PrzepisSzybkie i tanieTylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia

Tylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia

Kugel ziemniaczany - Pyszności
Kugel ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SMarina
19.02.2024 09:21

Kugel ziemniaczany, znany również jako babka ziemniaczana, to przepis, który uratuje cię w niejednym kryzysie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwo dostępnych i tanich składników, to na dodatek naje się nim cała rodzina.

Babka ziemniaczana, nazywana też kugel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, chociaż doskonale znają ją również mieszkańcy wschodniej części naszego kraju. Jej bazą są oczywiście ziemniaki, które ściera się na tarce i łączy z jajkami, cebulą i tłuszczem. Przepis jest banalnie prosty i świetnie sprawdzi się, gdy portfel zrobi się lekki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podróżując po Polsce, zapiekanka ziemniaczana zyskiwała nie tylko nowe warianty, ale i różnorodne nazwy. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, na Mazurach i Śląsku kartoflak, a w Wielkopolsce pyrczok. Różne regiony nadały jej własne, charakterystyczne określenie, odzwierciedlając lokalną kulturę i język.

Kugel ziemniaczany - tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale i ważna część tradycji świątecznej i szabatowej. Do podstawowych składników dodaje się czasem kaszę, ryż, kapustę, a w wersji deserowej makaron i owoce. Kugel to wszechstronne danie, które sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do różnych mięs i sosów.

Kugel
Kugel© Szabatowe przepisy

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Nie bój się eksperymentować i dodawać do ciasta swoje ulubione składniki. Możesz z powodzeniem dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, podsmażony boczek lub kiełbasę, a także podduszone pieczarki. Doskonale sprawdzi się również starta marchew, por, a nawet sos grzybowy, pieczarkowy lub mięsny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
  2. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  3. Wymieszaj ziemniaki z usmażonym boczkiem, cebulą, jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż masę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piecz kugel przez półtorej godziny w temperaturze 170 st. Celsjusza.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także