PrzepisSzybkie i tanieTylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia

Tylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia

Kugel ziemniaczany, znany również jako babka ziemniaczana, to przepis, który uratuje cię w niejednym kryzysie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwo dostępnych i tanich składników, to na dodatek naje się nim cała rodzina.

Kugel ziemniaczany - Pyszności
Kugel ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SMarina

19.02.2024 09:21

Babka ziemniaczana, nazywana też kugel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, chociaż doskonale znają ją również mieszkańcy wschodniej części naszego kraju. Jej bazą są oczywiście ziemniaki, które ściera się na tarce i łączy z jajkami, cebulą i tłuszczem. Przepis jest banalnie prosty i świetnie sprawdzi się, gdy portfel zrobi się lekki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podróżując po Polsce, zapiekanka ziemniaczana zyskiwała nie tylko nowe warianty, ale i różnorodne nazwy. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, na Mazurach i Śląsku kartoflak, a w Wielkopolsce pyrczok. Różne regiony nadały jej własne, charakterystyczne określenie, odzwierciedlając lokalną kulturę i język.

Kugel ziemniaczany - tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale i ważna część tradycji świątecznej i szabatowej. Do podstawowych składników dodaje się czasem kaszę, ryż, kapustę, a w wersji deserowej makaron i owoce. Kugel to wszechstronne danie, które sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do różnych mięs i sosów.

Kugel
Kugel© Szabatowe przepisy

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Nie bój się eksperymentować i dodawać do ciasta swoje ulubione składniki. Możesz z powodzeniem dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, podsmażony boczek lub kiełbasę, a także podduszone pieczarki. Doskonale sprawdzi się również starta marchew, por, a nawet sos grzybowy, pieczarkowy lub mięsny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
  2. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  3. Wymieszaj ziemniaki z usmażonym boczkiem, cebulą, jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż masę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piecz kugel przez półtorej godziny w temperaturze 170 st. Celsjusza.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złbabka ziemniaczana
Wybrane dla Ciebie