Tylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia
Kugel ziemniaczany, znany również jako babka ziemniaczana, to przepis, który uratuje cię w niejednym kryzysie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwo dostępnych i tanich składników, to na dodatek naje się nim cała rodzina.
19.02.2024 09:21
Babka ziemniaczana, nazywana też kugel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, chociaż doskonale znają ją również mieszkańcy wschodniej części naszego kraju. Jej bazą są oczywiście ziemniaki, które ściera się na tarce i łączy z jajkami, cebulą i tłuszczem. Przepis jest banalnie prosty i świetnie sprawdzi się, gdy portfel zrobi się lekki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podróżując po Polsce, zapiekanka ziemniaczana zyskiwała nie tylko nowe warianty, ale i różnorodne nazwy. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, na Mazurach i Śląsku kartoflak, a w Wielkopolsce pyrczok. Różne regiony nadały jej własne, charakterystyczne określenie, odzwierciedlając lokalną kulturę i język.
Kugel ziemniaczany - tradycyjne danie kuchni żydowskiej
Kugel to nie tylko pyszne danie, ale i ważna część tradycji świątecznej i szabatowej. Do podstawowych składników dodaje się czasem kaszę, ryż, kapustę, a w wersji deserowej makaron i owoce. Kugel to wszechstronne danie, które sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do różnych mięs i sosów.
Kugel to nie tylko pyszne danie, ale również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Nie bój się eksperymentować i dodawać do ciasta swoje ulubione składniki. Możesz z powodzeniem dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, podsmażony boczek lub kiełbasę, a także podduszone pieczarki. Doskonale sprawdzi się również starta marchew, por, a nawet sos grzybowy, pieczarkowy lub mięsny.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 300 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
- Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
- Wymieszaj ziemniaki z usmażonym boczkiem, cebulą, jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż masę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
- Piecz kugel przez półtorej godziny w temperaturze 170 st. Celsjusza.