Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Mimo niezbyt apetycznie brzmiącej nazwy to ciasto okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnego popołudnia - szczególnie jeśli chcesz zobaczyć zdziwione miny bliskich, gdy oznajmisz, że zaraz do kawy podasz... salceson.
Gdy słyszymy hasło "ciasto z jabłkami", od razu przychodzi nam na myśl szarlotka. W tym przepisie są one jedynie dodatkiem, który uzupełnia całość i tworzy kontrast do kakaowego ciasta. Choć to połączenie nie jest zbyt popularne, a jabłka wydają się mniej efektowne niż orzechy czy posiekana gorzka czekolada, warto zaufać i spróbować tego prostego przepisu.
Orzechowo-owocowy sernik na zimno. Każda warstwa to czysta poezja smaków
Ciasto salceson
Nazwa nie brzmi jak najbardziej apetyczny wypiek na świecie, ale nie zrażaj się tym. Odnosi się ona tylko do wyglądu ciasta i nie ma nic wspólnego ani z jego smakiem, ani z konsystencją. Po prostu ma charakterystyczne plamki przypominające plasterki krwistego salcesonu. Aby osiągnąć ten efekt, trzeba pokroić jabłka na małe kawałki, co dodatkowo sprawia, że nie będą twarde, a jedzenie ciasta stanie się znacznie przyjemniejsze.
Przepis na ciasto z jabłkami o nazwie salceson
Proporcje na foremkę o wymiarach około 25 x 10 cm.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml oleju,
- 180 g cukru,
- 4 jajka,
- 4 jabłka,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij i ubij razem z cukrem na puszystą, jasną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- W osobnej misce przesiej mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
- Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do ubitych jajek, delikatnie mieszając.
- Gdy masa stanie się jednolita, wlej powoli olej, cały czas delikatnie mieszając.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Następnie wmieszaj je do ciasta, rozprowadzając równomiernie.
- Foremkę natłuść i lekko oprócz mąką, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę.
- Wyrównaj powierzchnię łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusz.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe!