Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Sezon na jabłka w pełni, więc warto wykorzystać polskie owoce. Sprawdzą się nie tylko do klasycznej szarlotki do jabłecznika. Ten deser inspirowany kuchnią Bliskiego Wschodu o zaskakującej konsystencji i bogatym smaku.
Panujące za oknem chłody sprawiają, że poszukujemy dań kojących tęsknotę za słońcem i które przyjemnie rozgrzeją. Do akcji wkracza wtedy charoset, prosty, żydowski deser, który nie wymaga ani pieczenia, ani wyrabiania ciasta. Korzenny aromat przypraw sprawia, że śmiało może konkurować z tradycyjną szarlotką. Co więcej, przygotowanie go zajmuje zaledwie 10-15 minut. To idealna odpowiedź na jesienną chandrę i kulinarne lenistwo. Chrupiące orzechy, soczyste jabłka i rozgrzewający cynamon to połączenie po prostu idealne,
Ciasto warstwowe orzechowa szarlotka. Nie może go zabraknąć w jesiennym menu
Czym jest charoset?
Charoset to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej, serwowana najczęściej podczas święta Pesach. Ma konsystencję pasty, by przypominała glinę, której Izraelici używali do wyrabiania cegieł, pracując jako niewolnicy w Egipcie. Słodki smak owoców i wina symbolizuje natomiast radość z odzyskanej wolności i nadziei. Charoset jest jednym z sześciu symbolicznych dań umieszczanych na talerzu sederowym.
Najbardziej popularny w Polsce jest charoset aszkenazyjski, oparty na tartych jabłkach i orzechach włoskich. Z kolei w tradycji sefardyjskiej często wykorzystuje się gotowane owoce, takie jak figi i daktyle, a pasta jest ciemniejsza i gęstsza. Pomijając aspekt religijny i kulturowy, jest to przede wszystkim smaczny, aromatyczny i ciekawy deser, który warto przygotować w jesienne dni.
Przepis na charoset
To deser, który wymaga jedynie zblendowania lub starcia składników i odstawienia go do przegryzienia smaków. Jego konsystencja, będąca połączeniem chrupkości orzechów i miękkości jabłek, zachwyca. Możesz go modyfikować, dodając szczyptę kardamonu lub odrobinę skórki pomarańczowej dla podkręcenia smaku. Charoset to świetna opcja dla osób, które ograniczają gluten w diecie i unikają tradycyjnych ciast.
Składniki:
- 3 słodko-kwaśne jabłka,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek,
- 50 ml słodkiego czerwonego wina lub soku winogronowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1-2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
- Rodzynki zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
- Jabłka obierz i usuń ze środka gniazda nasienne.
- Zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach, jak na placki ziemniaczane.
- Do jabłek dodaj posiekane orzechy, odsączone rodzynki, cynamon oraz czerwone wino lub sok winogronowy.
- Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku miodem.
- Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły. Jabłka i orzechy wchłoną smak cynamonu i wina.
Charoset możesz serwować schłodzony, jako samodzielny deser, lub podawać na kawałkach macy albo chrupiących herbatnikach. Smacznego!