Przed lat gotowali ją wszyscy górale, dziś odeszła w zapomnienie. Zoproska to jeden z najtańszych obiadów
19.02.2024 08:33, aktual.: 19.02.2024 09:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zupa zoproska to prawdziwa perełka Podhala, skrywająca ponad 100-letnią historię. Choć jej receptura niegdyś była powszechnie znana, dziś zupę tę można spotkać jedynie w nielicznych, najbardziej tradycyjnych gospodarstwach.
Na liście produktów regionalnych widnieje od 12 lat, ale w podhalańskich domach znana jest znacznie dłużej. Nazwa "zoproska" prawdopodobnie wywodzi się od "zaprażki", stanowiącej kluczowy element tej aromatycznej zupy. Nie jest to jednak zasmażka z mąki i tłuszczu, a podsmażona na maśle cebula z dodatkiem kminku. Przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa zoporska - przysmak z Podhala
Zupa zoproska była często przygotowywana w okresie Wielkiego Postu i w Wigilię, dlatego najczęściej nie zawiera mięsa, ale znaleźć można również wersje z dodatkiem słoniny. Często doprawiana jest świeżą lub suszoną miętą, która nadaje jej charakterystyczny, orzeźwiający smak. Połączenie prostych składników i tradycyjnej metody przygotowania tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyca zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i poszukiwaczy nowych smaków.
Do zupy zoproski tradycyjnie dodawano hałuski, czyli małe kluski z mąki, jajek i masła. Można zastąpić je ugotowanymi ziemniakami lub makaronem. W moim domu króluje zoproska z dodatkiem słoniny. Chociaż jest wtedy mało postna, to przede wszystkim bardzo smaczna.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżka kminku,
- 200 g słoniny,
- kilka kapeluszy grzybów suszonych
- łyżka mąki,
- liść laurowy,
- łyżka posiekanej mięty,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Włóż wszystkie składniki do rondla i zalej ok. 1,5 litra wody.
- Podczas gotowania dodaj kminek i liść laurowy.
- Dorzuć pokrojone w paski i namoczone wcześniej grzyby.
- Na patelni roztop drobno posiekaną słoninę.
- Dodaj mąkę i stwórz zarumienioną zasmażkę.
- Wymieszaj zasmażkę z dwiema łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
- Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw zupę pieprzem, solą, miętą i pietruszką do smaku.
Smacznego!