PrzepisZupyPrzed lat gotowali ją wszyscy górale, dziś odeszła w zapomnienie. Zoproska to jeden z najtańszych obiadów

Przed lat gotowali ją wszyscy górale, dziś odeszła w zapomnienie. Zoproska to jeden z najtańszych obiadów

Zupa zoproska - Pyszności
Zupa zoproska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sonda-stefans-images

19.02.2024 08:33, aktual.: 19.02.2024 09:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa zoproska to prawdziwa perełka Podhala, skrywająca ponad 100-letnią historię. Choć jej receptura niegdyś była powszechnie znana, dziś zupę tę można spotkać jedynie w nielicznych, najbardziej tradycyjnych gospodarstwach.

Na liście produktów regionalnych widnieje od 12 lat, ale w podhalańskich domach znana jest znacznie dłużej. Nazwa "zoproska" prawdopodobnie wywodzi się od "zaprażki", stanowiącej kluczowy element tej aromatycznej zupy. Nie jest to jednak zasmażka z mąki i tłuszczu, a podsmażona na maśle cebula z dodatkiem kminku. Przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa zoporska - przysmak z Podhala

Zupa zoproska była często przygotowywana w okresie Wielkiego Postu i w Wigilię, dlatego najczęściej nie zawiera mięsa, ale znaleźć można również wersje z dodatkiem słoniny. Często doprawiana jest świeżą lub suszoną miętą, która nadaje jej charakterystyczny, orzeźwiający smak. Połączenie prostych składników i tradycyjnej metody przygotowania tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyca zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i poszukiwaczy nowych smaków.

Zupa zoproska - Pyszności
Zupa zoproska - Pyszności© Canva | pixelshot

Do zupy zoproski tradycyjnie dodawano hałuski, czyli małe kluski z mąki, jajek i masła. Można zastąpić je ugotowanymi ziemniakami lub makaronem. W moim domu króluje zoproska z dodatkiem słoniny. Chociaż jest wtedy mało postna, to przede wszystkim bardzo smaczna.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka kminku,
  • 200 g słoniny,
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
  • łyżka mąki,
  • liść laurowy,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę.
  2. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Włóż wszystkie składniki do rondla i zalej ok. 1,5 litra wody.
  4. Podczas gotowania dodaj kminek i liść laurowy.
  5. Dorzuć pokrojone w paski i namoczone wcześniej grzyby.
  6. Na patelni roztop drobno posiekaną słoninę.
  7. Dodaj mąkę i stwórz zarumienioną zasmażkę.
  8. Wymieszaj zasmażkę z dwiema łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
  9. Dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw zupę pieprzem, solą, miętą i pietruszką do smaku.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złkulinarna stolica Polski