Tylko trzy składniki. Kosztuje grosze, ale mało kto docenia

Kugel ziemniaczany, znany również jako babka ziemniaczana, to przepis, który uratuje cię w niejednym kryzysie. Nie dość, że przygotowuje się ją z łatwo dostępnych i tanich składników, to na dodatek naje się nim cała rodzina.

Kugel ziemniaczany - PysznościKugel ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SMarina
Ewa Malinowska

Babka ziemniaczana, nazywana też kugel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, chociaż doskonale znają ją również mieszkańcy wschodniej części naszego kraju. Jej bazą są oczywiście ziemniaki, które ściera się na tarce i łączy z jajkami, cebulą i tłuszczem. Przepis jest banalnie prosty i świetnie sprawdzi się, gdy portfel zrobi się lekki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe pizzerinki w genialnym wydaniu. Zrobisz je w mgnieniu oka

Podróżując po Polsce, zapiekanka ziemniaczana zyskiwała nie tylko nowe warianty, ale i różnorodne nazwy. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, na Mazurach i Śląsku kartoflak, a w Wielkopolsce pyrczok. Różne regiony nadały jej własne, charakterystyczne określenie, odzwierciedlając lokalną kulturę i język.

Kugel ziemniaczany - tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale i ważna część tradycji świątecznej i szabatowej. Do podstawowych składników dodaje się czasem kaszę, ryż, kapustę, a w wersji deserowej makaron i owoce. Kugel to wszechstronne danie, które sprawdza się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do różnych mięs i sosów.

Kugel
Kugel © Szabatowe przepisy

Kugel to nie tylko pyszne danie, ale również doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Nie bój się eksperymentować i dodawać do ciasta swoje ulubione składniki. Możesz z powodzeniem dodać namoczone i posiekane suszone grzyby, podsmażony boczek lub kiełbasę, a także podduszone pieczarki. Doskonale sprawdzi się również starta marchew, por, a nawet sos grzybowy, pieczarkowy lub mięsny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Pod koniec dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
  2. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  3. Wymieszaj ziemniaki z usmażonym boczkiem, cebulą, jajkami i mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Przełóż masę do blachy wysmarowanej tłuszczem.
  5. Piecz kugel przez półtorej godziny w temperaturze 170 st. Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze