Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson

Mimo niezbyt apetycznie brzmiącej nazwy to ciasto okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnego popołudnia - szczególnie jeśli chcesz zobaczyć zdziwione miny bliskich, gdy oznajmisz, że zaraz do kawy podasz... salceson.

Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkamiZamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002

Gdy słyszymy hasło "ciasto z jabłkami", od razu przychodzi nam na myśl szarlotka. W tym przepisie są one jedynie dodatkiem, który uzupełnia całość i tworzy kontrast do kakaowego ciasta. Choć to połączenie nie jest zbyt popularne, a jabłka wydają się mniej efektowne niż orzechy czy posiekana gorzka czekolada, warto zaufać i spróbować tego prostego przepisu.

Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków

Ciasto salceson

Nazwa nie brzmi jak najbardziej apetyczny wypiek na świecie, ale nie zrażaj się tym. Odnosi się ona tylko do wyglądu ciasta i nie ma nic wspólnego ani z jego smakiem, ani z konsystencją. Po prostu ma charakterystyczne plamki przypominające plasterki krwistego salcesonu. Aby osiągnąć ten efekt, trzeba pokroić jabłka na małe kawałki, co dodatkowo sprawia, że nie będą twarde, a jedzenie ciasta stanie się znacznie przyjemniejsze.

Przepis na ciasto z jabłkami o nazwie salceson

Proporcje na foremkę o wymiarach około 25 x 10 cm.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml oleju,
  • 180 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij i ubij razem z cukrem na puszystą, jasną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. W osobnej misce przesiej mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
  3. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do ubitych jajek, delikatnie mieszając.
  4. Gdy masa stanie się jednolita, wlej powoli olej, cały czas delikatnie mieszając.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  6. Następnie wmieszaj je do ciasta, rozprowadzając równomiernie.
  7. Foremkę natłuść i lekko oprócz mąką, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę.
  8. Wyrównaj powierzchnię łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusz.
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama