Jedz codziennie sześć suszonych śliwek. Zdziwisz się, jak poprawią twoje samopoczucie

Suszone śliwki to smaczne i zdrowe owoce, które powinno się uwzględnić w codziennej diecie. Wystarczy zjeść sześć śliwek dziennie, by poczuć ich prozdrowotne działanie. Są bogate w błonnik, zawierają witaminy i minerały oraz przeciwutleniacze, a także regulują pracę krwi. Suszona śliwka to owoc o intensywnym smaku i aromacie, który cieszy się popularnością tak naprawdę na całym świecie. Warto więc szczególnie zainteresować się tym owocem.

ObrazekŚliwki suszone - Pyszności; Foto Freepik, dashu83

Suszone śliwki są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, które przyczyniają się do poprawy zdrowia i samopoczucia. Przede wszystkim to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik pomaga w utrzymaniu regularnej pracy jelit oraz zapobiega zaparciom, co korzystanie wpływa na trawienie. Ponadto, błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Na co pomagają suszone śliwki?

Suszone śliwki są kaloryczne. Najzdrowiej jeść kilka sztuk dziennie, nawet w trakcie diety odchudzającej. Sześć sztuk śliwki suszonej dostarczy organizmowi ok. 100 kcal i może zdziałać cuda dla organizmu. Suszona śliwka jest bogata w witaminy i minerały, takie jak: potas, żelazo i witamina K. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi, a witamina K jest ważna dla prawidłowego jej krzepnięcia. Żelazo natomiast jest nieodzowne przy produkcji czerwonych krwinek.

Suszona śliwka jest bogatym źródłem witamin z grupy B, takich jak: B1, B2, B3 i B6, które odgrywają ważną rolę w procesach metabolicznych organizmu. Oprócz tego suszone śliwki zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i zmniejszą ryzyko chorób serca i nowotworów. Warto również wspomnieć o obecności takich minerałów, jak: miedź, magnez i fosfor, które wpływają na wiele procesów zachodzących w organizmie, w tym na pracę mięśni, układu krwionośnego i nerwowego.

Obrazek
Suszone śliwki - Pyszności ; Foto: Canva.com

Suszone śliwki w kuchni. Do jakich potraw je dodawać?

Suszone śliwki to wszechstronny składnik kulinarny. Często używa się ich do wzbogacania smaku potraw mięsnych, takich jak gulasz, duszone mięso, karkówka czy pieczeń. Można je dodać na początku gotowania lub w trakcie, w zależności od preferencji. Doskonale sprawdzą się również jako składnik deserów, takich jak ciasta, babki, tarty, crumble czy owsianki. Dodaj je do ciasta lub jako dodatek na wierzch. Suszone śliwki możesz również dorzucić do sałatek z liści zielonej sałaty lub sałatek z kaszy, ryżu, makaronu. Owoce te dodadzą potrawie słodkości i urozmaicą jej smak.

Zobacz także nasz przepis na schab ze śliwką. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"