Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Śniadanie często uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, a jego odpowiednie skomponowanie ma duże znaczenie dla zdrowia i dobrego startu w nowy dzień. Ten mus nie tylko wspiera pracę jelit, ale też jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Jeśli szukasz zdrowego i lekkiego śniadania, które skutecznie zastąpi owsiankę, mus z suszonych śliwek to strzał w dziesiątkę. To prawdziwy ratunek dla jelit, ponieważ działa łagodząco na układ trawienny, wspiera metabolizm i zapewnia uczucie sytości na długo. Dzięki zawartości błonnika i naturalnego sorbitolu, śliwki pomagają w walce z zaparciami i uczuciem ciężkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierskie łakocie piekę w domu. Posypka cukrowa to początek przyjemności
Badania nad suszonymi śliwkami
Już 80 g suszonych śliwek dziennie to dawka, która wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego – i nie są to tylko domowe obserwacje. Potwierdziło to badanie przeprowadzone na King's College London, w którym wzięło udział 120 zdrowych osób.
Uczestnicy spożywający codziennie 80-120 g suszonych śliwek przez 4 tygodnie zauważyli wyraźną poprawę trawienia bez wpływu na masę ciała. Regularne jedzenie tych bakalii wspiera także wzrost dobrych bakterii w jelitach, co dodatkowo poprawia odporność i pracę całego układu pokarmowego. Śliwki zawierają aż siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce, dlatego działają skutecznie już po krótkim czasie stosowania.
Dla kogo mus z suszonych śliwek będzie idealny?
To śniadanie jest szczególnie dobrym wyborem dla osób starszych, z wolniejszą perystaltyką, ale też u wszystkich, którym zależy na tym, aby poprawić komfort trawienny i dodać sobie energii bez uczucia ciężkości.
Mus nie zawiera cukru, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi – dlatego świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska również na diecie odchudzającej. Oczywiście nie każdy powinien go tak chętnie jeść. Osoby z cukrzycą oraz zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny uważać na suszone śliwki, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.
Przepis na mus z suszonych śliwek
Składniki:
- 200 g suszonych śliwek,
- 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 100 ml ciepłej wody,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 10 g orzechów włoskich,
- 5 g płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
- Opłucz dokładnie suszone śliwki pod bieżącą wodą. Przełóż je do miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (najlepiej zostaw na całą noc).
- Następnie zblenduj je razem z wodą na gładki mus oraz dodaj kefir i cynamon.
- Dokładnie wymieszaj, przełóż do miski i posyp orzechami oraz płatkami migdałów lub ulubionymi dodatkami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.