Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp

Sos śliwkowy z majonezem jest małą wariacją na temat gruzińskiego sosu tkemali, który powstaje z kwaśnych śliwek i świeżych ziół. W tej kompozycji zamiast świeżych owoców znalazły się nieco słodsze powidła śliwkowe.

Sos  śliwkowy z majonezem sprawi, że keczup pójdzie w odstawkęSos śliwkowy z majonezem sprawi, że keczup pójdzie w odstawkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W sezonie na śliwki przerabiamy tony owoców na powidła, które są doskonałe nie tylko do pączków, ale także do dań wytrawnych. Z powodzeniem zastępują żurawinę do oscypka i domowego pasztetu. Tym razem wymieszałam je z odrobiną majonezu i musztardy, dodałam również świeże zioła, które występują w gruzińskim oryginale. W sosie idealnie przeplatają się słodkie, kwaśne i pikantne nuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Przepis na sos śliwkowy z majonezem

Sos możesz przygotować tuż przed podaniem, ponieważ praktycznie od razu dobrze smakuje. Ale jeśli włożysz go do lodówki nawet na 30 minut, nabierze głębi i zrobi się jeszcze lepszy.

Składniki:

  • 100 g powideł śliwkowych
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • łyżka posiekanej natki kolendry,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Powidła przełóż do miski i wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Dodaj majonez, musztardę i drobno posiekane zioła.
  3. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Kaszubskie ciasto, do którego wracam z sentymentem. Sprawdzi się na każdą okazję
Kaszubskie ciasto, do którego wracam z sentymentem. Sprawdzi się na każdą okazję