Tylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia

Kugel ziemniaczany, znany również jako babka ziemniaczana, to przepis, który uratuje cię w niejednym kryzysie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwo dostępnych i tanich składników, to na dodatek naje się nim cała rodzina.

Kugel ziemniaczany - PysznościKugel ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SMarina
Ewa Malinowska

Babka ziemniaczana, nazywana też kugel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, chociaż doskonale znają ją również mieszkańcy wschodniej części naszego kraju. Jej bazą są oczywiście ziemniaki, które ściera się na tarce i łączy z jajkami, cebulą i tłuszczem. Przepis jest banalnie prosty i świetnie sprawdzi się, gdy portfel zrobi się lekki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe pizzerinki w genialnym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka

Podróżując po Polsce, zapiekanka ziemniaczana zyskiwała nie tylko nowe warianty, ale i różnorodne nazwy. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, na Mazurach i Śląsku kartoflak, a w Wielkopolsce pyrczok. Różne regiony nadały jej własne, charakterystyczne określenie, odzwierciedlając lokalną kulturę i język.

Kugel ziemniaczany - tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale i ważna część tradycji świątecznej i szabatowej. Do podstawowych składników dodaje się czasem kaszę, ryż, kapustę, a w wersji deserowej makaron i owoce. Kugel to wszechstronne danie, które sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do różnych mięs i sosów.

Kugel
Kugel © Szabatowe przepisy

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Nie bój się eksperymentować i dodawać do ciasta swoje ulubione składniki. Możesz z powodzeniem dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, podsmażony boczek lub kiełbasę, a także podduszone pieczarki. Doskonale sprawdzi się również starta marchew, por, a nawet sos grzybowy, pieczarkowy lub mięsny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
  2. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  3. Wymieszaj ziemniaki z usmażonym boczkiem, cebulą, jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż masę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piecz kugel przez półtorej godziny w temperaturze 170 st. Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie