Przed lat gotowali ją wszyscy górale, dziś odeszła w zapomnienie. Zoproska to jeden z najtańszych obiadów

Zupa zoproska to prawdziwa perełka Podhala, skrywająca ponad 100-letnią historię. Choć jej receptura niegdyś była powszechnie znana, dziś zupę tę można spotkać jedynie w nielicznych, najbardziej tradycyjnych gospodarstwach.

Zupa zoproska - PysznościZupa zoproska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sonda-stefans-images
Ewa Malinowska

Na liście produktów regionalnych widnieje od 12 lat, ale w podhalańskich domach znana jest znacznie dłużej. Nazwa "zoproska" prawdopodobnie wywodzi się od "zaprażki", stanowiącej kluczowy element tej aromatycznej zupy. Nie jest to jednak zasmażka z mąki i tłuszczu, a podsmażona na maśle cebula z dodatkiem kminku. Przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Zupa zoporska - przysmak z Podhala

Zupa zoproska była często przygotowywana w okresie Wielkiego Postu i w Wigilię, dlatego najczęściej nie zawiera mięsa, ale znaleźć można również wersje z dodatkiem słoniny. Często doprawiana jest świeżą lub suszoną miętą, która nadaje jej charakterystyczny, orzeźwiający smak. Połączenie prostych składników i tradycyjnej metody przygotowania tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyca zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i poszukiwaczy nowych smaków.

Zupa zoproska - Pyszności
Zupa zoproska - Pyszności © Canva | pixelshot

Do zupy zoproski tradycyjnie dodawano hałuski, czyli małe kluski z mąki, jajek i masła. Można zastąpić je ugotowanymi ziemniakami lub makaronem. W moim domu króluje zoproska z dodatkiem słoniny. Chociaż jest wtedy mało postna, to przede wszystkim bardzo smaczna.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka kminku,
  • 200 g słoniny,
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
  • łyżka mąki,
  • liść laurowy,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę.
  2. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Włóż wszystkie składniki do rondla i zalej ok. 1,5 litra wody.
  4. Podczas gotowania dodaj kminek i liść laurowy.
  5. Dorzuć pokrojone w paski i namoczone wcześniej grzyby.
  6. Na patelni roztop drobno posiekaną słoninę.
  7. Dodaj mąkę i stwórz zarumienioną zasmażkę.
  8. Wymieszaj zasmażkę z dwiema łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
  9. Dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw zupę pieprzem, solą, miętą i pietruszką do smaku.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇