Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit

Śniadanie często uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, a jego odpowiednie skomponowanie ma duże znaczenie dla zdrowia i dobrego startu w nowy dzień. Ten mus nie tylko wspiera pracę jelit, ale też jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanieZamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli szukasz zdrowego i lekkiego śniadania, które skutecznie zastąpi owsiankę, mus z suszonych śliwek to strzał w dziesiątkę. To prawdziwy ratunek dla jelit, ponieważ działa łagodząco na układ trawienny, wspiera metabolizm i zapewnia uczucie sytości na długo. Dzięki zawartości błonnika i naturalnego sorbitolu, śliwki pomagają w walce z zaparciami i uczuciem ciężkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie łakocie piekę w domu. Posypka cukrowa to początek przyjemności

Badania nad suszonymi śliwkami

Już 80 g suszonych śliwek dziennie to dawka, która wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego – i nie są to tylko domowe obserwacje. Potwierdziło to badanie przeprowadzone na King's College London, w którym wzięło udział 120 zdrowych osób.

Uczestnicy spożywający codziennie 80-120 g suszonych śliwek przez 4 tygodnie zauważyli wyraźną poprawę trawienia bez wpływu na masę ciała. Regularne jedzenie tych bakalii wspiera także wzrost dobrych bakterii w jelitach, co dodatkowo poprawia odporność i pracę całego układu pokarmowego. Śliwki zawierają aż siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce, dlatego działają skutecznie już po krótkim czasie stosowania.

Dla kogo mus z suszonych śliwek będzie idealny?

To śniadanie jest szczególnie dobrym wyborem dla osób starszych, z wolniejszą perystaltyką, ale też u wszystkich, którym zależy na tym, aby poprawić komfort trawienny i dodać sobie energii bez uczucia ciężkości.

Mus nie zawiera cukru, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi – dlatego świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska również na diecie odchudzającej. Oczywiście nie każdy powinien go tak chętnie jeść. Osoby z cukrzycą oraz zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny uważać na suszone śliwki, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Przepis na mus z suszonych śliwek

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek,
  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 10 g orzechów włoskich,
  • 5 g płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz dokładnie suszone śliwki pod bieżącą wodą. Przełóż je do miseczki, zalej ciepłą wodą i odstaw na minimum godzinę (najlepiej zostaw na całą noc).
  2. Następnie zblenduj je razem z wodą na gładki mus oraz dodaj kefir i cynamon.
  3. Dokładnie wymieszaj, przełóż do miski i posyp orzechami oraz płatkami migdałów lub ulubionymi dodatkami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟