Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp

Sos śliwkowy z majonezem jest małą wariacją na temat gruzińskiego sosu tkemali, który powstaje z kwaśnych śliwek i świeżych ziół. W tej kompozycji zamiast świeżych owoców znalazły się nieco słodsze powidła śliwkowe.

Sos  śliwkowy z majonezem sprawi, że keczup pójdzie w odstawkęSos śliwkowy z majonezem sprawi, że keczup pójdzie w odstawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W sezonie na śliwki przerabiamy tony owoców na powidła, które są doskonałe nie tylko do pączków, ale także do dań wytrawnych. Z powodzeniem zastępują żurawinę do oscypka i domowego pasztetu. Tym razem wymieszałam je z odrobiną majonezu i musztardy, dodałam również świeże zioła, które występują w gruzińskim oryginale. W sosie idealnie przeplatają się słodkie, kwaśne i pikantne nuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Przepis na sos śliwkowy z majonezem

Sos możesz przygotować tuż przed podaniem, ponieważ praktycznie od razu dobrze smakuje. Ale jeśli włożysz go do lodówki nawet na 30 minut, nabierze głębi i zrobi się jeszcze lepszy.

Składniki:

  • 100 g powideł śliwkowych
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • łyżka posiekanej natki kolendry,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Powidła przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Dodaj majonez, musztardę i drobno posiekane zioła.
  3. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący