Przed lat gotowali ją wszyscy górale, dziś odeszła w zapomnienie. Zoproska to jeden z najtańszych obiadów

Zupa zoproska to prawdziwa perełka Podhala, skrywająca ponad 100-letnią historię. Choć jej receptura niegdyś była powszechnie znana, dziś zupę tę można spotkać jedynie w nielicznych, najbardziej tradycyjnych gospodarstwach.

Zupa zoproska - PysznościZupa zoproska - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sonda-stefans-images
Ewa Malinowska

Na liście produktów regionalnych widnieje od 12 lat, ale w podhalańskich domach znana jest znacznie dłużej. Nazwa "zoproska" prawdopodobnie wywodzi się od "zaprażki", stanowiącej kluczowy element tej aromatycznej zupy. Nie jest to jednak zasmażka z mąki i tłuszczu, a podsmażona na maśle cebula z dodatkiem kminku. Przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Zupa zoporska - przysmak z Podhala

Zupa zoproska była często przygotowywana w okresie Wielkiego Postu i w Wigilię, dlatego najczęściej nie zawiera mięsa, ale znaleźć można również wersje z dodatkiem słoniny. Często doprawiana jest świeżą lub suszoną miętą, która nadaje jej charakterystyczny, orzeźwiający smak. Połączenie prostych składników i tradycyjnej metody przygotowania tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyca zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i poszukiwaczy nowych smaków.

Zupa zoproska - Pyszności
Zupa zoproska - Pyszności © Canva | pixelshot

Do zupy zoproski tradycyjnie dodawano hałuski, czyli małe kluski z mąki, jajek i masła. Można zastąpić je ugotowanymi ziemniakami lub makaronem. W moim domu króluje zoproska z dodatkiem słoniny. Chociaż jest wtedy mało postna, to przede wszystkim bardzo smaczna.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka kminku,
  • 200 g słoniny,
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
  • łyżka mąki,
  • liść laurowy,
  • łyżka posiekanej mięty,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, obierz i pokrój warzywa w drobną kostkę.
  2. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Włóż wszystkie składniki do rondla i zalej ok. 1,5 litra wody.
  4. Podczas gotowania dodaj kminek i liść laurowy.
  5. Dorzuć pokrojone w paski i namoczone wcześniej grzyby.
  6. Na patelni roztop drobno posiekaną słoninę.
  7. Dodaj mąkę i stwórz zarumienioną zasmażkę.
  8. Wymieszaj zasmażkę z dwiema łyżkami wody i dodaj do gotującej się zupy.
  9. Dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw zupę pieprzem, solą, miętą i pietruszką do smaku.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia