod bieżącą wodą. Przełóż je do miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (najlepiej zostaw na całą noc).
  2. Następnie zblenduj je razem z wodą na gładki mus oraz dodaj kefir i cynamon.
  3. Dokładnie wymieszaj, przełóż do miski i posyp orzechami oraz płatkami migdałów lub ulubionymi dodatkami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce