Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson

Mimo niezbyt apetycznie brzmiącej nazwy to ciasto okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnego popołudnia - szczególnie jeśli chcesz zobaczyć zdziwione miny bliskich, gdy oznajmisz, że zaraz do kawy podasz... salceson.

Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkamiZamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002

Gdy słyszymy hasło "ciasto z jabłkami", od razu przychodzi nam na myśl szarlotka. W tym przepisie są one jedynie dodatkiem, który uzupełnia całość i tworzy kontrast do kakaowego ciasta. Choć to połączenie nie jest zbyt popularne, a jabłka wydają się mniej efektowne niż orzechy czy posiekana gorzka czekolada, warto zaufać i spróbować tego prostego przepisu.

Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków

Ciasto salceson

Nazwa nie brzmi jak najbardziej apetyczny wypiek na świecie, ale nie zrażaj się tym. Odnosi się ona tylko do wyglądu ciasta i nie ma nic wspólnego ani z jego smakiem, ani z konsystencją. Po prostu ma charakterystyczne plamki przypominające plasterki krwistego salcesonu. Aby osiągnąć ten efekt, trzeba pokroić jabłka na małe kawałki, co dodatkowo sprawia, że nie będą twarde, a jedzenie ciasta stanie się znacznie przyjemniejsze.

Przepis na ciasto z jabłkami o nazwie salceson

Proporcje na foremkę o wymiarach około 25 x 10 cm.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml oleju,
  • 180 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij i ubij razem z cukrem na puszystą, jasną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. W osobnej misce przesiej mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
  3. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do ubitych jajek, delikatnie mieszając.
  4. Gdy masa stanie się jednolita, wlej powoli olej, cały czas delikatnie mieszając.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  6. Następnie wmieszaj je do ciasta, rozprowadzając równomiernie.
  7. Foremkę natłuść i lekko oprócz mąką, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę.
  8. Wyrównaj powierzchnię łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusz.
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇